Neovisni novinarski portal
9.7.2020.
wheels on fire
Griješiti je ljudski, ali ljudski je i odgovarati za greške…

Griješiti je ljudski, ali ljudski je i odgovarati za greške…

Kad sam bio mlađi često sam razmišljao o tome kakav bi mi život bio da nisam pri porodu postao žrtva liječničke pogreške. S vremenom sam prestao razmišljati o tome, jer sam odlučio sebe prihvatiti onakvim kakav jesam. Ipak, ne mogu poreći da bi mi život bio drugačiji i jednostavniji da se sve odigralo drugačije.
Moja majka bi, bez trauma, donijela kući zdravo dijete. Djetinjstvo bi proveo igrajući se s prijateljima, a ne u bolnicama, na operativnim zahvatima. Vjerojatno bi vozio automobil i bavio se sportom i ne bih razmišljao da li mogu u neku trgovinu ući ili ne.

S godinama je do mojih ušiju dopiralo sve više priča sličnih mojoj. Naslušao sam se priča majki koje su u bolovima satima čekale da netko obrati pažnju na njih, odraslih i djece koji su godinama živjeli s krivim dijagnozama, osoba koje su otišle na rutinski zahvat a vratile se kući bez ruke, noge, nekog organa, vida ili potpuno nepokretni. Stoga, za utjehu, kad mi je teško, kažem samom sebi da je moje stanje još i dobro kako si neki drugi prošli.

Greške su sastavni dio svakog posla, ali kad liječnici oštete i unište vaše zdravlje i život ne samo da neće priznati da su pogriješili, nego uopće neće odgovarati za učinjeno. Često imamo slučaj da se tuđe neznanje ili nemar trpaju pod komplikacije. A stručno napisani nalazi obično nisu dovoljan dokaz za tužbu.
Oni koji se odluče podići tužbu riskiraju dugotrajne sudske procese u koje će utrošiti mnogo novca i živaca da bi nakon mnogo godina možda dobili neku mizernu novčanu odštetu. Sve to su razlozi zašto se oštećeni pacijenti teško odlučuju na tužbe, radi čega su neodgovorni liječnici dobili krila i postali „nedodirljiva bića“ kojima nitko ništa ne može.

Liječnici koji su moje zdravlje uništili nikad nisu odgovarali za svoje propuste, naprotiv, nastavali su obavljati svoj posao kao da se ništa nije dogodilo, i tko zna koliko su još života uništili. Nažalost, moja obitelj tada nije imala snage ni novčanih sredstava za pravnu bitku, a sada, poslije tolikih godina, za traženje pravde je prekrasno. Znam da su mnogi oštećeni u istoj takvoj situaciji u kojoj je bila moja obitelj, i želim im poručiti da se vrijedi boriti. Borba koju će voditi bit će duga i neizvjesna, odšteta koju će dobiti neće im vratiti zdravlje, ali može im život učiniti lakšim.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI