Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
časni ljudi
Premijerka Jacinda_Ardern - foto Wikpedia

Video za gledanje:
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u dvije minute nabraja što su učinili u dvije godine, a zašto bi ‘našima’ trebalo 200 godina

Premijerka Jacinda_Ardern - foto Wikpedia

O Jacindi Ardern s Novog Zelanda pisali smo prije dvije godine, kada je pala s neba i postala premijerka te daleke otočne države s tadašnjim golemim socijalnim problemima, slučajevima grozomornog  terorizma (tragedija u Christchurchu), mnoštvom beskućnika, ekološkim zagađenjima, visokom stopom samoubojstava… itd. Tada smo zabilježili njene nastupne izjave koje su oduševile zdravomisleće u svijetu u tekstu: Jacinda Ardern (37), nova premijerka Novog Zelanda – Kapitalizam se pokazao izuzetno promašenim.

Vedrina, smjernost  i odlučnost Jacinde Ardern, ili punim imenom Jacinde Kate Laurell Ardern, rođene 26. srpnja 1980. godine u obitelji oca policajca i majke koja je radila u školskoj kantini, ugodno je iznenadila mnoge, uključujući i nas. Pogotovo zato jer se čini nedostižnim i nemogućim da osoba takva profila dospije na vlast u Hrvatskoj i sličnim državama, gdje je za dolazak na vlast poželjna opća nesposobnost, korumpiranost, nepotizam, nebriga za vlastiti narod, sklonost eksploatiranju i privatiziranju javnih dobara,  stranački robotizam itd.

Neka se drugi raduju

No, citirajmo Matu Mišu Kovača: neka se drugi raduju, tj. Novozelanđanke i Novozelanđani. Naime, premijerka Jacinda upravo ponovno oduševljava planet svojim dva i nešto minutnim videom objavljenim na društvenim mrežama. Naime, kao sama kaže na početku, na snimanje dvominutnog videa ju je usmjerio njezin tim, u smislu ispunjenja izazova (eng. challenge) kako bi vidjeli hoće li uspeti u svega dvije minute nabrojati što su u dvije godine učinili za dobrobit Novog Zelanda.

Premijerka Jacinda_Ardern – foto Wikpedia

Rezultat toga je kratki globalni videohit koji će dati nadu mnogima u svijetu, ali i teško posramiti političare i vladare diljem svijeta, barem one kojima je preostalo elementarne savjesti, svijesti i samokritičnosti.

Dakle, skratimo: Ardern je, sjedeći za svojim stolom, govorila o tome kako je njezina vlada stvorila 92.000 radnih mjestazabranila poluautomatske i jurišne puške , izgradila više od 2200 državnih kuća, zaposlila i  rasporedila preko 1600 novih policajaca i zabranila plastiku za jednokratnu upotrebu i plastične vrećice. Govorila je i o, pazi sad ovo,  zasađenih 140 milijuna stabalabesplatnim ručkovima u školama i, gle ti tog čuda, povećanim plaćama za policiju, medicinske sestre i – nastavnike.

Zabranili rasprodaju zemlje strancima

Njena Vlada je po kratkom postupku zaustavila i zabranila stranim špekulantima i preprodavačima nekretnina da kupuju novozelandske plaže, šume, doline, i tako, među ostalim,  spriječila divljanje cijena stanova i kuća koje je onemogućilo domaćim mladim (i starijim) Novozelanđanima kupnju doma. Zvuči poznato?

Smanjili su postotak oboljenja od zloćudnih bolesti osnivanjem specijalizirane države agencije te ograničenjem upotrebe opasnih strojeva i alata koji proizvode radioaktivna zračenja, omogućili razvoj farmi kroz strogo namjenske fondove za zbiljsko poljodjelstvo i stočarstvo (a ne dijeleći ispod stola milijunske tzv. poticaje podobnima, načešće za fiktivnu poljoprivredu ili stočarstvo).

Jacinda i njezina ekipa su omogućili jeftinije posjete liječnika onima kojima je teže dostupna zdravstvena zaštita, a radi se oko pola milijuna ljudi.

Jacinda Ardern, premijerka s megafonom – foto Wikipedia

Posebnu pažnju posvećuju mentalnom zdravlju stanovništva osnivajući specijalizirane timove i mrežu savjetnika za pomoć osobama s mentalnim poteškoćama, standardnom boljkom današnjice, a od koje pati i dosta žitelja Hrvatske, ponajviše radi nereda i nepravde u državi koji su zadnjih desetljeća proizveli ovdašnji vlastodršci.

Minimalnu satnicu su povećali na 17,70 dolara (77 kuna, što bi značilo dnevnicu od 616 kuna).

Plaćaju ljudima račune

– Zaposlili smo još 2000 liječnika i medicinskog osoblja… Izgradili smo još učionica u školama za oko 100.000 učenika… Doveli smo nezaposlenost na najnižu razinu u posljednjih 11 godina… – ubrzano, sa širokim osmijehom, nabraja Jacinda Ardern.

Nadalje, oko milijun Novozelanđana je od države dobilo pomoć za plaćanje računa (za režije, pogotovo zimi).

Kod nas je postupak obratan: nama država ‘pomaže’ poskupljenjima cijena grijanja, električne energije, prešutnim odobravanjem bujanja cijena ogrjevnog drva itd.

Brojne obitelji su dobile pomoć (384 tisuće) za školovanje djece, dramatično je smanjena je stopa obiteljskog i seksualnog nasilja, samoubojstava, siromaštva među djecom, znatno je uloženo u javni prijevoz…

Nabrajanje onoga za što je novozelandskoj premijerki i ekipi trebalo dvije godine, a za što bi ‘našima’ trebalo 200 godina, bi potrajalo.

Spomenuti popularni video je ispod.

Neka se drugi raduju.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI