Neovisni novinarski portal
14.7.2020.
aktivisti
Foto: TRIS/A.Tešić

Malverzacije:
Posijana sumnja da bi se OIB-ima, imenima i adresama volontera u kolektivnoj sadnji drveća mogli okoristiti preprodavači ogrjevnog drva uvezani sa Hrvatskim šumama

Foto: TRIS/A.Tešić

Naoko benigan detalj probudio je sumnju da bi nepoznati nam pojedinci iz Hrvatskih šuma i s njima uvezani preprodavači ogrjevnog drva mogli protupravno štogod zaraditi zlouporabom osobnih podataka sudionika u prošlog vikenda odrađenoj volonterskoj akciji ‘Zasadi drvo, ne budi panj’. Sjeme sumnje posijali su aktivisti okupljeni u Zeleni odred koji sve glasnije upozoravaju na ilegalne sječe, pogodovanja, preprodaje, krađe, zlouporabe ovlasti i položaja, primanja mita i slične kriminalne radnje koje uočavaju u ogromnom sustavu državnog šumarskog poduzeća i oko njega. Učinili su to dramatičnim upozorenjem sudionicima akcije da nikome, ni pod kojim uvjetima ne šalju osobne podatke, a pogotovo ne OIB, nakon što im je s terena dojavljeno da u pojedinim podružnicama Hrvatskih šuma insistiraju na osobnim podacima volontera i da su mnogi od sudionika, ne razmišljajući o mogućim posljedicama, i prije početka provedbe akcije ustupili tražene podatke.

Nekoliko dana prije početka kolektivne sadnje, državno poduzeće Hrvatske šume obznanilo je da se uključilo u građansku inicijativu ‘Zasadi drvo, ne budi panj’ i da će svim zainteresiranim fizičkim osobama donirati po dvije sadnice te do dvadeset sadnica svim za sadnju zainteresiranim ustanovama, ukupno više od deset tisuća sadnica . Na dan kolektivne sadnje pokazalo se, međutim, da termin ‘donacija’ treba shvatiti sasvim uvjetno i da pojedine podružnice Hrvatskih šuma zapravo nisu nikome ništa donirale nego su se u akciju uključile tako što su odredile na kojem će se lokalitetu kojim i inače upravlja državno šumarsko poduzeće za sadnju zakazanog dana zasaditi koliko i kojih sadnica. Jedan od tih lokaliteta bilo je i opožareno područje kod zaseoka Bukići nedaleko Lozovca u zaleđu Šibenika. Dvadesetak volontera tamo je prošle subote, što u ime institucija i ustanova koje zastupaju što u svoje osobno, a sve uz sudjelovanje nekolicine predstavnika Hrvatskih šuma, iskopalo stotinjak rupa i posadilo isto toliko navodno doniranih im sadnica alepskog i primorskog bora.

Dovođenje u zabludu i insistiranje na osobnim podacima

No, ostavimo sada po strani moguća tumačenja da su volonteri zainteresirani za kolektivnu sadnju samo malo pomogli Hrvatskim šumama u obavljanju posla koji bi i bez njih nekad vjerojatno bio odrađen i da su obznanom o donaciji sadnica fizičkim osobama i ustanovama mnoge doveli u zabludu da će im državno šumarsko poduzeće donirati sadnice koje će oni onda u okviru građanske inicijative zasaditi ispred škola, vrtića, stambenih zgrada ili gdje su već naumili. Spornije od tog dovođenja u zabludu u ovoj je priči činjenica da su pojedine podružnice Hrvatskih šuma insistirale da im se dostave imena, prezimena, adrese i OIB-i volontera zainteresiranih za sadnju kako bi opravdali tzv. donaciju sadnica, što su organizatori građanske inicijative u nekim županijama, čudeći se među sobom zahtjevu, ipak učinili.

Foto: TRIS/A.Tešić, kolektivna sadnja sadnica bora kod zaseoka Bukići u zaleđu Šibenika

Zahtjev za donaciju, obrazac propisan Pravilnikom o donacijama i sponzorstvima Hrvatskih šuma, predviđa da podnositelj zahtjeva, institucija ili fizička osoba, uz detaljan opis projekta ili programa za koji se traži donacija, dostavi i svoje osobne podatke koji uz ostalo uključuju i adresu i OIB. Imajući na umu birokratsku krutost svojstvenu državnim poduzećima, mogli bismo ovdje odmahnuti rukom i samo zaključiti da su se pojedini činovnici u sustavu Hrvatskih šuma slijepo držali rečenog pravilnika i insistirali na osobnim podacima onih koji bi na njihovom terenu sadili njihove sadnice, dakle i u slučajevima tzv. donacija koje to objektivno nisu. Mogli bismo, ali i ne moramo.

Naknadno upozorenje Zelenog odreda 

U Zelenom odredu, ne odmahuju, rukom nego nekoliko dana po okončanju akcije putem svojih društveno-mrežnih stranica odašilju upozorenje sudionicima da nikome, ni pod kojim uvjetima ne šalju naknadno svoje osobne podatke, a pogotovo ne svoj OIB.

-Upozoravamo, ne radi se ni o kakvom pravdanju broja sadnica ili bilo kojoj drugoj priči već o još jednom slučaju pogodovanja pljački i pustošenju naših šuma, a evo kako to rade i što rade oni kojima ste dostavili svoj OIB. Svaki samostalni izvođač šumarskih radova, između ostalog, za potrebe nabave i dostave ogrjevnog drva za kućanstva, otkupljuje određenu količinu ogrjevnog drva od Hrvatskih šuma. U Hrvatskim šumama tvrde da je tu sve transparentno i zakonito, te su u smislu sprečavanja prevelikog rušenja uveli obavezu prema kojoj svaki izvođač radova mora navesti OIB građana za koje vrši otkup, a količina po jednom OIB-u je ograničena na 30 metara kubnih. No, budući da svi naručitelji koji su dali svoj OIB u stvarnosti najčešće ne trebaju svih 30 metara kubnih, već najčešće manje, ovlašteni proizvođač sa preostalim dijelom radi što hoće, tj. na crno preprodaje. A mnogi koji su im svoj OIB učinili dostupnim vrlo često čak i ne trebaju drva za ogrjev jer u domeni Hrvatskih šuma nije provjeravati stvarnu namjenu drva kojeg prodaje i koje je i da li je ono nekome stvarno namijenjeno. Da ovlašteni izvođači šumarskih radova koji se bave izradom i dostavom ogrjevnog drva kućanstvima ne prežu ni pred čime dokazuje i činjenica da prikupljaju OIB-e od svih članova kućanstava, nerijetko i od malodobne djece i nemoćnih staraca. Tu se krije ‘kvaka’ kako jedna naizgled divna, topla ljudska priča o volonterizmu i brizi za prirodu postaje svinjarija. Nastojanje organizatora da prikupi što veći broj OIB-a nije ništa drugo nego zloporaba volontera gdje neki ovlašteni izvođači radova, zapravo preko (ili u suradnji) organizatora akcije pošumljavanja prevarom ostvaruju pravo na otkup povelike količine drva koju će otkupiti od Hrvatskih šuma po povlaštenoj cijeni i kasnije, naravno, po višestrukoj cijeni preprodati – iznijeli su sumnje aktivisti Zelenog odreda i izazvali zabrinutost volontera kao i terenskih organizatora akcije koji očekuju očitovanje Hrvatskih šuma i istragu u slučaju osobnih podataka i tzv. donacije sadnica.

Foto: TRIS/A.Tešić, kolektivna sadnja sadnica bora kod zaseoka Bukići u zaleđu Šibenika

Trideset kubika ogrjevnog drva, o kojima govore aktivisti Zelenog odreda, količina je koju svako kućanstvo u Hrvatskoj ima pravo kupiti od Hrvatskih šuma po jednoj sezoni. Cijene su u odnosu na tržišne cijene ogrjevnog drva popularne i ovisno o kategoriji kreću se između 180 i 230 kuna po kubiku. Da su svjesni zlouporabe i kako se prethodnih godina događalo da je više članova jedne obitelji dobivalo po 30 kubika i u više šumarija, čemu se pokušalo stati na kraj praćenjem OIB-a svakog kupca, priznao je ljetos i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, najavljujući kako su krenuli u postupak nabave integriranog hardversko-softverskog sustava za praćenje maloprodaje ogrjevnog drva koji će uz ostalo zahtijevati i skeniranje osobne iskaznice. Rekao je to Večernjem listu koji navodi neslužbene procjene da i do 40 posto tako nabavljenog drva završi u preprodaji bez vjerodostojnih papira o porijeklu i po cijeni između 350 i 450 kuna po kubiku te kako su u poduzeću neslužbeno saznali da su neki prekupci umjesto svoga davali i tuđa imena i OIB-e. Rekao je Jakupčić ljetos još i da svaka kupljena količina mora imati uplatnicu i popratnicu lokalne šumarije i da oni ne mogu znati što se kasnije s njome događa jer da nisu oni ni policija ni carina i da je lani po principu prodaje kućanstvima prodano milijun kubika ogrjevnog drva.

Foto: TRIS/A.Tešić, ilustracija

Malverzacijama ogrjevnim drvom pozabavila se lani ekipa RTL-ove emisije Potraga i donijela svjedočanstva preprodavača drva za ogrjev koji imaju ugovore s Hrvatskim šumama. Jedan od njih ispričao im je da lijepo uzme OIB od prijatelja i s njegovim podacima kupi kubikažu na koju ovaj ima pravo, da dobije uplatnicu i popratnicu , da naručitelj odnosno kupac plati cijenu drva i da se sve radi bez računa. Predstavnik Hrvatskih šuma u toj je emisiji ustvrdio da je nemoguće da jedan čovjek dođe s tuđim OIB-om kupiti drva, riječima da zaposlenici Hrvatskih šuma imaju striktnu zabranu primanja uplata od strane jednog čovjeka koji dođe s pet OIB-a i da kompjuteri to onemogućavaju te da oni smatraju da svatko tko je uplatio ide s tim drvima svojoj kući i da je dalje kaznena odgovornost koju treba regulirati policija.

Tezu Zelenog odreda trebalo bi ispitati

Već i ta svjedočanstva o malverzacijama u koje su možebitno uključeni ne samo prekupci nego i pojedini djelatnici Hrvatskih šuma koji su im malverzacije omogućili dovoljan su razlog da aktivistima Zelenog odreda probudi sumnju o mogućoj zloporabi osobnih podataka volontera u građanskoj inicijativi ‘Zasadi drvo, ne budi panj’. Mogu li nepoznati nam pojedinci iz Hrvatskih šuma i s njima uvezani preprodavači ogrjevnog drva zlorabiti osobne podatke sudionika u volonterskoj akciji  i pritom protupravno štogod zaraditi, ne znamo. No, iako teza nekome na prvu može zazvučati nategnuto i zavjerenički, kolektivna sumnja bacila je ogromnu sjenu na hvalevrijednu kolektivnu sadnju, zabrinula volontere i neke od organizatora pa bi je trebalo ispitati, unutar sustava Hrvatskih šuma, ako ne i mehanizmima pravne države.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI