Neovisni novinarski portal
22.9.2020.
štrajk!
Sindikat novinara Hrvatske izražava solidarnost i daje punu potporu borbi učitelja i nastavnika za dostojanstvo i pristojne plaće

Sindikat novinara Hrvatske izražava solidarnost i daje punu potporu borbi učitelja i nastavnika za dostojanstvo i pristojne plaće

Sindikat novinara Hrvatske izražava solidarnost i daje punu potporu borbi učitelja i nastavnika za dostojanstvo i pristojne plaće, naslovljeno je priopćenje za javnost Sindikata novinara Hrvatske. Nakon brojnih građana Hrvatske, roditelja, učenika (vidi TRIS)… potpora štrajku prosvjetara stiže i od brojnih institucija. Među njima je i SNH  čiju objavu prenosimo:  

Obrazovanje kao tema u fokusu je javnosti od 2015. godine, ali naše učiteljice i nastavnice, učitelji i nastavnici nikako da dođu u fokus javnosti i politike unatoč činjenici da su upravo oni graditelji pristojnog društva i jedini jamac da će naša djeca danas, sutra iz obrazovnog sustava izaći kao individualci sposobni graditi jedno bolje, kulturnije i obrazovanije društvo.  Obrazovanje mora biti svima dostupno i kvalitetno, a to se ne može ostvariti bez poboljšanja položaja i materijalnog statusa radnika u obrazovnom sustavu.

Tko nije bio 15 minuta u učionici s 20 i više zaigrane djece koju morate naučiti čitati i pisati, tko nije sreo učitelja i učiteljicu koja od svojih novaca kupuje kolaž papir i tko nije vidio koliko rada i truda stoji da se složi samo jedan školski sat, bit će među onima koji će brojiti svaku kunu primljene plaće nastavnika i paušalno tvrditi da je to posao s tri mjeseca godišnjeg.

Sindikat novinara Hrvatske smatra važnim dati svoju podršku, jer je i u ovom slučaju vidljivo da glavni preduvjet – socijalni dijalog između sindikata i Vlade nije ostvaren.

Do sada najdulji štrajk u Hrvatskoj pokazao je da nije bit u 6,11 posto ili 6,12 posto, bit je u borbi za dostojanstvo onih koji imaju jedan od težih zadataka u Hrvatskoj – obrazovati našu djecu da sutra budu sposobna graditi društvo.

I zato Sindikat novinara Hrvatske podržava učitelje, nastavnike i profesore u njihovoj borbi. Solidarno!

 

 

Za Sindikat novinara Hrvatske:

Maja Sever, predsjednica

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI