Neovisni novinarski portal
4.7.2020.
HRVATSKA / POLITIKA
Između 11 kandidata, novog šefa hrvatske države bira 3. 855 000 birača

Između 11 kandidata, novog šefa hrvatske države bira 3. 855 000 birača

Hrvatska u nedjelju po sedmi put bira predsjednika Republike. Od subote ujutro od 7 sati,  do nedjelje u 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta, traje izborna šutnja. A u nedjelju, od 7 do 19 sati, čak 3.855 000 građana s biračkim pravom odlučivat će tko će od 11 kandidiranih biti izabran za novog šefa države.

Tijekom izborne šutnje zabranjena je bilo kakva promidžba kandidata, otvorena ili prikrivena, nema izbornih aktivnosti, medijskih istupa, anketnih procjena, kako je to u svojim pravilima objavilo Državno izborno povjerenstvo. Konkretno se poziva sve kandidate da se tijekom izborne šutnje suzdrže od iznošenja svojih izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka i medijske promocije, postavljanja novih promidžbenih plakata, distribuiranja letaka, slanja SMS-poruka i elektroničke pošte biračima, komentara na društvenim mrežama itd.
Istodobno se pozivaju i mediji i medijski nakladnici da za vrijeme izborne šutnje ne objavljuju fotografije, izjave, intervjue i sl. kandidata, neovisno o temama koje problematiziraju, te da iz svojih programskih sadržaja uklone sve što se može dovesti u vezu s izbornom promidžbom.

Izbore za novog predsjednika Hrvatske promatrat će 24. 270 promatrača, što je rekordan broj u odnosu na dosadašnje predsjedničke izbore. Prije pet godina izbore za predsjednika RH pratilo je 22 tisuće promatrača. Ove godine, prijavljeno je nešto manje od 24 tisuće građana za promatranje povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj, a svega 290 za nadziranje biračkih odbora u inozemstvu, odnosno 29 za promatranje rada DIP-a.

Promatrači dolaze iz redova političkih stranaka i neovisnih skupina koje su predložile kandidate, nevladinih udruga, te iz kruga samih kandidata, a među njima su i strani promatrači. Imaju pravo uvida u kompletan izborni materijal sve do proglašenja rezultata i mogu pratiti cijeli izborni postupak , glasanje i rad izbornih tijela, ali pod uvjetom da ih ne ometaju u radu, da ne odgovaraju na upite birača na biračkom mjestu, da ne snimaju rad tijela koje nadziru i da ne nose bilo kakve oznake predsjedničkih kandidata, niti utječu na birače. Tijekom promatranja rada izbornih tijela svi promatrači dužni su nositi službene iskaznice.

Nevladina udruga GONG je, uoči početka izborne šutnje, pozvala sve sudionike izbornog procesa, ali i medije, da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora, a najavili su i da će ove godine promatrati izbore u BiH i Srbiji.
U ovim izborima povećan je broj birača u odnosu na europarlamentarne izbore za 21.876, ali je od toga u Hrvatskoj svega 386 birača više. Značajno je porastao broj birača bez prebivališta u Hrvatskoj ( čak 22.490 ), od čega ih je 18.811 registrirano po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu.
Najviše je porastao broj birača u BiH ( 12.278 ), Njemačkoj ( 6.554 ) i Srbiji ( 2.393 ).


.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI