Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
glazba je zvonka radost / Kut: azimut
Kao da je bilo nekad: EKV u Azimutu

Kao da je bilo nekad:
EKV u Azimutu

U šibenskom klubu Azimut u četvrtak 7. studenoga vrlo vjerojatno izvrstan koncert: nastupa EKV Krug tribute band, zasigurno ponajbolji glazbeni sastav koji na koncertima izvodi isključivo pjesme Ekatarine Velike, po mnogima jedne od najkreativnijih i najutjecajnijih glazbenih pojava na jugu Europe, i šire. Glazba sastava EKV mnogima je na prostorima razvaljene bivše države obojila i obilježila mladost, a to čini i dan danas, jer je s veseljem i poštovanjem, radi njene vanvremenske aktualnosti i umjetničke kvalitete, rado slušaju i nove generacije. I tako već trideset i nešto godina.

Za one koji vole glazbu ali su zasad propustili doznati više o EKV, evo malo osnovnih podataka, nastala je 1982. godine pod prvotnim imenom Katarina II., a nakon razlaza sastava Šarloakrobata, zasigurno jednog od nainventivnijih sastava u ovom dijelu Europe, a u kojem je uz gitarista i vokala Milana Mladenovića, te bubnjara Ivicu Vdovića, bas gitaru svirao Dušan Kojić Koja, osnivač Discipline kičme.

Uz Mladenovića i Vidovića Katarini II su se pridružili i Margita Stefanović (klavijature) i Bojan Pečar (bas). Bend nastavlja s djelovanjem pod imenom EKV.

Svo četvero iz te prvotne postave su preminuli.

Ali glazba nije:

U nastavku prenosimo objavu organizatora koncerta s pratećim podacima, te napominjemo da prvo dvoje koje se jave u facebook inbox Trisa dobivaju besplatan ulaz na koncert u Azimutu. 

Obilježavajući 25 godina od odlaska Milana Mladenovića, osnivača i frontmana za mnoge ponajboljeg banda ovih prostora organizirana je turneja EKV Krug tribute banda. EKV Krug je osnovan 2006. godine od strane orginalnih članova EKV-a i fuzije muzičara koji su više od dva desetljeća važan faktor na BG rock sceni.

EKV je ostavila neizbrisiv trag na sceni i srcima publike, a mnogim budućim bandovima je predstavljala uzor i trajnu inspiraciju.
U nasljeđe je EKV ostavila 7 studijskih albuma. Iz današnje perspektive možemo izdvojiti remek djela “S vetrom u lice” , “Ljubav”, “Još par godina za nas” .
Kako je sam Mladenović rekao; album je kao zbirka pjesama i svaka od njih je različita po stilu i atmosferi , napomenuvši da su pjesme koje je pisao iskrene, proživljene i bez kalkulacija.
Iza EKV-a je ostalo pregršt hitova kao što su ;
“Oči boje meda”, “Tattoo”, “Modro i zeleno” i “Hodaj”, Budi sam na ulici, Ti si sav moj bol, Kao da je bilo nekad, Novac u rukama, “Zemlja”, “Ljubav”, “7 dana”, “Krug”, “Par godina za nas”, “Srce”…

Albumi
Katarina II (RTV LJ, 1984.) – kao Katarina II
Ekatarina Velika (RTV LJ, 1985.)
S’ vetrom uz lice (RTV LJ, 1986.)
Ljubav (PGP-RTB, 1987.)
Samo par godina za nas (PGP-RTB, 1989.)
Dum dum (PGP-RTB, 1991.)
Neko nas posmatra (PGP-RTS, 1993.)

Albumi uživo
19LIVE86 (RTV LJ., 1987.)
Live ’88 (Global music, 1988.)
Kao u snu: EKV Live ’91. (EKV Records.)
Iznad grada: Live, Sava Centar ’93. (Mascom Records/Dancing Bear, 2015.)

EKV Krug
– članovi
Bubnjevi – Marko Milivojević
Član originalne postave grupe EKV. U EKV je došao 1991. godine, svirao na albumima “Dum Dum” i “Neko nas posmatra”, i live “Kao u snu”. Prije EKV svirao u “Partibrejkersima”, kasnije u “Električnom orgazmu”, “U škripcu”, “E-play” i “Vlado Divljan & Old Stars Band”.

Bas gitara – Dragiša Uskoković Ćima
Član originalne postave EKV. Prije EKV svirao u grupi “Sirova koža” i snimio veliki broj projekata za različite izvođače. U EKV je došao 1991. godine, svirao na albumu “Neko nas posmatra” i live “Kao u snu”, kao i na velikom broju svirki u tom periodu.

Vokal i gitara – Nemanja Dašić – svira u “Vampirima”

Klavijature – Dejan Tomović Tomke
Surađivao je s velikim brojem beogradskih bendova, svirao u “Vampirima”. Sudjelovao je u autorskom projektu njujorškog (hip-hop power rock) benda “Cypha’z god’z”.

Dodati ćemo i to da nam iznimnu čast predstavlja činjenica da su nekadašnji članovi EKV-a odabrali upravo Šibenik i Azimut kao jedno od mjesta svoje turneje.
Cijena ulaznice je 50 kn u pretprodaji te 70 kn na dan koncerta. 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI