Neovisni novinarski portal
26.9.2020.
POLITIKA
Foto: pixabay.com

‘Razina priuštivosti’:
Cijena vode za krajnje potrošače od 2020. bi mogla biti dvostruko veća nego danas

Foto: pixabay.com

Debelo ispod medijskog radara provukla se nekako velika i važna vijest o najavljenom drastičnom poskupljenju vode koje nas, po svemu sudeći, u svim gradovima i općinama u državi, očekuje u nadolazećoj godini. Prema uvijenim i šturim najavama ministra Ćorića u čiji je ekološko-energetski resor ugurano i gospodarenje vodnim blagom, cijena vode koju plaćamo svi mi krajnji potrošači mogla bi se dogodine ni više ni manje nego udvostručiti.  Kako sad to i tko je ili što krivo za to drastično poskupljenje vode koje u Hrvatskoj navodno imamo dovoljno da nam tako skoro ne prijeti nestašica?  

Voda poskupljuje zbog ulaganja u vodovodne i kanalizacijske cijevi i drugu vodno-komunalnu infrastrukturu. Da, razlog su poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u aglomeracijama, kako se rječnikom briselske administracije na plakatima s logotipom Europske unije i popisom investitora i izvođača radova nazivaju izgradnje i rekonstrukcije vodovodnih i kanalizacijskih mreža koje u pojedinim gradovima već mjesecima otežavaju funkcioniranje prometa i drugih aspekata življenja. Kako se sad i to prelama na leđima nas potrošača, ne financira li to bespovratno Europska unija? Zapitat će se to prosječni platiša računa za isporučenu mu vodu iz slavine koju će već 2020. godine najvjerojatnije plaćati duplo. E pa, nema džabe ni u Europskoj uniji. Uz većinska bespovratna sredstva potrebno je uglavnom uvijek pa i u slučaju projekata poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture namaknuti manji udio koji kada su u pitanju milijarde kuna i eura i nije više baš tako mali. Razliku će namiriti država kroz proračun Ministarstva zaštite okoliša i energetike i iz blagajne poduzeća Hrvatske vode te lokalna samouprava iz gradskih i općinskih proračuna i iz poslovanja lokalnih komunalnih poduzeća koja isporučuju vodne usluge. I kako namaknuti milijune koji nedostaju? Rješenje se samo nameće ako u blagajnama nema dovoljno novca, a znamo i da je briselska birokracija neumoljiva i ne podnosi balkanske izgovore i probijanja rokova – udvostručiti lijepo svima cijenu vode i skupit će se već nekako.

Aglomeracija oko Zablaća (foto:TRIS/G.Šimac), ilustracija

Idemo sada vidjeti što je to točno, kada i gdje najavio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i što ta njegova zakukuljena najava zapravo znači. ‘Ćorić najavio poskupljenje vode: Ne bi trebala narasti iznad razine priuštivosti’, naslovljena je Hinina vijest stara više od mjesec dana. Dogodilo se to u Tuheljskim Toplicama gdje je u petak 11. listopada ministar sudjelovao na panelu nazvanom Reforma i projekti u vodno-komunalnom sektoru, u okviru konferencije Reformski potencijali – okvir za provedbu reformskih politika u Hrvatskoj na kojoj su se u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta okupili župani, gradonačelnici i načelnici iz redova HDZ-a. Spomenuo je ministar ovlaš projekte aglomeracija kojih se trenutno provodi 46 i vrijedni su ukupno 19 milijardi kuna, istaknuo da se donošenjem paketa vodnih zakona otvara prostor za integraciju vodnouslužnih područja sa 190 poslužitelja na nekih četrdesetak, dok je na pitanje moderatora hoće li ta ulaganja utjecati na cijenu vode odgovorio da cijena ne bi trebala prelaziti razinu priuštivosti koja je tri posto neto raspoloživog dohotka kućanstva. I to je bilo to, dovoljno zakukuljeno i dovoljno u budućnosti da se nitko tog podatka ne uhvati kako bi ga proanalizirao i zaključio da se iza najave krije vrlo izgledno udvostručavanje cijene vode.

Foto: Pixabay.com, ilustracija

Sve do jučer kada je pitanje poskupljenja vode u kontekstu velikih infrastrukturnih zahvata zbog kojih su raskopani mnogi hrvatski gradovi i općine otvoreno u okviru rasprave o reformi vodno-komunalnog gospodarstva na konferenciji 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika koja je u organizaciji poslovnog tjednika Lider i Udruge gradova ove godine održana u Šibeniku. Gostovao je na njoj i ministar Ćorić, ali je uloga da rastumači koliko bi voda trebala poskupjeti pripala Vladimiru Šimiću, potpredsjedniku Vijeća za vodne usluge, državnog tijela osmišljenog kako bi kontroliralo cijene vode lokalnih jedinica i isporučitelja vodnih usluga.- Reforma služi ne da poveća cijenu vode nego da je zadrži u realno prihvatljivim okvirima, ali investicije u poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture nužno će dovesti do poskupljenja. Cilj je da cijena vode sa današnjih 1,39 posto raspoloživog dohotka kućanstva u prosjeku ne prijeđe tri posto – objasnio je Šimić kakvo nas to poskupljenje vode zapravo očekuje. O konkretnim brojkama rano je govoriti, ali već iz pojašnjenja jasno je da bi voda u prosjeku svima u Hrvatskoj dogodine mogla biti duplo skuplja. Zašto dogodine, objasnio je na istom tom skupu Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, rekavši da bi buduća uslužna područja na kojima bi umjesto sadašnjih 190 postojalo predloženih 40 isporučitelja vodnih usluga mogla iduće jeseni dobiti licence za rad. A kada će biti dovršeni projekti poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture i hoće li to biti u zadanim rokovima, e to ne zna nitko, pa ni Marko Markić, načelnik sektora za EU fondove u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koji se u istoj toj jučerašnjoj raspravi požalio na najveće probleme koji usporavaju provedbu infrastrukturnih projekata. Tri ključna problema su: složeni sustav javne nabave koji omogućuje dugotrajne, često i neosnovane žalbene procedure, loše stanje građevinske operative koja ne raspolaže sa dovoljno ljudstva i tehnike te stalna povišenja cijena građevinskih radova koja Europska komisija navodno razumije i pristaje na to da se rješavaju aneksima postojećih ugovora umjesto da se sklapaju novi.

Foto: pixabay.com, ilustracija

Za kakvu-takvu utjehu krajnjem potrošaču kojeg očekuje poskupljenje vode poslužiti može jedino osnovana pretpostavka da reforma-vodno komunalnog sektora odnosno formiranje tih predloženih četrdesetak vodnouslužnih područja i okrupnjenih isporučitelja vodnih usluga, poznavajući notornu sporost hrvatske birokracije, neće ići baš tim predviđenim tempom. U prilog toj osnovanoj pretpostavci ide i činjenica da skoro da i nema grada u kojem nije bilo primjedbi na predloženo okrupnjavanje. No, bude li sve po planu vladajućih, zbog ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu europskim i našim proračunskim novcem cijena vode mogla bi se u svim gradovima i općinama u 2020. udvostručiti ili kako bi to kazao ministar Ćorić – cijena vode ne bi trebala prelaziti razinu priuštivosti koja je tri posto neto raspoloživog dohotka kućanstva.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI