Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
GRAĐANI / HRVATSKA / POLITIKA
Umirovljenici poručili predsjednici KGK: Nama ne treba pravobranitelj, nego veće mirovine!

Umirovljenici poručili predsjednici KGK:
Nama ne treba pravobranitelj, nego veće mirovine!

“Hvala, draga predsjednice, ali ne treba nama pravobranitelj, nama trebaju veće mirovine da dostojno živimo, a ne životarimo”. “Štovana” predsjednice, u 5 godina niste ni primijetili da starije osobe postoje. Naslikavali ste se s djecom umjesto sa starim ljudima koji bi ti za tu fotku sigurno dali glas… Ovako, na hrpu neostvarenih obećanja dodajete još i još…Pa da li vi stvarno mislite da smo mi ovce.” To su samo dva indikativna, od preko 200, komentara umirovljeničke populacije, objavljenih na portalu mirovina.hr, kao reagiranje na programsku najavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da će se u drugom mandatu, pobjedi li na izborima, zalagati za uvođenje instituta pravobranitelja za starije.

Ako je to sve što im ima ponuditi za narednih pet godina svoga eventualnog stolovanja na Pantovčaku, ne treba im ni to, poručuju, bit će bolje da se novac ne troši na nove uhljebe nego investira u povećanje mirovina kako bi građani “treće dobi” živjeli dostojanstvenije.

-Nadugo nakon što je aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvojila mandat- piše portal mirovina.hru Kutini se pojavio zanimljiv grafit: “Moja baka je glasala za Kolindu jer joj je lijepa”. Umirovljenici i umirovljenice su od tada imali gotovo pet godina prilike upoznati “lijepu predsjednicu” KGK, a ona se u tom vremenu rijetko sjetila umirovljenika. Pokušaji da to napravi mogu se nabrojiti na prste jedne ruke- posjet Domu za starije Sveta Ana krajem 2018., a nedavno je na Pantovčaku organizirala Dan otvorenih vrata na temu “Za dostojanstvenu i sretnu treću dob”– navodi portal, podsjećajući javnost kako se tijekom svoga mandata predsjednica često znala pitati kako to netko može preživjeti s tri tisuće kuna mjesečno, zaboravljajući, ili zanemarujući, činjenicu da velika većina umirovljenika živi i s manje od tog iznosa.

KGK se planira angažirati na uspostavljanju institucije pravobranitelja za starije kako bi se njihov glas bolje čuo, ali, da je htjela, da je pokušala, predsjednica ih je mogla i dosad čuti. Ako ustraje na toj zamisli, bit će to, sudeći po apsolutno negativnim komentarima na spomenutom portalu, neovisno o volji onih radi kojih se, navodno, spomenuta državna institucija uvodi. Svi bi radije veće mirovine negoli pravobranitelja. Život ih je, kako kažu, naučio kako će se braniti, pa im usluge pravobranitelja ne trebaju, ali još nisu otkrili kako s tako malim mirovinama preživjeti kao ljudi s kakvim takvim dostojanstvom…

Evo još nekih od komentara :

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI