Neovisni novinarski portal
19.9.2020.
POLITIKA
Zoran Milanović u Splitu: Hajduk je bio hrvatski klub, a njegovi su igrači na prsima imali petokraku, mogao si se nabosti na nju…

Zoran Milanović u Splitu:
Hajduk je bio hrvatski klub, a njegovi su igrači na prsima imali petokraku, mogao si se nabosti na nju…

Poznat po svojim verbalnim akrobacijama, Zoran Milanović, predsjednički kandidat kojeg podupiru SDP i još neke manje lijevo-liberalne opcije, danas je u Splitu, nasred Peristila, izveo vratolomiju na trapezu bez sigurnosne mreže. Sam je sebe doveo u poziciju da javnosti mora dodatno objašnjavati svoj nedavni komentar o Hajduku kao omiljenom klubu Josipa Broza Tita, kojim je zapravo htio matirati aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Isprovociran njezinom besmislicom o nogometnom klubu Rijeka kao nekakvom rezervnom sastavu Partizana i Crvene zvezde, radi čega je ona uvijek navijala za Dinamo i Hajduk kao prave hrvatske klubove.

E, pa kad hoćeš, pomislio je Milanović, osvjedočeno brz na jeziku, evo ti. I ispalio kako je Hajduk bio omiljeni Titov klub, dakle, onog “diktatora” kojeg je KGK po prioritetu, dočim je izabrana za šeficu države, dala izbaciti s Pantovčaka.

U Splitu su ga novinari, kako piše dalmatinskiportal.hr, jedva dočekali pitati kako se nakon te izjave osjeća u Hajdukovom gradu i što misli kako će dalmatinsko biračko tijelo reagirati na to.
Milanovića kao da je pitanje začudilo, ali je ponovio priču o “Titovom Hajduku”, i ne vidi, rekao je, zašto bi itko s tim imao problem.

– Zašto sam Hajduk nazvao omiljenim klubom Josipa Broza Tita? Pa to je istina, zašto bi netko imao problema s tim? Dok sam navijao za nogometne klubove, nisam navijao za Hajduk jer je to bio Titov klub, to je možda mogao biti razlog da ne navijam za njega. Zapravo sam bio neutralan oko toga. Posljednjih dana slušamo laži, provodi se memoricid, ali ja neću lagati. Stvari treba gledati normalno, onakvima kakve su bile. No to je kao da djetetu otkrijete da ne postoji Djed Mraz. Dijete će to shvatiti samostalno, možda će proći kroz emocionalnu krizu, ali tako je to, Hajduk je bio to što je bio- kazao je Milanović. Ali tu nije stao, pa je dodao i kako je Hajduk bio hrvatski klub, čiji su igrači, za razliku od onih NK Rijeke,  igrali u dresovima s petokrakom na prsima. Mogao si se nabosti na nju kolika je bila, dodao je, uz opasku kako je to ružno izgledalo, ali tako je bilo, i neka to ljudi znaju.

A što se birača tiče, o tome nije razmišljao, tvrdi, ni u Rijeci, ni u Splitu. Rekao je istinu kojom se ide na neistinu što se plasira s druge strane i kojom se ljude želi dijeliti. Ali, molim, Hajduk je bio takav kakav je bio- zaključio je Milanović, ignorirajući činjenicu da govori o “splitskoj svetinji”. Klubu za kojeg je nekoć i sam navijao. Dok je još navijao…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI