Neovisni novinarski portal
7.7.2020.
POLITIKA
Hrvatska možda zna, ali Kolinda Grabar Kitarović pojma nema o mnogočemu…

Hrvatska možda zna, ali Kolinda Grabar Kitarović pojma nema o mnogočemu…

Kolinda Grabar Kitarović odradila je danas još jedan školski recital. Afektirano, preglumljeno, nevješto, docirajući svojim suparnicima i nakon pet izgubljenih godina, potpuno ispraznog mandata, ponovo je Hrvatsku pokušala uvjeriti kako je ona njezino najbolje rješenje. Ali, rješenje za što? KGK u pet godina mandata nije učinila ništa, osim što je ured seljakala po Hrvatskoj dodvoravajući se puku obmanom kako je ona jedna od njih, čime im je uživo samo potvrđivala notornu istinu da ni na koji način ne dijeli njihovu sudbinu. Dobar dio petoljetke potrošila je na svoj obračun s bivšim sustavom i životom iza “željezne zavjese”. Koju je njezina obitelj uspješno “razmaknula” kad je njihova uzdanica trebala na školovanje u SAD…

I mada u predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović ponajviše vjeruju domaćice, nogometaši i, ma kako paradoksalno bilo, umirovljenici, fascinirani njezinim likom, nije nimalo čudno da joj se prigodno poklonio i šef HDZ-a, premijer Andrej Plenković. Anticipirajući prije svega, konzekvencije njezinog eventualnog neuspjeha na njegovu karijeru.

Plenkovićev cinizam

Ipak, s obzirom na poznati animozitet između predsjednice i premijera, Plenkovićeva euforična izjava kako nema sumnje da će KGK najbolje predstavljati Hrvatsku jer je postala brend na globalnom planu, licemjerna je i gotovo cinična. Ali, to je HDZ. Kojemu je Plenković na čelu. Pa je sebi mogao dopustiti da uzurpira i dio predsjedničine programske prezentacije kako bi govorio o vlastitim uspjesima. Nitko, ipak, ne može biti važniji od njega.

Izborni program KGK, sažet u sintagmi “Hrvatska zna i mora bolje”, prokazuje je kao kandidatkinju koja pati od viška ambicije, a manjka sposobnosti. KGK se kune u Hrvatsku i sve “hrvatsko”: razvoj, identitet, odlučnost, pravednost, demokraciju, sigurnost, optimizam, kao sedam ključnih točaka drugog mandata. Zašto te opće, nadnacionalne pojmove vezuje striktno uz atribut “hrvatsko”? Zato što je njezin program egzaltirani nacional-populizam od kojega se ne može odmaknuti jer je za to potkapacitirana. I da, možda Hrvatska i zna, ali svakako ne ova Hrvatska koju personificira Kolinda Grabar Kitarović, školska recitatorica za provincijske priredbe kojoj “prvi gospodin” uspijeva ukrasti predstavu i pokupiti ovacije empatične publike…

Svoj je program predstavila točno na dan kada je to učinila i prije pet godina prije ulaska u svoju prvu utrku za Pantovčak, valjda vjerujući da bi joj ta podudarnost mogla donijeti jednak uspjeh. Njoj ne treba duga kampanja, naprotiv. Što duže bude trajala, to će joj izgledi biti slabiji. Jer, čak i oni najimpresioniraniji njezinom pojavom, sad već strahuju od svakog njezinog javnog istupa. Kolindine su političke eskapade ususret izborima sve bizarnije i sve trivijalnije, a njezina politička uvjerljivost sve bliža pučkoškolki koja sanja kako će kad odraste biti – državnica. I san joj se ostvario. Toliko je time opčinjena da joj se čini kako je još djevojčica koja sanja. I recitira pred oduševljenom publikom. Što još može poželjeti?

HDZ zna koliko Kolindinu pobjedu treba

“Veliki događaj” pratio je cijeli državni i HDZ-ov vrh, od premijera Andreja Plenkovića i ministarske svite, uključujući i neke ražalovane, bivše ( Gabrijela Žalac ), preko vječito privrženih Čire Blaževića i Lina Červara do uvijek zahvalnih Luke Burilovića, Ljube Česića Rojsa, Radojke Šverko, a predstavu moderirao nezaobilazni Oliver Mlakar.

Nešto više od mjesec i pol dana prije vjerojatnog datuma izbora ( prvi krug se najavljuje za 22. prosinca 2019., eventualni drugi 5. siječnja 2020. ), i HDZ i njihova kandidatkinja za šeficu države jednako se doimaju beskrvno i usiljeno. Kao da ni sami ne vjeruju u pobjedu, a bogme odveć ni jedni u druge . Ali, znaju koliko im treba ta pobjeda. Andreju Plenkoviću možda najviše. Uspjeh Kolinde pitanje je njegove održivosti na čelu stranke, njegove stabilizacije u susret hrvatskom predsjedanju Europskom Unijom i nadolazećim parlamentarnim izborima. Kolindi je pobjeda potrebna radi repozicioniranja u stranci i reafirmiranja u hrvatskoj politici, kao pretpostavci za nastavak njezine političke karijere u zemlji ili inozemstvu. Hrvatskoj, međutim, ta pobjeda nije sreća. Jer, novih pet godina KGK na Pantovčaku i posljedično HDZ-a u Banskim Dvorima za ovu je državu put bez povratka…

“Predsjednica. Jer Hrvatska zna.” To je slogan kampanje HDZ-ove kandidatkinje. Budimo realni, predsjednica pojma nema. Ona ne zna da Hrvatska nije bila iza “željezne zavjese”, nema pojma da “Za dom spremni” nije bio stari, povijesni hrvatski pozdrav, da “Pod brajde” nije nikad bila zabranjena kajkavska pjesma, a niti je nastala u “olovna vremena Titovog socijalizma”, nego u “zlatno doba Tuđmanove vladavine” potkraj 90-ih godina,  ne zna ni da se u bivšoj državi smjelo reći da si Hrvat(ica) i da se nacionalna pripadnost upisivala u dokumente, pa i studentske indekse, najnormalnije, dok je državljanstvo bilo- jugoslavensko. Kao što je i bilo. I još puno toga predsjednica ne zna, ali Hrvatska možda zna…

Favoriti i marginalci

Problem je što ona Hrvatska koja možda zna u ovim političkim utakmicama ne participira. Ni aktivno ni pasivno. Ona ih s prezirom ignorira.

Pa joj se nude kandidati, poput KGK, kojima je važnije kako izgledaju negoli što govore, ili misle da su presudnije njihove verbalne dosjetke i govorništvo per se, negoli ono što rade i praktično svjedoče, poput Zorana Milanovića ( “govor je moje glavno oružje” ). Koji se predstavlja kao kandidat ljevice, a užasava se ružne crvene petokrake na Hajdukovom dresu, na koju si se, kaže, mogao nabosti. Ili, tipovi kao što je ravničarski slavonski bećar, poput Miroslava Škore, koji predsjedničku kampanju zamrzava na dan kad se krsti mlado vino i odbija komentirati bilo što ako nije vezano za Martinje, pa ni program KGK , jer to bi, kaže, bilo kao da usred mise stanete telefonirati. Sasvim neprikladno.
Ili nam se nudi bivši sudac, poput Mislava Kolakušića, koji ne vidi ništa sporno u imenovanju ulica i trgova imenom ustaškog poglavnika, kvislinga i zločinca Ante Pavelića, koji prezire suce, pola bi ih otpustio, političkim strankama ni lipe iz proračuna ne bi dao, a članove Državnog izbornog povjerenstva smatra – bijednicima. Grozi se golotinje po portalima, a sam je svojedobno skupljao fotografije razgoličenih mladih djevojaka. Per, fin, ova moralna vertikala među kandidatima medije smatra, uz korupciju, drugim najvećim problemom u državi.

Ali, oni su izborni favoriti, njima se ustupa medijski prostor, njima su posvećene ankete o trenutnom rejtingu kod birača, svaka njihova opservacija, makar i o vremenskoj prognozi, servira se građanima na dnevnoj bazi i u velikim porcijama. Svi ostali su proglašeni marginalcima, i kad to objektivno nisu, i kad to zaista jesu.

Kandidati za bolje i uređenije društvo

Predsjednica “Starta”, Dalija Orešković, odvjetnica i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, decentna, ozbiljna, sustavna i programski promišljena, ili dugogodišnja politička aktivistica i teoretičarka, članica Radničke fronte, Katarina Peović s konceptom demokratskog socijalizma i fokusom na radnička prava i društveno vlasništvo, ili Dejan Kovač, ekonomist s američkog Princetona, s čijim bi se stajalištima lako složio svaki racionalan građanin Hrvatske,  oni nemaju iza sebe moćnu stranačku infrastrukturu, nemaju novac, pa ni mogućnost doprijeti do biračkog tijela. Oni ostaju na margini ovih izbora iako zagovaraju pravednije i poštenije društvo, društvo ravnopravnih građana i jednakih šansi.

Ali, oni su ponuda za neko bolje, uređenije, kulturnije društvo u kojemu se politika ne razumije kao osiguranje egzistencije. Oni ne prodaju populizam kao ideologiju za obmanjivanje masa, oni žele paktirati s osviještenim biračkim tijelom koje je svjesno onoga što u ovom društvu opasno ne valja, ali i onoga što mu neodgodivo treba. A takvi, valjda da se ne bi razočarali vlastitim izborom, ostaju kod kuće i mudro komentiraju kako se narod opet nasanjkao.

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI