Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
FILM / HRVATSKA / KULTURA
Umro je Branko Lustig, poznati filmski producent i oskarovac, koji je preživio nacističke koncentracijske logore

Umro je Branko Lustig, poznati filmski producent i oskarovac, koji je preživio nacističke koncentracijske logore

U 87. godini umro je Branko Lustig, poznati filmski producent i dvostruki “oskarovac” koji je uspio preživjeti dva nacistička logora. U filmskoj industriji je proveo pola stoljeća, a tijekom uspješne karijere osvojio je dva Oscara : za “Schindlerovu listu” 1993. i “Gladijatora” 2000. godine.

Lustig je radio i u jugoslavenskoj kinematografiji, na filmovima “Kozara”, “Ne okreći se sine”, ali i na stranim koprodukcijama, da bi 80-ih godina prošlog stoljeća otišao u SAD i nastavio filmsku karijeru u Los Angelesu.

Radio je s prvorazrednim američkim redateljima, poput Stevena Spielberga, s kojim je snimio Oscarom nagrađenu “Schindlerovu listu”, u kojoj su korištena i njegova iskustva iz koncentracijskih logora, ili Ridleya Scotta s kojim je radio na “Gladijatoru” koji je također dobio Oscara, ali i “Hannibalu”, “Padu Crnog jastreba”, “Kraljevstvu nebeskom”, “Američkom gangsteru” itd.

U Hrvatsku se vratio prije deset godina, prema vlastitom kazivanju da bi ovdje umro. Bio je počasni građanin Zagreba zbog, kako je u obrazloženju toga priznanja navedeno, njegovog iznimnog doprinosa promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske industrije i kulture razumijevanja među različitima.

Po povratku u Hrvatsku angažirao se na Festivalu tolerancije- Festivalu židovskog filma, čiji je bio predsjednik
Lustig je rođen u Osijeku 1932. godine. Kao Židov, za vrijeme Drugog svjetskog rata je bio zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen, a veći dio njegove obitelji nestao je u logorima diljem Europe, dok je njegova baka ubijena u plinskoj komori, a otac u Čakovcu. Cijelog života pratio ga je logoraški broj: A3317

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI