Neovisni novinarski portal
31.5.2020.
HRVATSKA
Korado Korlević (foto printscreen HRT)

Korado Korlević:
Doživjeli smo kulturni kolaps, budale su dobile riječ, političari se slikaju s nogometašima, civilizacija nema osnove postojanja, mentalni talibani su svugdje oko nas

Korado Korlević (foto printscreen HRT)

-Doživjeli smo kulturni kolaps, budale su dobile riječ, političari se slikaju s nogometašima, civilizacija nema osnove postojanja, mentalni talibani su svugdje oko nas… – među ostalim je na predavanju nazvanom Kome pripada budućnost? u dvorani Doma doma kulture u Rovinju kazao astronom Korado Korlević. Prenosimo dio njegovih izjava objavljenih u Glasu Istre, a cjeloviti tekst pronađite na ovoj poveznici.

Tako je Korlević ustvrdio kako ‘budućnost dakle pripada robotima i jasno je da umjetna inteligencija zauzima primat nad ljudima’.
Korado Korlević čija je zvjezdarnica u Višnjanu treća u svijetu po broju novootkrivenih nebeskih tijela, kazao je i kako  će polovica svih današnjih radnih mjesta nestati do 2030. godine, a 65 posto današnje djece završiti u karijerama koje još ne postoje.

Osvrnuo se i na aktualni štrajk profesora i učitelja.

– Recimo, učitelji koji upravo štrajkaju više nisu važni. Svijet se okrenuo i prije deset godina doživjeli smo kulturni kolaps, a budale su dobile riječ. Političari se slikaju s nogometašima, civilizacija nema osnove postojanja, ali zato i s druge strane imamo nove idole i mentalne talibane koji su svugdje oko nas-  rekao je Korlević, poručivši i kako nije pesimist ali gleda autobus koji juri i koji će se zabiti u zid.

-Umjesto da vozač i kondukter rade sve kako do sudara i nesreće ne bi došlo, ono o čemu oni trenutno razmišljaju je kako prodati autobus i izvući vlastitu glavu  -kazao je.

Upitan je i kako izvući živu glavu u sredini koja je antintelektualna… u kojoj se intelektualna izvrsnost ne podnosi?

– Živimo u fantastičnom i izazovnom vremenu golemih znanstvenih, tehnoloških i medicinskih otkrića, a istovremeno zanemarujemo svu djecu. Vrijeme prepisivanja s ploče, bubanje činjenica i informacija je iza nas. Znanje je nebitno, jer sve što ti treba saznaš u roku tri minute s YouTuba. Dakle, brzina učenja je ključna kao i permanentno učenje koje treba biti svakodnevno. Djecu u školi treba grupirati temeljem njihovih interesa, a ne dobi, ponuditi im školu u kojoj će se beskrajno zabavljati i koja će biti mjesto gdje će moći iskazati strast, kreativnost i poduzetnost- rekao je Korlević, kako prenosi Glas Istre.

 

Korado Korlević (foto printscreen HRT)

 

Tags:

VEZANE VIJESTI