Neovisni novinarski portal
3.8.2020.
POLITIKA / prostor
Štromarovo “da” i “ne” za zagrebački GUP, tako tipično HNS-ovski…

Štromarovo “da” i “ne” za zagrebački GUP, tako tipično HNS-ovski…

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ov Predrag Štromar, iz trećeg pokušaja je ipak “propustio” zagrebački GUP . Ali, tu je odluku, javlja N1, popratio zbilja intrigantnim komentarom.

-Na Skupštini Grada Zagreba je da odluči hoće li prihvatiti GUP. Građani su dali puno zahtjeva, puno primjedbi, na njima je da odluče kakav razvoj grada žele. Da sam na njihovom mjestu, ja za taj GUP ne bih glasaoizjavio je i ne trepnuvši, netom nakon što je kontroverznom GUP-u dao “zeleno svjetlo”.

A ne bi glasao, kaže ministar Štromar, jer misli da se taj ključni dokument prostornog uređenja mogao bolje napraviti, konzultirati i angažirati struku, te napose bolje i kvalitetnije analizirati razvoj nekih gradskih dijelova. Bilo je more primjedbi građana i da je on vijećnik u Gradskoj skupštini, izjavio je, više bi slušao građane i respektirao njihove primjedbe, a za takav dokument koji je na stolu, glasao ne bi.

No, vijećnik nije, a nema ni politički utjecaj na GUP kao ministar graditeljstva,  samo stručni. Isključivo pravo i obavezu intervenirati s aspekta struke, a stručne službe ministarstva su, tvrdi, napravile sve potrebne analize, dok su stručne službe Grada Zagreba u tekst GUP-a unijele da će 51 posto prostora zagrebačkog Hipodroma biti rekreacijska zona. I time je , smatra, njegova uloga u donošenju spornog GUP-a Grada, i amenovanja Bandićevog projekta zagrebačkog Manhattana,  završena.  Ali, ako je struka rekla svoje, u najboljoj vjeri i u skladu s interesima i potrebama građana, zašto ministar za njega ne bi dao glas? Ili je ovdje igru igrala samo politika?

Štomara je danas, u svakom slučaju, manifestirao tipičnu HNS-ovsku pragmatičnu dvojnost…


VEZANE VIJESTI