Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
književno / KULTURA / wheels on fire
Promocija knjige našeg kolumnista Antonija Milanovića, “Istinom protiv svih”: Život u koricama knjige…

Promocija knjige našeg kolumnista Antonija Milanovića, “Istinom protiv svih”:
Život u koricama knjige…

Antonio Milanović živi svoj san. Danas ( petak ) je promocija njegove prve knjige, autobiografije “Istinom protiv svih”, koja će se održati u maloj dvorani Kneževe palače u Zadru, s početkom u 18 sati, a u organizaciji Hrvatskog književnog društva Zadar. To je Antonijeva knjiga života. Njegov hod po mukama, njegovo odrastanje i školovanje, prvi posao i prve ljubavi, njegove radosti i tuge, porazi i uspjesi, utjehe i poruke onima koji poput njega žive između borbe i odustajanja. Antonio je borac, za njega odustajanje, pa i kad je najteže, nije opcija. Uvijek grabi smjelo naprijed, svjestan da je život pun kušnji i izazova…

Rođen je u Zadru, 14. ožujka 1988. Završio je klasičnu gimnaziju u Zadru, a potom prediplomski studij Informacijskih znanosti 2011., te studij Novinarstva i odnosa s javnošću, također u Zadru,  2016. Radi u zadarskoj Gradskoj knjižnici, piše članke i kolumne za portale, a ambicija mu je upisati doktorski studij. Antonio već  mjesecima na TRIS portalu objavljuje svoje kolumne pod egidom Wheels on fire.

Povodom promocije knjige našeg Antonija prenosimo tekst Nikole Šimića Tonina iz časopisa “Kvaka”, koji govori o Antoniju i o njegovom prvijencu. Kao netko tko ga dobro poznaje, i sasvim sigurno razumije.

-Onima koji su padali i rasli sa mnom bezuvjetno, posveti knjigu Antonio. Ne znam kada sam nad kojom knjigom šutio više. Zatvoren u krug sebe, u koji je sve više ulazilo tuge one ljudske i miješala se sa radošću i ponosom na sebe uz tolike druge što sam dio ove priče, dio od knjige, Antonijeve knjige, imajući stalno potrebu ustati i nakloniti se ovome mladome čovjeku. Život u koricama knjige. Koliko je toga prošao Antonio ne klonuvši duhom. Prošao i opstao. Izdigao se i nadrastao. Govore podnaslovi – Križne postaje, Antonijevoga životnoga Križnoga puta: Istinom protiv svih; Prvi susret majke sa mnom nakon poroda; Konačno u majčinim rukama; S pet i pol mjeseci prvi puta na operacijskom stolu; Postoperativni oporavak i nove „crne“ prognoze; Mukotrpne terapije, operacija Ahilovih tetiva; Oporavak od operacije i odlazak u Krapinske Toplice; Plastične longete, promjena bolnice te naposljetku i nova operacija; Oporavak od operacije te odlazak u Bresciu; Užas predškolskih dana, težak upis u Osnovnu školu, i Prva školska godina; Odnosi unutar obitelji i rodbine pred dolazak mog brata; Problemi s novom učiteljicom, ugodan prelazak u više razrede i novi zdravstveni problemi; Izvantjelesno iskustvo na teškoj operaciji, kućna nastava i težak oporavak; Završetak osnovnoškolskog obrazovanja i nova operacija u Splitu; Postoperativni oporavak, konvulzije u moru i Srednja škola pred vratima; Teške pripreme za prijemni, te diskriminacija na prijemnom zbog invaliditeta i nagla popularnost; Studentske brige, ponovna operacija, problemi s profesorima, obiteljski problemi, strinin „odlazak“;Pravi prijatelj, invalidska kolica, napadi panike i prva diploma; Volontiranje u Gradskoj knjižnici, ponovne operacije, odustajanje od upisanog magisterija, te ponovni upis i ulazak Ivane u moj život; Pisanje diplomskog rada, titula magistra u rukama, posjet predsjednici RH, javno predstavljanje rada, izmijenjeni zakoni i konačno zaposlenje.

Iz potrebe da se osvrne na svoj život, na svoju prošlost, na sve ono što mu se dogodilo, nastala je Antonijeva knjiga. Shvatio sam da život juri prema naprijed, a neke stvari možeš razumjeti samo kad film odvrtiš unatrag. I uistinu vrti se pred nama život – film, Antonijev život. Tišinimo misli. Zatečeni, bez riječi, nijemi. Toliko pitanja. Čuđenja. Misaonoga jednosmjerja. Nisam od onih koji kukaju, žale se, a znam mnoge takve, e takvima ću preporučiti da pročitaju ovu knjigu i ne samo njima. Još pod dojmom knjige – života, ne dolazim sebi. Nesvjesno ustajem držeći knjigu i gledam na zanaslovnicu, gledam Antonijevu sliku i u nevjerici vrtim glavom.

Antonijeva životna i ljudska putanja, napisah u knjizi: Antonijeva životna i ljudska putanja, ukoričen je, život – knjiga, tu je kao poticaj, smjernica koja usmjeruje, pokazuje, daje snagu i nadu za ugledati se, nakloniti se i pružiti ruku ovome izuzetnome mladome čovjeku- napisao je u svom nadahnutom tekstu, uoči promocije Milanovićeve knjige, Nikola Šimić Tonin.

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI