Neovisni novinarski portal
1.6.2020.
wheels on fire
Jesu li uspjesi sportaša s invaliditetom manje vrijedni?

Jesu li uspjesi sportaša s invaliditetom manje vrijedni?

Svi vi koji se bavite bilo kakvim sportom, bilo rekreativno ili profesionalno, dobro ste upoznati s njegovim dobrobitima. I osobe s invaliditetom imaju jednaku potrebu za sportom. Aktivnosti poput sporta za osobe s invaliditetom imaju višestruke pozitivne učinke na njihovo zdravlje jer im omogućavaju lakšu integraciju u društvo, a ujedno, sport je aktivnost u kojoj mogu pobijediti svoj invaliditet i pomicati vlastite granice.

Važnost sporta za osobe s invaliditetom na prostoru Hrvatske prepoznata je 1964. godine kada je u Zagrebu osnovan „Savez za sport i rekreaciju invalida Hrvatske“ koji od 2006. godine nastavlja djelovati samostalno pod imenom Hrvatski paraolimpijski odbor. Znate li da su prošle godine hrvatski sportaši s invaliditetom osvojili ukupno 318 medalja?

Od ukupnog broja osvojenih medalja, 115 je zlatnih, 98 srebrnih i 105 brončanih. Naravno da ne znate te podatke jer niste to imali gdje čuti. Razmislite, kada ste čuli nešto o uspjesima sportaša s invaliditetom u sportskim vijestima na televiziji ili radiju? Kada ste se zadnji put imali prilike upoznati s djelovanjem i radom sportaša s invaliditetom, osim eventualno o paraolimpijcima? Eto vidite, u tome je problem. O uspjesima sportaša s invaliditetom se ne govori dovoljno u medijima. Na njihova natjecanja ne odlaze političari, ne dočekuje ih se svečano u zračnoj luci, niti se njihovi uspjesi slave na trgovima i ulicama, a trebali bi, jer, njihove medalje vrijede jednako kao i one zdravih sportaša.

Iako se još uvijek bore s predrasudama, nedostatkom financijskih sredstava i sponzora koji bi podržali njihov rad, te s nedostatkom stručnog kadra, sportaše s invaliditetom još uvijek najviše boli činjenica što javnost uglavnom nije upoznata s njihovim uspjesima. U državama koje puno ulažu u sport osoba invaliditetom mediji jednako posvećuju pažnju uspjesima sportaša s invaliditetom, kao i uspjesima zdravih sportaša. U Hrvatskoj to očito još nije tako.

Zbog čega su naši sportaši s invaliditetom tako tretirani od strane medija nije poznato. Stoga je sasvim opravdano pitanje vrijede li uspjesi sportaša s invaliditetom manje? Sportašima s invaliditetom preostaje nadati se da će medije, a time i društvo, zainteresirati za svoj rad ako nastave postizati vrhunske rezultate baš kao i dosad. A ja ću iskoristiti priliku da pozovem sve roditelje djece s invaliditetom, te osobe s invaliditetom, da se uključe u sportske aktivnosti, i omoguće sebi zdraviji i kvalitetniji život s puno izazova.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI