Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
knin / KULTURA
Vremensko putovanje: Kultni kninski klub A3 dobio foto-monografiju za petnaesti rođendan

Vremensko putovanje:
Kultni kninski klub A3 dobio foto-monografiju za petnaesti rođendan

Kultni kninski klub A3 dogurao je do petnaestog rođendana i na poklon dobio foto-monografiju plakata mnogih koncerata i drugih događaja u tom kafiću koji je postao institucija nezavisne glazbene scene. 

O klubu A3 kao anomaliji i statističkoj pogreški piše u predgovoru foto-monografije, koju je u formatu mrežne publikacije moguće besplatno preuzeti na platformi Hrvatskog arhiva weba, njen urednik, kninski novinar, publicist i knjižničar Ivica Šimić.

-Jer nije normalno da jedan mali klub (zapravo kafić) u malom provincijskom gradu postane cijenjeni punkt nezavisne (urbane, alternativne) glazbene scene u Hrvatskoj, pa i šire. I nevjerojatno je da se nije ugasio, da je izdržao 15 godina unatoč katastrofičnom odseljavanju stanovništva, ekspanziji najgoreg šunda i pojavom nove, „generacije Z“ mladih ljudi koja je potpuno nezainteresirana za progresivne trendove u glazbi i kulturi – razlaže Šimić tezu o klubu A3 kao anomaliji i statističkoj pogrešci.

S onima koji misle i govore da koncerti bendova i nezavisna kultura nisu baš od velike životne bitnosti, da ima puno bitnijih stvari u životu, Šimić se ne slaže.

-Nezavisna, alternativna kultura nema samo usko kulturnu vrijednost. Alternativna kultura generira toleriranje različitosti, stremljenje novim idejama, neprihvaćanje površnosti, otpor lažnim autoritetima i nadasve generira razmišljanje svojom glavom te je kao takva važna ne samo za razvoj pojedinca kojim nije moguće manipulirati nego i za razvoj zdravoga društva. Zbog toga, politički i ini utjecajni establišment, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, često nezavisnu kulturu doživljava kao prijetnju pa je njen opstanak trajno ugrožen. Zato su punktovi kao što je A3 od velike važnosti za društvo- poentira Šimić.

Foto-monografija vrijedna je zbirka plakata kojima su se oglašavali pojedinačni koncerti, skupni koncerti i festivali koji su se dogodili u A3 ili im je organizator bio A3 (zadnje dvije i pol godine organizator je udruga Atribut).

-Plakati su skinuti sa stropa kluba i skenirani (naravno, nakon toga i vraćeni na strop). Radili smo to tjednima. Na nekim plakatima je jako vidljiv utjecaj vremena (čitaj: duhanskog dima) pa im to daje dodatnu draž. Onima koji su bili na koncertima, pregledavanje plakata predstavljat će nostalgično vremensko putovanje. Onima koji nisu – bit će to jedno zanimljivo dokumentarističko iskustvo, ali i podstrek da u skoroj budućnosti dođu u klub na pokoju svirku – navodi još priređivač i urednik u predgovoru foto-monografije koju je grafički obradio Mićo Samardžija, a izdala udruga Atribut kroz biblioteku Atri Book.

Rođendanska fešta je u petak 8. studenog, a sa pjesmama KUD Idijota koji su svirali u Kninu za peti rođendan kluba nastupaju beogradske Lutke na koncu.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI