Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
FOTOMORGANA / UKRATKO
Smrt fašizmu – sloboda narodu: Antifašistički grafiti na fasadama šibenskih stambenih zgrada

Smrt fašizmu – sloboda narodu:
Antifašistički grafiti na fasadama šibenskih stambenih zgrada

Među gomilom profašističkih žvrljotinama koje sa zidova naših gradova pozivaju na mržnju i ubojstvo Srba, udomaćenih ZDS-ova i ustaških ušatih U sa neizbježno nataknutim križem, nađe se ponegdje i pokoji grafit sa pozivom na smrt fašizma te kratkih i jasnih povijesnih lekcija.

Grafite ‘Smrt fašizmu’, ‘SF-SN’ (Smrt fašizmu-sloboda narodu) i ‘Ustaše su prodali Dalmaciju’ nepoznati je grafiter ispisao na fasadama dviju stambenih zgrada i zidu trafostanice u šibenskom kvartu Šubićevac.

Jesu li ti antifašistički grafiti uboli koga u oko kao što tzv. lijevo-liberalnog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića bode zvijezda petokraka na starom Hajdukovom grbu, ne znamo.

Kao što nemamo pojma niti hoće li ih netko na brzinu prebojiti kao što je grafit s pozivom na ubojstvo fašista i tovara sakriven bijelom bojom, za razliku od svih ostalih u njegovu okruženju.

Svima koji prešutno toleriraju profašistički govor mržnje sa zidova i ušata U doživljavaju uobičajenim urbanim dekorom, nepoznati je grafiter održao i kratku i jasnu povijesnu lekciju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI