Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
izborište / POLITIKA / tele-vizija
Hoće-neće debate predsjedničkih kandidata: Okanimo se ćorava posla i dajmo dite materi – debatu HRT-u!

Hoće-neće debate predsjedničkih kandidata:
Okanimo se ćorava posla i dajmo dite materi – debatu HRT-u!

Još mamurni od blagdanskog gastro-enološkog tulumarenja, jutros smo s radošću dočekali vijest blagotvornog učinka na krvožilni sustav, najavu prvog sučeljavanja predsjedničkih kandidata, Kolinde Grabar Kitarović ( HDZ ) i Zorana Milanovića ( SDP ), u drugom krugu izbora, na N1 televiziji, s početkom u 14,30 sati. Takmaci se, međutim, nisu sučelili, ali je “lažna vijest” s jedne televizije brzo supstituirana objavom s druge ( RTL-a ) kako je, zasad jedan od pozvanih, Zoran Milanović, i službeno potvrdio dolazak na RTL-ovu debatu, zakazanu za ponedjeljak, 30.prosinca, u 20 sati. Čeka se još samo glas iz tabora Kolinde Grabar Kitarović. Bit će dobro ako i ova vijest ne bude demantirana, recimo, objavom termina debate na Novoj TV. A ako baš sve debate propadnu, bogu hvala na uvijek inovativnoj i za akciju spremnoj HRT.  Treba dati dite materi!

N1 televizija, prema izjavi urednice Nataše Božić, uputila je poziv za debatu u oba izborna stožera još prošlog tjedna, i mada nisu imali potvrdu da će kandidati doći na debatu, svoju publiku su obavijestili o pretpostavljenom sučeljavanju predsjedničkih kandidata. Moglo bi se reći da je N1 u prevelikoj želji da bude prva nacionalna televizija koja je organizirala debatu u drugom krugu, doslovce izgorjela. Jer, ako vas netko ne odbije, to zbilja ne znači da je vašu ponudu prihvatio. A oni koji su u poziciji moći, ili si utvaraju, što bi rekao “Ćiro nacionale”, da je imaju, nerijetko u javnoj komunikaciji koriste i druge mogućnosti- ignoriranje i taktiziranje.

Urednici N1 televizije javnost su izvijestili tek tri sata prije termina debate da su iz oba izborna stožera dobili obavijest kako se njihovi kandidati ne mogu, zbog drugih obaveza u kampanji, odnosno nemogućnosti da stignu u previđenom roku, odazvati njihovom pozivu na sučeljavanje. Uz zahvalnost, oba tabora se preporučuju za neki drugi termin.

Pokušavajući spasiti stvar, koju su, čini se, ipak sami uprskali prejudiciranjem debate, na N1 već nude novi termin debate, u nedjelju ujutro, s početkom u 9 sati, uživo u Točki na tjedan, urednice Nataše Božić.

Odredili su i ključne teme oko kojih bi se debata vodila, a koje su kompatibilne s predsjedničkim ovlastima ( vanjska politika, obrana i nacionalna sigurnost, program kandidata), ali, dogodi li se da se odazove samo jedan kandidat, svih 90 minuta bit će njegovih, a sučelice njemu stajat će prazan stolac, da se vidi kako se drugi “borac” uplašio fighta!

Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, iz oba izborna stožera – Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića – dolazile su najave spremnosti na sučeljavanja, ako treba na svim nacionalnim televizijama. A kako su blagdani de facto već progutali dobar dio ovog intermezza između prvog i drugog izbornog kruga, teško da više ima vremena, ali i smisla, u preostalih četiri-pet dana organizirati debatu na svim zainteresiranim televizijama. Zaboga, pa tko bi to uopće mogao i slušati iz dana u dan?! Ma i da se Vaso Brkić i Gordan Maras pojave u ulozi moderatora ove debate, teško bi osigurali gledanost…

Milanović i Kolinda u Pazinu prije 4 godine (foto Ured predsjednice-obrađeno)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI