Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
PROSVJED
cof

‘Nema predaje, dosta je bilo, želimo bolje društvo i Hrvatsku iz koje se neće bježati vani!’

cof

-Nema predaje, dosta je bilo, želimo bolje društvo i Hrvatsku iz koje se neće bježati vani! – orilo se tako danas na prosvjedu u organizaciji školskih sindikata na krcatom Trgu bana Jelačića na kojem se prema prvim grubim procjenama okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi. Oboružani transparentima i zviždaljkama, mnogi od njih i opremljeni sindikalnim obilježjima, aplaudirali su i skandirali govornicima koji su odreda zagrmjeli da Hrvatska mora bolje.

U Zagreb je iz svih krajeva Hrvatske u organizaciji školskih sindikata pristiglo dvjestotinjak autobusa punih učitelja i nastavnika. Zborno mjesto bilo je ispred HNK, odakle se prosvjedna povorka oko 11 sati Masarykovom, Gundulićevom i Ilicom zaputila prema Trgu. Zviždalo se iz zviždaljki, nosilo transparente, pozdravljalo građane na prozorima koji su mahanjem odobravali borbu prosvjetara za bolje plaće i status kakvog zaslužuju. Atmosfera na Trgu bana Jelačića na koji su se rijeke ljudi slijevale sa svih strana atmosfera se zagrijavala navijačkim pjesama i ostalim borbenijeg karaktera, a prosvjetari njihali u prosvjednom ritmu.

MNoštvo na Trgu (foto Tris/A. Tešić)

Službeni dio prosvjeda počeo je pjesmo Gaudeaumus igitur, a onda je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem onima gore u Banskim dvorima koji su iz topline svojih ureda vjerojatno pratili prosvjedna zbivanja jasno dala do znanja da ovo više nije štrajk za 6,11 posto veće koeficijente. Rekla im je da se štrajk prosvjetara pretvorio u pokret za bolju budućnost naše djece i naše domovine, u borbu za status zapostavljenog obrazovanja te da je došao kao odgovor na dugogodišnje nezadovoljstvo materijalnim i društvenim statusom.

-Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći dosta, dosta marginaliziranju obrazovanja, dosta ignoriranju dijaloga, dosta krivoj politici, dosta’podcjenjivanju vlastitih građana, dosta uništavanju budućnosti našoj djeci. Dižemo glas za bolju Hrvatsku! Danas smo došli jasno i glasno reći da ne čekamo tramvaj, nego Hrvatsku kakvu zaslužujemo, kakvu zaslužuju svi naši građani – povikala je Sanja Šprem, a okupljeni odobravali aplauzom i skandiranjem.

Tranpsrenti i ban na konju… (foto Tris/A. Tešić)

Riječ u mikrofon dobio je i Marin Miletić, vjeroučitelj iz Prve sušačke gimnazije u Rijeci. Referirao se na nedavnu samohvalu premijera Andreja Plenkovića koji je zagrebačko dvoransko okupljanje političara europskih pučana nazvao Ligom prvaka i uzviknuo kako je ovaj prosvjed i oni učitelji a ne političari pučani Liga prvaka, da na njima stoji ovo društvo i da u njih treba ulagati, a ne u neke fejk tablete iz Kine koji nakon mjesec dana više ne rade.

Emotivno je nastupio i učitelj Luka Žužul i sa pozornice poručio da je teško živjeti s osjećajem da su građani koji rade drugorazredni posao u kojem ga svaka budala može pljuvati i zvati uhljebom, zahvalivši i onima koji su po prosvjetarima pljuvali i koji su ih omalovažavali jer su baš oni razlog zbog kojega su se danas prosvjedno okupili na Trgu.

Posljednji je govorio predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec i premijeru poručio da iza sindikata ne stoji nikakva oporba ni nitko drugi nego samo njihovi članovi, a danas vidi da stoji i Hrvatska. Objasnio je premijeru i da je za mrcvarenje učitelja, roditelja i učenika izazvano štrajkom odgovoran – baš on, premijer Andrej Plenković i skup zaključio riječima da su prosvjetari prvu pobjedu odnijeli i da ih nitko više ne može poniziti.

(foto Tris/A. Tešić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI