Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Vraća se “Crni Marko”, blago HDZ-u i Hrvatskoj, “crno” im se piše…

Vraća se “Crni Marko”, blago HDZ-u i Hrvatskoj, “crno” im se piše…

Eto, nama, opet Tomislava Karamarka! Oglasio se na svom Facebook profilu najavom “vidimo se na unutarstranačkim izborima”, i de facto izglednom objavom sudjelovanja u utrci za šefa HDZ-a na izborima, u proljeće ove godine. Karamarko je čekao 30. obljetnicu pada Berlinskog zida za svoju povijesnu objavu. Kakav tajming! Uz to, nije propustio uključiti se i u polemiku oko relevantnosti antifašizma u današnjoj Hrvatskoj, i dakako, obračunati s komunizmom. Vijest dana ili promašaj dana, što mislite?

Tomislav Karamarko – 26. obljetnica HDZ-a u Šibeniku (Foto H. Pavić) (18)

Karamarko se vraća, ili se opet krive funkcije laća? Već je bio predsjednik HDZ-a i neslavno završio. Zašto misli da bi sada moglo biti drugačije? I to u situaicji kad je gužva u HDZ-ovom šesnaestercu veća no ikad. Nadmetanje za vođu “zajedničara” su dali naslutiti, uz Plenkovića, i Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Ivan Penava, tko zna, možda ima još takmaca koji čekaju bolji tajming od Karamarkovog…

Kako bilo, na već zaboravljenim ruševinama Berlinskog zida, uskrsnuo nam je najneuspješniji predsjednik HDZ-a. Jedini u povijesti koji je srušio svoju vladu. Kojoj je, nota bene, bio potpredsjednik. Možda je htio biti premijer, i mislio da će se u drugoj rundi strukturiranja vlade, nakon porušenih “mostova”, uspjeti- samoinstalirati?

Usput je iznio svoju analizu, svojevrsni osvrt na veliku godišnjicu pada Berlinskog zida, da nas podsjeti da je, ipak, prije svega- povjesničar.

I što nam je to obznanio Tomislav Karamarko na Facebooku ? Čitajte i učite:

-Danas obilježavamo 30. godišnjicu rušenja Berlinskog zida kao simbola podjele Europe na slobodarski, zapadni, demokratski dio i dio pod okrutnom čizmom nedemokratskog komunizma. Svakako, riječ je o događaju od povijesnog značaja za svijet. Bilo je to vrijeme kojem su jak pečat dali trojica velikih svjetskih državnika – Ivan Pavao II, Ronald Reagan i Helmut Kohl. Proces oslobađanja niza zemalja iza “željezne zavjese” bio je nezaustavljiv. I bivša država Jugoslavija bila je iza te “željezne zavjese”.

Svjedoci smo kako se ovih dana bulumenta boraca za bolju prošlost upinje dokazati da je “Juga” bila “nešto drugo”, pozitivnije, ugodnije i svakako (i danas) poželjnije. Pronicljivošću gusaka u magli, uvjeravaju nas kako je pitanje “željezne zavjese” pitanje pripadanja ili nepripadanja Varšavskom paktu. Ta zavjesa određena je karakterom pojedine države – je li bila demokratična i slobodna ili je bila jednopartijska diktatura. Jugoslavija je bila nedemokratična, autoritarna komunistička kreacija. Neka me netko uvjeri u suprotno. Samo molim da argumenti ne budu kako se u to vrijeme slobodno putovalo u Trst po traperice i Coca-Colu u limenci ili kako se ipak moglo konzumirati nekoliko vrsta jogurta.

No, vratimo se Berlinskom zidu, koji je komunistička promidžba tada nazivala “antifašističkim obrambenim zidom”. Kakva nevjerojatna zloporaba antifašizma u funkciji zatiranja osnovnih ljudskih sloboda i prikrivanja zle ćudi komunističke misli i prakse!

Na žalost, toliko toga podsjeća na današnju Hrvatsku. Je li “antifašistički obrambeni zid” srušen u Hrvatskoj kao i u Europi? Svakako ne. U Hrvatskoj je stvoreno ozračje u kojem je svako iznošenje istine o komunističkim zločinima i počiniteljima istih tretirano kao napad na antifašizam. Hrvatska nije akceptirala niti jednu konvenciju EU kojom se osuđuju komunistički zločini. A političkoj eliti puna su usta “europskih vrijednosti”… Koje su to vrijednosti? Proglašavanje Pavla Gažija počasnim građaninom Koprivnice ili publiciranje stupidnog uratka koji Miku Špiljka promovira u državnika?!

Demokratska borba je pred nama. Borba za slobodno društvo, s istim odmakom od svih totalitarizama, u kojem ćemo ponosno isticati da smo antifašisti, ali i antikomunisti. Siguran sam u to da ćemo u takvom ozračju lakše savladavati i nagomilane gospodarske i depopulacijske probleme koji prijete opstojnosti naše domovine.

P. S. Što se mene tiče, nastavljam rušiti “antifašistički obrambeni zid”. Vidimo se na unutarstranačkim izborima!”- poručio je s Facebooka “Tomica”.

Sad smo puno mirniji kad znamo da bi Karamarko mogao ponovo voditi HDZ. Jer, otkako je otišao, ostala je golema praznina, tolika da nam je trebalo vremena prisjetiti se tog lika bez ikakvog ozbiljnijeg djela. Točnije, s tragovima slijepog medvjeda. Taj je samo rušio, kuda god je prolazio, čak i svoje…

G.J. s nekadašnjim čelnikom HDZ-a T.K. – foto: arhiva

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI