Neovisni novinarski portal
13.7.2020.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / GRAĐANI
ILustracija (foto Faecebook Podrška rodielja nastavnicima u štrajku)

Kontra ‘hibridnom ratu’ protiv štrajka prosvjetara:
Nastavnicima snažna podrška roditelja, umirovljenika i učenika na društvenim mrežama

ILustracija (foto Faecebook Podrška rodielja nastavnicima u štrajku)

Podrška roditelja nastavnicima u štrajku, nazvana je netom zasnovana javna grupa na društvenoj mreži Facebook, a koja iz minute u minutu ima sve više pratitelja. U njoj građani izražavaju svoje razumijevanje i podršku profesorima i nastavnicima, uz zajedničko stajalište kako, s obzirom kakvu važnu zadaću za društvo obavljaju, zaslužuju pošteniju naknadu za svoj rad. Ta je podrška nastala, čini se, kao svojevrsni odgovor na pokušaje protivnika štrajka, vjerojatno politički motiviranih od strane političkih grupacija koje tvore državnu vlast.

Naime, kako bi se destabiliziralo profesore i nastavnike u istrajnosti da se izbore za svoja prava, javnost, posebice roditelji učenika, se nastoji ‘okrenuti’ protiv štrajkača, primjerice s tezom kako će djecu dočekati nadoknade gradiva zbog izostanka s nastave. U metodama kakve bi naši vodeći domaći političari, poput Plenkovića, Krstičevića, Šeksa i drugih spremno pompozno nazvali ‘hibridni rat’,  protiv štrajkača se širi se i već poznata zlonamjerna i netočna teza kako ‘ionako tri mjeseca ljeti ništa ne rade‘ i tome slično.  No podrška profesorima i ostalima raste, a u ovoj grupi sada je oko 9000 građana.

Podršku daju i učenici, i umirovljenici…

Evo što je netom nakon formiranja grupe Podrška roditelja nastavnicima u štrajku kazao jedan od njenih pokretača Saša Pavlić

Ključno je u ovoj našoj maloj zemlji ispočetka presložiti prioritete, definirati što je najvažnije, a što je manje važno…mislim da je obrazovanje na vrhu prioriteta, oni koji ne misle tako neka ne čitaju dalje…
Rijetko tko je do sada u ovoj zemlji pokazao istrajnost u borbi za svoja prava kao nastavnici ove školske godine, zato imaju moj respekt i podršku, volio bi da i svi ostali koji su zakinuti, potplaćeni i podcijenjeni učine isto, jer je to jedini način da se jednog dana u ovoj zemlji živi bolje. Ništa se u ovoj zemlji, ali i općenito na svijetu neće promijeniti samo od sebe.
Učiteljima dajem podršku prije svega radi ova dva razloga:
  1. Kako jedan nastavnik koji odgaja budućnost ove zemlje, našu djecu može imati, za istu stručnu spremu, niži koeficijent od svih onih “uhljeba” zaposlenih od strane politike na za njih izmišljenim radnim mjestima u gradskim i državnim upravama i poduzećima, kako?
  2. za svoga sina sam naručio knjige u srpnju ove godine i do dan danas nismo dobili sve udžbenike, znači osnovno sredstvo za rad svakog učenika, mnoga djeca nemaju knjigu iz matematike, manje više glavnog predmeta u svim školama, nastavnici nemaju papire za printanje i mnogo toga što im je neophodno za kvalitetan rad sa NAŠOM djecom. I nije toliki problem što se to dogodi, nego je problem što za to nitko nikada ne odgovara, pa nam se te situacije ponavljaju iz godine u godinu.
Eto dragi ljudi, roditelji i prijatelji ukoliko se slažete sa mojom podrškom, jednim klikom podržimo nastavnike naše djece i dajmo im do znanja da cijenimo to što rade.
PS
Da preduhitrim neke komentare…
Često upadnemo u zamku očekivanja savršenstva od nekih pojedinaca ili čitave skupine ljudi…e pa nitko nije savršen, počevši od mene, tako niti svi nastavnici nisu savršeni, ali njima se ovdje ne bavimo, ovo je podrška nastavnicima koji žele vratiti dostojanstvo profesiji koja je godinama bila zapostavljana.

Ilustracija (foto Faecebook Podrška rodielja nastavnicima u štrajku)

Neki podršku daju i profesorima i liječnicima i svojoj supruzi istovremeno:

Draga moja suprugo, ljubavi moja, drage moje učiteljice, nastavnice, profesorice, dragi moji učitelji, nastavnici, profesori, samo naprijed, bez posustajanja i straha, bez obaziranja na provjerene balkanske pokušaje zavađanja ljudi sa strane politikanata i njihovih poltrona iliti uhljeba, skupa sa njihovim užim i širim familijama i interesnim skupinama.

Budite pametni, kao što i jeste, vi ste predvodnici i čuvari budućnosti ove naše male zemlje. Ovoga puta budite složni, izdržite i idite do kraja. Vjerujte da imate podršku većine građana ove trule zemlje, sa pogrešno postavljenim temeljima i poremećenim kriterijima vrijednosti od 1991.

Živjeli učitelji, živjeli nastavnici, živjeli profesori. Uz njih živjeli i liječnici i svi ostali koji nas trebaju držati zdravima i obrazovanima.

Sretno 💪🏻👏❤️

Ilustracija

Osim umirovljenika, učenika, tu je i jedna školska čistačica:

Ako smijem ispričala bih Vam svoju priču.
Ja sam bivša radnica Kamenskog i majka dvoje djece, nisu više školarci.
Nakon propasti firme odlučila sam da ću biti čistačica. Želja mi se ispunila i prvo sam radila na zamjenama u XVI gimnaziji. Moram priznati da me je bilo jako strah od novog posla, profesora, učenika i roditelja. Znam da zvuči glupo ili smiješno ali fakat sam bila u šoku. No nakon par dana sam se navikla i stekla povjerenje učenika, profesora i roditelja. Zahvaljujući njima, njihovom osmjehu, pozdravu, razgovorima, druženju, moj stres je nestao od bivšeg posla. Sad radim za stalno u XV gimnaziji i uživam čisteći i gledajući divnu djecu i profesore koji se jako trude da prenesu svoje znanje na nove generacije.Njihov dan ne završava kad izađu iz škole, oni doma moraju ispravljati testove, zadačnice i raditi na novom gradivu, oni nemaju 3 mj. godišnjeg već onoliko koliko im pripada po godini staža. Oni imaju produžne, popravne, pripreme za državnu maturu, sjednice profesora, sjednice učenika i roditeljske sastanke. Neki profesori su prisiljeni raditi na 2,3 škole jer nemaju punu satnicu. I naravno mi čistačice radimo i kad je štrajk.
Zato podržavam prosvjetare.

Čini se kako je ofenziva hibridnih ratnika propala, a hibridni rat protiv prosvjetara zasad ipak nije dao rezultata.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI