Neovisni novinarski portal
13.4.2021.
hadeze / POLITIKA
Zagrebački HDZ “očistio” svoje dvorište: Što će biti s “pomilovanim” kritičarima?

Zagrebački HDZ “očistio” svoje dvorište:
Što će biti s “pomilovanim” kritičarima?

HDZ je ekspeditivno počistio svoje ( zagrebačko ) dvorište. Odlukom Suda časti gradske organizacije HDZ-a Zagreba osam članova stranke bit će isključeno zbog širenja govora mržnje na društvenim mrežama. Nitko od isključenih ne dolazi iz redova visokopozicioniranih HDZ-ovaca, kako se na početku afere WhatsAppp sugeriralo, pa je dojam kako je vrh stranke radikalnom mjerom isključenja htio, prije svega, poslati poruku unutarstranačkim kritičarima da će im biti pametnije da “skrate jezik” …

Sud časti presudio je Boži Mediću, Anti Jelčiću, Aniti Parka Đurašić, Anti Šimunoviću, Vedranu Černyju, Miru Borasu, Krasnodaru Ragužu i Vladi Kolaku, dok je Marijan Banelli sam podnio ostavku na sve stranačke dužnosti i napustio HDZ.

Zanimljivo je da je odluka donesena na telefonskoj sjednici GO HDZ-a Zagreba, da optuženi nisu imali šanse iznijeti svoju obranu ili makar očitovati se na optužbe, i da su de facto egzekutirani bez “suđenja”. Voljom stranačkog vodstva HDZ-a ( Predsjedništva i predsjednika HDZ-a ), koju je gradski ogranak samo poslušno izvršio. Doduše, formalno se isključeni mogu žaliti Visokom sudu časti, ali teško da će to njihovu stranačku sudbinu promijeniti. Jer, da će biti isključeni iz HDZ-a je najavljivano i prije telefonskog odlučivanja zagrebačke organizacije i njezinog Suda časti o tome.

Krimen odstrijeljenih članova HDZ-a je da su se organizirali u više zatvorenih društvenih grupa na WhatsAppu, Viberu i Facebooku u kojima su interno komunicirali, često žestoko kritizirajući vodstvo stranke. Grupe su imale 230-300 članova, što svakako nije zanemariv broj. A zbog nekoliko slučajeva govora mržnje i prijetnji ( “leđno niz Savu”, “metak u čelo” i sl. ), i navodnih sugeriranja da se ne glasa za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, nego za Miroslava Škoru, ocijenjeno je da im u stranci više ne može biti mjesta.

Činjenica je da su u nekim od tih grupa ( “uskoci i hajduci”, “zna se HDZ” ) bili i poznati, pa i visokopozicionirani članovi stranke poput Milijana Brkića, Maria Kapulice ili Ivana Penave, ali sami, navodno, nisu distribuirali sporne poruke, a neki su grupe i na vrijeme napustili ( Penava). Implicira se i da je aktere cenzuriranih društvenih grupa denuncirao šefu Mario Kapulica.

Među onima kojima je presuđeno isključenje je i Marijan Banelli koji je odbio bilo kakvu vezu s ovom aferom. Radi se, kazao je u izjavi za N1, o pukom podmetanju, te tvrdi kako je riječ o namještaljci koja je trebala prokazati neke druge HDZ-ovce, a ulovili su tek nekolicinu onih s najmanjom specifičnom težinom za stranku. Ipak, Banelli je sam otišao iz HDZ-a.

Što će biti s ostalim “kritičarima”, napose onima koji su izbjegli ovu urgentnu “egzekuciju”, vidjet ćemo. Ali, nije nerealno očekivati da bi neki od izbačenih, ogorčeni kaznenom mjerom, mogli i progovoriti.  A tada, pogotovo s obzirom na nadolazeće unutarstranačke izbore u HDZ-u i brojnost pretendenata na dužnost predsjednika stranke, moglo bi biti zbilja “veselo”.

Usput, radi objektivnosti, treba reći da eliminacije kritičara nisu ekskluzivitet HDZ-a, jer se s onima koji su se usudili vodstvo stranke kritizirati znao radikalno obračunati i SDP ( slučaj Aleksandre Kolarić ). Demokracija je demokracija, a stranačka stega je stranačka stega, jedno s drugim, očito, teško ide…

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI