Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
UMJETNOSTI
Ilustracija: Goran Radošević

Kad ne dime tvornički dimnjaci:
Mlada šibenska umjetnica tvorničkim novinama oživljava povijest TEF-a

Ilustracija: Goran Radošević

Mlada šibenska umjetnica Lana Stojićević predstavlja u post-industrijskom Šibeniku svoju autorsku publikaciju novine ‘Kad ne dime tvornički dimnjaci – TEF’. Na predstavljanju će biti prisutni i bivši radnici ugasle šibenske Tvornice elektroda i ferolegura čija kazivanja čine važan dio novina, a pozvani su svi koji su radili u TEF-u ili su dio obitelji radnika i radnica tvornice da se pridruže i podijele svoja sjećanja. Novine su dio autoričinog višegodišnjeg umjetničko-istraživačkog projekta, a izlaze u izdanju umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon.

Šibenska Tvornica elektroda i ferolegura – TEF obilježila je živote mnogih Šibenčana i Šibenčanki te je svojim dimnjacima desetljećima sukreirala prepoznatljiv obris grada. Uz Tvornicu lakih metala (TLM) činila je okosnicu šibenske industrije i gospodarskog razvoja grada snabdijevajući željezare, čeličane i livnice metala diljem SFRJ i u inozemstvu.

Foto: Ante Baranić, 1986. godine

Dimnjaka i tvornice već odavno nema (tvornica je službeno zatvorena 1994.) no mlada umjetnica Lana Stojićević, rođena 1989. godine, koja je odrasla u njenoj blizini istražuje ulogu koju je tvornica imala u životu lokalne sredine. Tvornički su objekti većinom srušeni, ostao je tvornički otpad (troska i fenolne otpadne vode) koji do danas nije adekvatno zbrinut i prostor u središtu grada (305.395 m² površine) koji se prepoznaje kao velik turistički potencijal.

Foto: Lana Stojićević

Prošle je godine na mjestu bivše tvornice umjetnica izvela performativnu šetnju s radnicima te kroz razgovor s njima rekonstruirala život koji se odvijao unutar i oko nje.  Ove godine projekt nastavlja u formi novina, autorske publikacije koja se izgledom naslanja na originalni informativni list tvornice koji je izlazio od 1963. do 1991. U bivšoj su državi tvorničke novine bile promovirane kao medij participacije radnika u radu tvornice i u društvenom životu koji se odvijao oko nje te su vrijedan izvor informacija o povijesti pojedine tvornice i o društvenim kretanjima koja su se prelamala kroz nju. Lana Stojićević koristi ih kao format za priču o povijesti TEF-a u kojoj iznosi saznanja stečena uvidom u originalni informativni list tvornice i drugu arhivsku građu te, ponajviše, kroz kazivanja bivših radnika.

Foto: Ante Baranić, 1989. godine

-U novinama ćemo naći podatke o kretanju broja zaposlenih, o odnosu plaća unutar tvornice, o detaljima proizvodnog procesa, ali najviše je prostora posvećeno samim radnicima, suradnicima kojih se sugovornici prisjećaju sa simpatijom i poštovanjem i koji su različitih kvalifikacija: inženjeri, tokari, bravari, limari, vodoinstalateri, mehaničari, radnici uz vruće peći koje nisu smjele prestati raditi. Neki od njih su herojske figure jer su odigrali važnu ulogu u povijesti tvornice.- kaže izvršna urednica novina Maša Štrbac.

Tekstove prate umjetničine ilustracije kojima obrađuje pojedine teme ili pak u arhivskoj građi (tehnički nacrti tvorničkih objekata i postrojenja) prepoznaje zanimljiv likovni materijal u kojeg autorski intervenira crtežima ili foto-montažama.

Foto-montaža: Lana Stojićević

-Nije riječ o znanstvenom radu nego o umjetničko-istraživačkom pokušaju rekonstrukcije punine života jedne tvornice koja je, uz poneke izmjene u nazivu i proizvodnji, radila gotovo cijelo 20. stoljeće. (…) Kao autorici ovog izdanja, želja mi je da se industrijska povijest Šibenika ne zaboravi i da priča o manje službenom TEF-u dođe do što većeg broja građana/ki Šibenika. Nadam se da će se ove novine još dugo čitati i prepričavati u dalmatinskom ritualu čitanja uz kavu na štekatu – govori Lana Stojićević.

Nacrt: Raspored električnih peći za feromangan u TEF-u, 1953. godine

Na promociji će uz novine biti predstavljen audio-rad, zvučna dokumentacija razgovora s radnicima tijekom prošlogodišnje šetnje. Nakon promocije novine će biti distribuirane posredstvom kulturno-umjetničkih institucija i ugostiteljskih objekata u Šibeniku gdje će se moći besplatno preuzeti.

Autorica izdanja, istraživanje i priprema materijala: Lana Stojićević

Umjetnička savjetnica projekta: Kristina Leko

Kazivači u novinama, bivši radnici TEF-a:  Pave Aras, Ante Baranić, Ante Bego, Stipe Belamarić, Ivo Čulav, Svetislav Đale, Tome Mileta, Nikica Rak, Nikola Rak, Nikica Širinić i Branko Županović.

Projekt je realiziran u sklopu programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon Zagreb, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici kroz intervencije mladih umjetnika/ca na lokalno specifične teme.

Mjesto: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“, Poljana 6, 22 000 Šibenik

Vrijeme: Srijeda, 13. studenog 2019. u 18 sati

Ilustracija: Goran Radošević

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI