Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
aktivisti / EKOLOGIJA
Foto: Zelena akcija

‘Mračna strana’ Vladinog plana za put u klimatsku katastrofu:
Većina teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, otvara se za nova istraživanja nafte i plina

Foto: Zelena akcija

Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima. Poruka je to koju su ispred Vlade RH uputili aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Greenpeacea. Na performansu su upriličili potpisivanje Plana između premijera Plenkovića i Darth Vadera, kao predstavnika fosilne industrije. Time su simbolično prikazali kako nas predloženi Plan vodi ‘na mračnu stranu’, a ne na put brze tranzicije koja je potrebna kako bi maksimalno ublažili posljedice klimatskih promjena.  

Povod za akciju je otvoreno javno savjetovanje o Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumentu kojim sve EU članice i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija te konkretne mjere protiv klimatskih promjena. Uz nove infrastrukturne projekte na fosilna goriva poput krčkog LNG terminala i Jadransko-jonskog plinovoda, Plan vrlo jasno pokazuje da planirane projekcije proizvodnje nafte i plina rastu sve do 2040. godine. Hrvatska bi tada trebala već odavno temeljiti sve sektore na obnovljivim izvorima energije te biti nadomak potpunoj dekarbonizaciji.

– Ovim planom Vlada želi dati alibi još jednom velikom ciklusu investicija u fosilna goriva te odgoditi prave mjere za ublažavanje klimatskih promjena nakon 2040. godine. Plan načelno prepoznaje ulaganja u energiju sunca i vjetra, kao bitan element energetske tranzicije, no nedovoljno brzo. I dodatno, zanemaruje ulogu građana i građanki kao aktivnih sudionika te tranzicije – komentirao je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Foto: Zelena akcija

-Kad pogledate taj plan, on kao da je rađen u nekom idealnom svijetu gdje sve štima pa nije potrebno stvari hitno mijenjati nego ih pustiti da se kotrljaju. Problem je što se na taj način kotrljaju ravno u ponor. Tamo postavljeni ciljevi tek su zanemarivo veći od toga da nastavimo po starom. Npr. cilj za udio obnovljivih izvora 2030. godine, bez plana bio bi nešto malo ispod 36%, uz plan je nešto malo iznad 36%. Reklo bi se – jak plan! Istovremeno Hrvatska sve do daleke 2040. zadržava ugljen, koji će u idućih 10 godina napustiti većina zemalja EU – izjavio je Zoran Tomić iz Greenpeacea

Vladin Plan se ne referira ni na najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o utjecajima povećanja globalnog zagrijavanja za 1.5°C na ljude i okoliš, prema kojem države moraju hitno revidirati svoje klimatske politike te što prije napustiti korištenje fosilnih goriva. Znanstvena zajednica je jasno poručila kako se korjenite promjene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina kako bismo zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C.

O svemu tome bit će više riječi na tribini ‘Energetski i klimatski plan RH – uteg ili spas za klimu?’ , koju udruge organiziraju u utorak, 26.11., u 10 sati u Novinarskom domu u Zagrebu. Pozivaju sve građane i građanke i da se uključe u  javno savjetovanje te pošalju komentare do 28. studenog. Svoje protivljenje ovakvim štetnim klimatskim i energetskim politikama Vlade RH, građani mogu iskazati i dolaskom na Globalni prosvjed za klimu, koji će se održati u petak, 29. studenog u 14 sati na Markovu trgu u Zagrebu.

Foto: Zelena akcija

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI