Neovisni novinarski portal
31.5.2020.
EKOLOGIJA
Grafikon HHI - razina mora

Nisu ekološke tlapnje – Hrvatski hidrografski institut:
Najviša razina mora i najviši val otkad je mjerenja

Grafikon HHI - razina mora

Hrvatski hidrografski institut jučer je javnosti poslalo dva svoja priopćenja: prvo o najvišem valu visine od gotovo 11 metara uočenom kod Dubrovnika, te drugo o najvišoj razini mora zabilježenom u akvatoriju Splita i Ploča – otkad  se ta institucija bavi mjerenjem (od 1955. godine). Dakle, nije u pitanju namjerno plašenje pučanstva niti su posrijedi tlapnje ekoloških aktivista. Radi se o podacima HHI koje je javnosti proslijedila ravnateljica Instituta Vinka Kolić.

-U srijedu 13. studenog 2019. godine na mareografskim postajama u Splitu i Pločama zabilježene su ekstremne razine mora. Mareografska postaja Split je u 04 sata i 02 minuta izmjerila razinu mora od 1.515 m iznad mareografske nule, odnosno 91.1 cm iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 03 sata i 29 minuta izmjerila razinu mora od 2.128 m iznad mareografske nule, odnosno 88.7 cm iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine od kada je ova postaja započela s kontinuiranim mjerenjima – stoji u priopćenju ravnateljice HHI Vinke Kolić.

Tu je i grafički prikaz iz uređaja za mjerenje razine mora, odnonso mareografa:

Grafikon HHI – razina mora

Sljedeća vijest se odnosi na golemi val.

-Hrvatski hidrografski institut izmjerio je 12.11.2019. godine u 16h rekordni val na Jadranu. Ovaj val zabilježen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax =10.87m s pripadajućom značajnom visinom vala Hs = 4.75m (stanje mora 6) i perioda T = 10s. Val je došao iz smjera Dirp = 167.1 °. – ističe HHI.

Tu je i grafikon:

Ma nema veze: apartmani prvi red uz more postat će ronilački centri, moglo bi se reći.

Inače, zadaća Hrvatskog hidrografskog instituta je provedba hidrografskih istraživanja mora, morskog dna i podmorja, obradom i javnom objavom službenih pomorskih navigacijskih karata, priručnika i drugih informacija u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima i normama. Time se, kažu, ostvaruju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana, gospodarenje resursima mora i podmorja, obrana i očuvanje okoliša.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI