Neovisni novinarski portal
11.8.2020.
brejkingnjuz
Njet internjet: Rusija gasi internet?

Njet internjet:
Rusija gasi internet?

Njet internjet?

-Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu. Vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za “suvereni” internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada – javljaju Hina  i svjetske informativne agencije.

Neki se pribojavaju kako je navedena mjera ‘korak prema većoj cenzuri.’

“Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom. Dok su prethodno davatelji internetskih usluga djelovali pod slobodnotržišnim uvjetima, sada ruska država može vršiti izravnu kontrolu”, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne udruge protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

Ruski internetski promet usmjeravat će se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Davatelji internetskih usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju. Prvi konkretni koraci u tom smjeru navodno se primjenjuju od 1. studenog 2019. godine, odnosno od danas.

Kako se navodi, brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji, a tisuće ljudi prosvjedovale su protiv zakona koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u svibnju.

Dmitrij Peskov, Putinov glasnogovornik, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

Ruski internet bi se navodno trebao zvati RuNet.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI