Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
volonteri svih zemalja
Mislav Matić, Ugne (druga s lijeva), Inga Kukolj i Carlos (prvi zdesna) sada žive u Kninu (foto: Ekološka udruga Krka Knin)

Senzacionalno:
Litvanka Ugne i Portugalac Carlos došli kod nas 8 mjeseci ‘džaba’ raditi, i to u – Knin

Mislav Matić, Ugne (druga s lijeva), Inga Kukolj i Carlos (prvi zdesna) sada žive u Kninu (foto: Ekološka udruga Krka Knin)

Ekološka udruga Krka Knin počela je s provedbom projekta Natural born volunteer! ili prevedeno na naški ‘Rođeni volonter!’.  A to znači da je u Knin doputovalo dvoje mladih: Ugne iz Litve i Carlos Iz Portugala. U Knin. I tu će, za rubriku senzacionalno, vjerovali ili ne, živjeti – osam mjeseci. I to nije sve: u Kninu će i raditi – besplatno, džaba, gratis, mukte, bez plaće… I to za opću dobrobit. Tj. konkretno za opći boljitak Knina i njegovih žitelja.

Pa što je njima? Jesu li oni uopće normalni? Pa kud u Knin…? – zapitat će se netko kod nas, u sredini u kojoj se ne cijene vlastite vrednote, a još manje se cijeni rad za opće dobro, te se one koji se upiru za opću dobrobit smatra čudacima ili drži za budale.

Kaže se da nije vijest ako pas ugrize čovjeka nego obratno. Tako da danas, odnosno odavno, više nije vijest kako  se netko odselio iz Knina ili Otočca. Niti da aljkave i nesposobne državne vlasti nisu učinile ništa da žiteljima Knina i okolice olakšaju život. No zato je vijest da se netko doselio u zaboravljeni Knin kojega političari posjećuju par sati godišnje, na 5. kolovoza.  A vijest bi bila i kako je država smislila neku pametnu strategiju za oporavak divotnih ali opustjelih dijelova Hrvatske.

Natural born volunteer!

Inače, dvoje mladih međunarodnih volontera je u Knin stiglo u okviru projekta Natural born volunteer!  koji je dio programa Europskih snaga solidarnosti financiranog od strane  Agencije za mobilnost i programe Euopske unije,  u sklopu kojeg će dvoje mladih iz Portugala i Litve u udruzi Eko Krka Knin volontirati slijedećih 8 mjeseci.

Ugne (druga s lijeva) i Carlos (prvi zdesna) sada žive u Kninu (foto: Ekološka udruga Krka Knin)

Volonteri će sudjelovati u slijedećim aktivnostima udruge: u svakodnevnom radu u uredu će pomagati zaposlenicima u raznim dnevnim uredskim poslovima, voditi raspored ureda, pomagati u organizaciji i provedbi različitih događanja, informirati građane o europskim fondovima, EU politici i programima, raditi na društvenim mrežama, izradi bloga, izradi baze podataka, itd., u provođenju aktivnosti u Eko knjižnici igračaka udruge, te će poticati ekološku i kulturnu svijesti stanovništva, posebno mladih i djece.

Pa dobro Carlose… zašto baš Knin?

Njihov neplaćeni posao će biti i aktivno sudjelovanje u organizacijama provedenim informativnim kampanjama u Kninu i školama u drugim gradovima Šibensko-kninske županije, sudjelujući u prezentacijama i informiranju mladih o Europskom solidarnom korpusu i Erasmus +, mogućnostima i prednostima. Oni će izraditi video zapise o volontiranju i promociji ovog projekta te općenito o hrvatskim mladima. Videozapisi će se distribuirati i objavljivati ​​na web stranici organizacija i drugim društvenim medijima.
– Zahvaljujemo Udruzi mladih „Mladi u EU „ iz Šibenika koji godinama provode slične projekte na podršci prilikom prijave projekta te njegove provedbe – veli Inga Kukolj iz Ekološke udruge Krka Knin, jedne od najaktivnijih udruga u Hrvatskoj, a čiji je rad donio mnoge koristi za Kninjane i druge.
Zamolili smo novopečenog inozemnog volontera Carlosa da se predstavi.

Carlos (drugi zdesna) i kninske kolegice i kolege (foto: Ekološka udruga Krka Knin)

-Ja sam Carlos. Imam 22 godine. Iz Portugala! Upravo sam završio sveučilišni studij Sportskih znanosti i tako sam se odlučio baviti se volontiranjem, te upoznavati nova mjesta i kulture. Inače sam i hip hop plesač , te sam u svom rodnom gradu podučavao djecu plesu. Kad sam naišao na projekt Natural born volunteer! iz Knina, to me smjesta zainteresiralo i jako me je zanimalo provođenje aktivnosti i projekata koje ova ekološka udruga radi su. Jako su mi zanimljivi i smatram ih vrlo važnima za okoliš, grad i okolicu… Ovaj sam projekt odabrao jer sam uvijek bio zainteresiran za pomoć drugima i pomoć našem planetu i mislim da je ovo sjajno mjesto za to…- veli novopečeni Kninjanin Carlos.

Nije bilo druge nego upitati Carlosa: Pa dobro Carlose… zašto baš Knin? Jesi li ikad prije čuo za Knin?

-Zapravo nikad nisam čuo za Knin, ali već sam impresioniran. Knin je lijep povijesni grad, a priroda oko njega je zaista izvanredna… prelijepa. Svi u Ekološkoj udruzi Krka Knin su meni i Ugne pružili nevjerojatno toplu dobrodošlicu. Svi su vrlo zgodni i dobri i zabavni. Nadam se da ću ovdje puno naučiti, ali i pomoći koliko god mogu… – kaže Carlos. 

Impresionirani ljepotom Knina

Dakako, Carlos je impresioniran ljepotom Knina i okolice, rijeka, Dinare.. svime onime što naše vlasti ne prepoznaju kao vrijednost te znaju i ne žele zaštiti i valorizirati, nego pak zatvaraju oči pred zagađenjima rijeka, provode vojne vježbe u planinama, planiraju naftna polja u Dinaridima, jednom od najčuvanijih prirodnih fenomena u Europi.

Ne sumnjamo kako će Carlos pomoći Kninu puno više nego brigade tzv. dužnosnika. A možda padne i kakva škola hip-hop plesa za kninske plesače u nastajanju.

A Ugne iz Litve. Što ona kaže?

-Ja sam Ugne! Apsolventica srednje škole iz Litve. Sebe bi najbolje opisala kao istraživačicu. Strastvena volim putovanja i otkrivanja novih kultura, ljudi i prirode. Budući da sam odlučila iskoristiti pauzu prije odlaska na sveučilište kako bih studirao znanost o okolišu, željela sam ove godine učiniti nešto značajno u praksi. Dakle, volontiranje ovdje u Kninu činilo mi se kao pravi izbor i pravo mjesto. Do sada me impresionira prekrasna priroda oko Knina, kao i ljubaznost kolega. Vjerujem da je to samo početak jedne divne avanture od 8 mjeseci! – veli Ugne. 

Dakako, i Ugne je isprve uočila ljepotu kninskog kraja, a jednoga dana će valjda i oni kojima je stalno pred nosom. Ili barem  5. kolovoza.

Doborodošli Ugne i Carlos. 

Ugne (druga s lijeva) i Carlos (prvi zdesna) sada žive u Kninu (foto: Ekološka udruga Krka Knin)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI