Neovisni novinarski portal
21.9.2020.
POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Saborski Odbor za ratne veterane: Veteranska intervencija u kalendar državnih blagdana kao novi obračun s komunizmom

Saborski Odbor za ratne veterane:
Veteranska intervencija u kalendar državnih blagdana kao novi obračun s komunizmom

Saborski Odbor za ratne veterane, na čelu s prvim “hvidrašem” Josipom Đakićem, predlaže da se ukine Dan antifašističke borbe kao državni praznik i da se obilježava kao spomendan, dakle, kao radni dan. Njihov je prijedlog i da 18. studenoga bude definiran kao Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Interveniraju i u naziv spomendana- Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima- nacizma, fašizma i komunizma, zahtijevajući da komunizam bude na prvom mjestu ( !? )

Je li ovaj prijedlog zapravo novi obračun veterana s komunizmom i prijelazna faza do potpunog eliminiranja spomena na antifašističku borbu hrvatskog naroda shvaćenu kao – komunističku?

Kad veterani predlažu, sve prolazi…

Veteranski odbor je,  javlja N1, predložio amandman na Zakon o blagdanima kojim sugeriraju nešto drugačiji kalendar blagdana od vladinog prijedloga. Traže da 8.listopada ostane državni praznik i da se slavi kao Dan neovisnosti, ali bi zato ukinuli Dan antifašizma, 22. lipnja, kao praznik i preimenovali ga u spomendan, koji bi tek figurirao u prazničkom kalendaru i bio radni dan.  A kad veterani predlažu, malo tko se usprotivi, pa je tako i na Odboru za veterane tek bivši SDP-ov zastupnik, danas nezavisni,  Zdravko Ronko ostao suzdržan.

Za veterane je, čini se, posebno bitno da u nazivu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, kako taj blagdan imenuje Vlada, bude sintagma velikosrpske agresije, pa traže da se 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. A što se tiče 8.listopada, objasnio je Đakić, veterani smatraju da ga treba obilježavati kao državni praznik, Dan neovisnosti, jer je na taj dan, uz ostalo, izvršen pokušaj atentata na hrvatski državni vrh.

Na prijedlog Odbora reagirao je, objavom na Twitteru, SDP.

-Hrvatska je antifašistička i demokratska. Partizani su se izborili za slobodu, solidarnost, pravdu i jednakost, vrijednosti antifašizma koji je temelj moderne Europe i hrvatskog Ustava, a Dan antifašističke borbe je s pravom državni praznik- kaže se u objavi SDP-a.

Baukova ironija

Veteranski “obračun” s Danom antifašizma komentirao je i SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk, koji je ocijenio da je prijedlog “neprihvatljiv, ali pomalo i kukavički i domobranski”. Naravno, Bauk zapravo ironizira ovu intervenciju u državne blagdane, konstatirajući da su veterani trebali predložiti, ono što vjerojatno misle i priželjkuju, dakle, da se taj praznik potpuno makne iz kalendara, a ne tek da se svede na spomendan. Smatra da se, zapravo, radi o provokaciji stranačke desnice koja kontrira Andreju Plenkoviću, ali to je, veli, njihov problem, samo bi mogao postati i državni.

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović na prijedlog ratnih veterana i saborskog Odbora reagirao je apelom na Facebooku: “Urazumite se ljudi. Za ljubav čijih prljavih strasti opet dijelite ljude?” Milanović se pita kome smeta blagdan koji se , bez ijednog incidenta slavi zadnjih tridesetak godina.

Oglasili su se i zagrebački antifašisti, čelnik Demokrata, zastupnik Mirando Mrsić, koji je na Facebooku napisao:

-Bili smo prvi u Europi koji su ustali protiv zla fašizma! To zlo pobijeđeno je u antifašističkoj borbi u kojoj je Hrvatska dala veliki doprinos. To je povijesna istina i činjenica kojom se trebamo ponositi i koju trebamo slaviti. Ukidanje Dana antifašističke borbe je nasrtaj na zdrav razum, na vrijednosti slobode koje su zapisane u Ustavu. To je čisti pokušaj fašizacije Hrvatske i tome se treba oduprijeti. No pasaran!

Ali, kako stvari stoje, to bi itekako moglo proći…

Kontriranje Plenkoviću

Očigledno je da veterani nisu zadovoljni prijedlogom Vlade kojeg je nedavno predstavio premijer Plenković, a u kojemu se 30. svibnja vraća kao Dan državnosti ( umjesto 25. lipnja ) i dodaje novi praznik, 18. studenoga, kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. I dalje ostaje državni praznik 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Kao spomendani obilježavali bi se 15. siječnja, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, 9. svibnja, Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 25.lipnja, Dan neovisnosti, 8.listopada, Dan Hrvatskog sabora i 30.kolovoza, Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, a dosadašnji spomendan 23. kolovoza bi se obilježavao kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima- nacizma, fašizma i komunizma.

Kod ovog potonjeg spomendana, veterani predlažu da se u njegovom nazivu komunizam stavi na prvo mjesto, sugerirajući time da je bio totalitarniji i autoritarniji i od nacizma i fašizma. No, smeta im i Dan antifašističke borbe kao državni praznik,  pa sugeriraju da se prevede na spomendan, a sutra možda i posve eliminira iz kalendara državnih blagdana. I takav prijedlog Josip Đakić, šef Odbora za veterane, naziva razumnim i korektnim

Jer, kako je objasnio, ovako i onako je praznik, bio neradni ili radni dan. A neradni dan je “kada se ljudi okupljaju na manifestacijama, kada to obilježavaju, kada se izvjesi hrvatski državni stijeg na institucije, na privatne kuće, kada se obilježava diljem Hrvatske, svi građani zajedno”.

Što jest, jest, Dan antifašizma sve to u Hrvatskoj nije, jer su godine HDZ-ove vladavine i ustrajnog povijesnog revizionizma učinile svoje i ovaj veliki praznik, kojeg slavi cijela, moderna demokratska Europa, stjerale u kut, proglašavajući ga komunističkim praznikom.

Josip Đakić (Foto Rabor RH)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI