Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
EKOLOGIJA
Foto: pixabay.com, ilustracija

Vapaj za klimu:
11.000 znanstvenika iz 153 države zbog klimatskih promjena proglasilo izvanredno stanje

Foto: pixabay.com, ilustracija

Izvanredno stanje za klimu proglasilo je više od 11.000 znanstvenika iz 153 države u zajedničkom vapaju u kojem se upozorava da nam klimatske promjene ako se hitno ne poduzme akcija radi očuvanja biosfere mogu donijeti nečuvene patnje.

Savez svjetskih znanstvenika predvođenih profesorima ekologije sa Odsjeka šumskih ekosustava Sveučilišta u Oregonu, Williamom J. Rippleom i Christopherom Wolfom, vapaj za klimu objavio je u uglednom znanstvenom časopisu BioScience.

Navode u njemu da kao znanstvenici imaju moralnu obavezu jasno upozoriti čovječanstvo na bilo koju veliku egzistencijalnu prijetnju, da je klimatska kriza stigla i da se ubrzava brže nego što je većina znanstvenika očekivala i da se unatoč 40 godina svjetskih pregovora o klimi, uz nekoliko iznimaka, propustilo uhvatiti se u koštac s tim osjetljivim pitanjem.

 Kao Savez svjetskih znanstvenika potpisnici vapaja za klimu potpisuju da su spremni pomoći vladama i svima koji donose odluke te kako su ohrabreni nedavnim manifestacijama mladih ljudi koji upozoravaju vlade da krenu u akciju za spas planeta.

Za ublažavanje najpogubnijih učinaka klimatskih promjena više od 11.000 znanstvenika preporučuje šest dobro poznatih koraka: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima, smanjiti emisije onečišćivača poput metana, zaštititi ekosustave na Zemlji, jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog podrijetla, stvarati gospodarstvo bez korištenja ugljika, stabilizirati svjetsku populaciju.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI