Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
MEDIJI
Panelisti - foto TRIS

DEM:
O novom Zakonu o elektroničkim medijima bez HND-a – krovne organizacije medijskih profesionalaca

Panelisti - foto TRIS

12. Dani elektroničkih medija, ujedno i 25. Dani radija, 12. Dani televizije i 12. Dani interneta upravo se odvijaju u Zadru, i to u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Nakon svečanog  otvaranja u Svečanoj dvorani za kojega su se predugo međusobno pozdravljali višebrojni čelnici, ravnatelji, predsjednici, izaslanice itd. uslijedio je i prvi panel koji se ticao zasad nepostojećeg Zakona o elektroničkim medijima, a koji se ‘priprema’ već dulje od deset godina.

Elektronsko snimanje – foto TRIS

Na tom panelu je bio Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, a umjesto najavljene dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture Republike Hrvatske, stigao je njezin suradnik državni tajnik Krešimir Partl, a koji je ministričin nedolazak ispričao nekim drugim važni(ji)m neodgodivim ministarskim poslovima. Nadalje, tu su sjedili i pričali i  Željko Švenda, predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika, Denis Mikolić, predsjednik Nacionalne udruge televizija, Nenad Marčec, glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja (HDS) – Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP), te Ivana Vukinovac Gelo – pravna savjetnica Nove TV te članica tzv. radne skupine Ministarstva kulture RH za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima.

Panelisti – foto TRIS

Moderatorica panela koja je žustro vodila glavnu riječ, često u pravom smislu pojma ‘glavna riječ’, bila je Katja Kušec, članica Vijeća za elektroničke medije, a koja je vrlo energično i sugestivno reagirala na potencijalni nagovještaj kritike prijedloga novog Zakona, a koji je dolazio iz smjera Željka Švende i Denisa Mikolića. Mogao se steći dojam, odnosno pokazalo se kasnije, kako su svi sudionici tog panela sretni, složni i zadovoljni, te kako ozbiljnije rasprave o novom Zakonu u tom sastavu panelista nije ni moglo biti.

Moderatorica Katja Kušec (gore desno na ekranu) – foto TRIS

Tim više – organizatori panela ovoga puta, što je inače bio dobar običaj na prijašnjim Danima elektroničkih medija, te je temelj otvorenije i konstruktivije rasprave, nisu predvidjeli (dopustili) da bilo tko iz publike postavi pitanje uvaženim panelistima, te da potakne življi razgovor o toj bitnoj temi. Nigdje nije bilo inače uobičajenih pripravnih mikrofona koji su kružili po dvorani. Slučajno? Vjerojatno ne.

Valja skratiti: na tom se panelu stoga i nije moglo čuti nekih novosti, a tek je potvrđeno kako bi uskoro prijedlog Zakona o elektroničkim medijima trebao biti postavljen na javnu raspravu (savjetovanje).

Ipak, življe je postalo tek na kraju panela. Razlog za to i što je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) donio odluku o istupanju HND-a iz tzv. Radne skupine Ministarstva kulture za izradu novog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), jer nije prihvaćen niti jedan HND-ov prijedlog, kako smo izvjestili jutros (vidi opširno obrazloženje HND-a).

Tako u Zadru nije bilo nikoga od čelnika HND-a, dakle krovne udruge medijskih profesionalaca u Hrvatskoj, a jer nisu ni bili predviđeni kao sudionici panela.

-Razlog za takvu odluku leži u činjenici da Ministarstvo kulture u Nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima nije uvrstilo nijedan HND-ov prijedlog iz dokumenta koji smo Ministarstvu dostavili potkraj kolovoza ove godine, a nakon što nam je 26. srpnja 2019. na uvid dan radni materijal budućeg zakona. Napominjemo kako se HND u Radnu skupinu uključio odgovorno, u dobroj vjeri i s najboljim namjerama, očekujući da nam je svima cilj isti – unaprjeđenje medija u Hrvatskoj i ostvarivanje njihove demokratske funkcije u društvu. Ukratko, bolji mediji i bolje društvo- pojasnili su iz HND-a.

Josip Popovac, predjsdnik VEM-a – foto TRIS

Tako je državni tajnik Krešimir Partl, suočen s pitanjima novinara na hodnicima, odlučio ipak reći nešto o istupanju HND-a.

-Na žalost moram ovdje još jednu stvar istaknut. Nisam mislio, ali bi trebali svi skupa znati oni koji prate izradu novog Zakona. Naime, novinari su me pitali kako komentiram istupanje HND-a iz radne skupine. Moram reći  da sam iznenađen. Jer je  predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, gospodin Zovko, s kojim sam često u kontaktu, e u puno stvari vrlo korektno ponio. Oni su već poslali neko pismo u Ministarstvo kako istupaju iz Radne skupine i naveli su osam točaka zbog kojih istupaju, jer nismo ništa uvažili od njihovih prijedloga. Pet ili šest od osam prijedloga smo uvažili. Možete pročitati na njihovim stranicama koji su njihovi zahtjevi.. Oni su ih objavili . Između ostalog jedan je o načinu izbora Vijeća za elektroničke medije  u kojem po nekakvom čudnom fomatu HND bira vijećnike  i oni se biraju dvotrećinskom većinom u Saboru… – govorio je Partl pri završetku panela.

Krešimir Partl – foto TRIS

Činilo se kako mu baš nije odgovarao tajming HND-ovog istupanja, a koje je tako poremetilo da panel o novom Zakonu prođe idilično i svečano, u skladu s ambijentom, tj. Svečanom dvoranom u kojoj se održao.

– Druga primjedba HND-a koju nismo uvažili je upravo pitanje kreativnog sektora i neovisne produkcije pa HND ima problem s tim da hrvatska neovisna produkcija sudjeluje  radu s komercijalnim televizijama i s drugim nakladnicima… što moram reći iskreno: čudi me da takav stav dolazi od HND-a i nadam se iskreno da će udruge audio-vizualne reagirati na ovo njihovo priopćenje.  Žao mi je što istupaju iz radne skupine iz razloga što smo imali dijalog. Dijalog je ključna komponenta razvoja demokratskog društva. Dok sjedimo za stolom možemo razgovarat. Dok vam netko uvažava vaše prijedloge možemo razgovarat. Kad netko traži ultimativno da se uvaže sve njihove prijedloge… to je isto kao i da i smo im sve odbili. Dakle, zaista sam mislio o ovom pričat ali mislim da to svi trebate znat jer to se sad, evo… maloprije su me stigli upozorit.. . Što se mene tiče nemam nikakvih problema da razgovaramo s HND-om i da prođemo članak po članak… – kazao je na kraju K. Partl.

Željko Švenda -foto TRIS

Inače, nešto ranije je Željko Švenda u svojem zaključku ustvrdio kako bi bilo dobro da se Zakon što brže i prije donese jer se na njemu radi već deset godina.

Na to je moderatorica Katja Kušec rekla da brzina nije uvijek najsretnije rješenje.

To je izazvalo brzu reakciju publike: mnogi su se u čudu pogledali i zapitali ‘što je ovo rekla?‘, pa su ubrzo izašli na pauzu, na kavu i kolače.

!2. DAM i kristalni luster u Svečanoj dvorani -foto TRIS

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI