Neovisni novinarski portal
13.4.2021.
(NE)RED / POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE
Policija i prosvjednici: Glavni ravnatelj policije Milina tvrdi da su po školama prosvjednici popisivani zbog sigurnosnih razloga ( ?! )

Policija i prosvjednici:
Glavni ravnatelj policije Milina tvrdi da su po školama prosvjednici popisivani zbog sigurnosnih razloga ( ?! )

Da nije bilo profesorice iz Krapinsko-zagorske županije koja je sindikalne čelnike obavijestila porukom o dolasku policije u njezinu školu uoči velikog sindikalnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, možda se i ne bi znalo za policijsko popisivanje prosvjednika. Ovako, javnost je uskoro o tome obaviještena, a danas glavni ravnatelj policije Nikola Milina na tu okolnost kaže kako je to bila tek rutinska provjera radi sigurnosne procjene i osiguranja sigurnosti i protočnosti u prometu ( ?! )

Profesorica iz spomenute županije u poruci kolegama iz vodstva školskih sindikata prije svega, pita je li dolazak policije u školu proceduralni postupak na prosvjed. U nastavku poruke, koju je prenio RTL, piše:

-Kao povjerenica sam ostala u školi zbog bolesti i nisam išla na prosvjed. Nakon odlaska kolega u školu je došla policija, tražila moje podatke, status, tko je organizator odlaska na prosvjed- napisala je u poruci sindikalnim čelnicima profesorica , uz opasku kako je dolaskom policije bila zatečena i da je na njihova pitanja odgovarala poput djeteta.

Zašto je policija u Krapinsko-zagorskoj županiji tražila podatke o onima koji odlaze u Zagreb na sindikalni prosvjed? Zar građani nisu slobodni putovati ovom zemljom bez policijskog propitkivanja i kontroliranja njihova kretanja? Što će policija raditi s takvim podacima i namjerava li ih zloupotrebljavati? U koju svrhu su podaci prikupljani? Je li riječ o zastrašivanju, pitao se nakon primljene poruke i čelnik Nezavinskog sindikata srednjih škola Nikola Milina.

RTL je zatražio očitovanje policije u vezi s navodima rečene profesorice, i dobili su potvrdu da je policija bila u gotovo svim školama Krapinsko-zagorske županije, a ravnateljima je objašnjeno da je to rutinska provjera radi sigurnosne procjene. Danas je istom formulacijom policijsko vršljanje po školama branio i glavni ravnatelj policije Nikola Milina tvrdeći da se radilo o registriranju broja sudionika radi poduzimanja svih potrebnih mjera osiguranja kako bi sve proteklo u redu.

– Kada imamo prosvjede s velikim brojem sudionika, najviše se to događa na području Policijske uprave zagrebačke, policijske uprave dostavljaju podatke o prijevoznim sredstvima, broju autobusa, kako bi se na bolji način osigurala protočnost i sigurnost prometa te kako bi se poduzele sve mjere osiguranja da sve protekne u najboljem redu- izjavio  je Milina, pravdajući se kako nisu popisivali osobne podatke učitelja, štrajkaša ili prosvjednika.

O čemu to priča Milina? Ako je to razlog policijske registracije sudionika prosvjeda, podatke o broju koji se očekuje na prosvjedu mogli su dobiti izravno od sindikalnih čelnika dvaju školskih sindikata koji su organizatori okupljanja. Zašto se nisu obratili njima i njih uvjeravali da trebaju podatke o prosvjednicima radi sigurnosti? Nego su umjesto toga, bez najave obilazili škole i zbunjene nastavnike ispitivali o prosvjednicima i organizatorima koji su već mjesec i pol prisutni u javnosti svakodnevno. Je li cilj policije bio zastrašivanje učitelja i nastavnika? Jesu li samo Krapinsko-zagorski policajci bili tako revnosni ili se to radilo i po drugim županijama? Tko ih je i zašto instrumentalizirao?

Možda nešto više o tome zna ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a možda i premijer…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI