Neovisni novinarski portal
15.7.2020.
BANDIĆGRAD
Ilustracija: GLUP GUP - natpis na splitskom igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

Gup, gluplji…:
Pao Bandićev GUP

Ilustracija: GLUP GUP - natpis na splitskom igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

Kako javlja HINA, izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) ponovno nisu dobile suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje smatra da dokumentaciju i elaborat GUP-a treba dopuniti i doraditi, doznaje se u petak u Ministarstvu. To znači da zasad nema zakonskih pretpostavki za realizaciju megalomanskog i po mnogima nakaradnog projekta ZG-gradonačelnika Milana Bandića i njegovih navodnih partnera iz Dubaija.

Ilustracija: Zgubai (foto Tris)

“Nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da isti treba dopuniti. Iako je nakon provedene ponovne javne rasprave o GUP-u zaprimljen dorađen elaborat, prema dopisu Ministarstva isti treba dodatno doraditi”, stoji u odluci Ministarstva.

To je već drugi put da je Ministarstvo graditeljstva odbilo predložene izmjene zagrebačkog GUP-a nakon što je to učinilo i u svojoj prvoj odluci u srpnju.

“U postupku izdavanja suglasnosti na Konačni prijedlog Izmjena i dopuna GUP-a grada Zagreba, a nakon izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju i elaborat GUP-a, vidljivo je da ga treba dopuniti i izmijeniti”, odlučilo je tada Ministarstvo.

Hipodrom, križ, jahačica i ‘katedrala duha’ (foto TRIS/G. Šimac)

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti…

Udruge: Ovo je farsa

Zelena akcija, Pravo na grad i udruga građana Siget zatražili su 6. studenoga od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da uskrati suglasnost na izmjene GUP-a ustvrdivši da je javna rasprava o novom GUP-u “bila samo farsa”.

Udruge ističu kako je javna rasprava “nakaradno provedena” jer je od čak 31.000 pristiglih primjedbi prihvaćeno samo njih 17, koje su uputila gradska tijela ili službe, a nije prihvaćena nijedna primjedba građana, udruga, inicijativa i strukovnih organizacija.

Vrata obližnjeg hipodroma (foto TRIS/G. Šimac)

“Grad Zagreb je u procesu donošenja GUP-a počinio niz propusta i pogrešaka zbog kojih stručno i zakonski utemeljena odluka može biti jedino njegovo odbacivanje. U suprotnom, bit će jasno kako se i HNS-ovo Ministarstvo uključilo u dogovor između HDZ-a i Bandića, a zagrebački GUP i interesi građana bit će tu samo kolateralne žrtve”, priopćile su udruge.

Ključan razlog za odbacivanje izmjena GUP-a jest to što zbog “Zagrebačkog Manhattana” nije usklađen s prostornim planom višeg reda – na području igrališta NK Lokomotiva GUP-om se predviđa poslovna i mješovita namjena, dok je u prostornom planu višeg reda to zona rekreacije i sporta, a sličan je slučaj neusklađenosti i s prostorom Zagrebačkog velesajma i Hipodroma, tvrde udruge.

Osim toga, takav GUP nema podršku ni Vijeća gradskih četvrti jer je, od njih ukupno 17, čak 11 glasalo protiv, a samo četiri su ga prihvatila pri čemu jedno samo uvjetno.

Gup, gluplji… reklo bi se.

Ilustracija: GLUP GUP – natpis na splitskom igralištu (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI