Neovisni novinarski portal
30.3.2020.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA
Šibensko-kninski SDP proziva župana Gorana Pauka: Tko o čemu, Pauk o školstvu, a njegova županija je po izdvajanju za obrazovanje na hrvatskom dnu!

Šibensko-kninski SDP proziva župana Gorana Pauka:
Tko o čemu, Pauk o školstvu, a njegova županija je po izdvajanju za obrazovanje na hrvatskom dnu!

Gostovanje Gorana Pauka u HRT-ovoj emisiji Otvoreno nije prošlo nimalo nezapaženo. Osim NL Stipe Petrine, ono je potaklo i šibensko-kninski SDP na reagiranje, u kojem ironično poručuju: Tko o čemu, Pauk o školstvu! Poanta njihove poruke je u tome da se našao baš Goran Pauk, “predsjednik zajednice županija, a u slobodno vrijeme i župan Šibensko-kninske županije” apelirati na prosvjetne radnike da prekinu štrajk, a obrazovanje u županiji doveo je na samo hrvatsko dno.

Čovjek kojem teče treći uzastopni mandat župana priča o školstvu, a svojim radom, bolje rečeno neradom, školstvo, odnosno obrazovanje Šibensko-kninske županije, doveo je do toga da baš njegova županija izdvaja daleko najmanje iz proračuna za obrazovanje, neusporedivo manje negoli je prosjek u RH.

I dok je hrvatski prosjek 17, 32 posto, u njegovoj je županiji, kojoj je godinama na čelu, svega 7,99 posto! Nadalje, ističu iz ŽO SDP-a u Šibeniku, s 53,866.560 kuna godišnje iz proračuna za obrazovanje, Šibensko-kninska županija je na pretposljednjem mjestu u Hrvatskoj. A po rastu sredstava za obrazovanje u zadnjih 5 godina ( 13.593.820 kuna) ova županija čvrsto drži 20-to mjesto u konkurenciji od 21 županije. Izdvajanjem za obrazovanje po glavi stanovnika, s 538 kuna Paukova je županija na 19. mjestu od mogućih 21.

Za obrazovanje izdvajamo dvostruko manje od ostatka Hrvatske gdje se izdvaja prosječno 1.111 kuna– podvlači se u priopćenju šibensko-kninskog SDP-a kojeg potpisuje predsjednik Joško Šupe.

– Da vas župan slučajno ne zavara pričama o nemogućnosti većeg izdvajanja za školstvo i obrazovanje, iznijet ćemo podatak o ukupnoj proračunskoj potrošnji po glavi stanovnika od 6.730 kn, po čemu smo na relativno visokom 6. mjestu, i naravno, trošimo više od prosjeka RH koji iznosi 6.413 kn- upozorava Šupe, kritizirajući župana da priča o ulaganjima u školstvo, a u svom dvorištu ima škole poput one u Oklaju koja je u očajnom stanju, ili škole u Sitnom Doinjem do koje djeca, za velikih kiša, mogu doći jedino čamcem…

Konačno, Pauk je na čelu Hrvatske zajendice županija koja se na svojim internetskim stranicama hvali sjeverozapadnim županijama koje ulažu najviše proračunskog novca za obrazovanje, dok je njegova županija na začelju, napominje Šupe.

-Župan se nedavno jadao kako sa svojom plaćom ne može pokriti sve potrebe jer ima dvoje djece na fakultetu, ali očigledno nije uhljebio dovoljno svojih prijatelja u škole da zna kako učitelji sa svojom plaćom jedva pokrivaju i osnovne potrebe- poručuju mu SDP-ovci, konstatirajući da , eto, zbog svega toga nema bolje osobe od župana Gorana Pauka za uvjeravanje javnosti kako županije brinu o školstvu i obrazovanju općenito, pa je, dakle, štrajk posve izlišan, neopravdan…

Joško Šupe, predsjendik ŽO SDP-a Šibensko-kninske županije
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI