Neovisni novinarski portal
31.5.2020.
brejkingnjuz / KRONIKA 112
Foto: MUP

MUP javlja o uhićenju ‘hrvatskog državljanina s Europske liste najtraženijih bjegunaca’ koji je opljačkao banku plastičnim pištoljem

Foto: MUP

I dok se javno poznati osumnjičenici, optuženici, bjegunci i osuđenici za pronevjere i krađe stotine milijuna kuna javnog hrvatskog novca šepire i slobodno šetaju, piju, jedu i rekreiraju  po susjednoj Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ili drugdje, te su i dalje gradonačelnici i drugi dužnosnici… naše Ministarstvo unutarnjih poslova slavodobitno javlja kako je u Srbiji uhićen, kako ističu, hrvatski državljanin s Europske liste najtraženijih bjegunaca, a čiji su krimeni pljačka banke s plastičnim pištoljem i bijeg iz zatvora. U nastavku prenosimo MUP-ov breaking news natpis. Inače, zanimljivo je kako MUP u svojem priopćenju navodi samo inicijale najtraženijeg uhićenika, a u opisu fotografije s crnom trakom preko očiju koju ističu uz objavu stoji ime i prezime: Bojan Dragičević.

Uhićen hrvatski državljanin s Europske liste najtraženijih bjegunaca

Slika /slike/2019/Studeni/Bojan%20Dragicevic.jpg

Nakon petogodišnje potrage lociran je i uhićen na području Republike Srbije

Odjel za ciljane potrage i precizno lociranje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (FAST tim Hrvatska) u suradnji s FAST jedinicom Republike Srbije i Policijskom upravom Novi Sad uspio je locirati jednog među najtraženijim hrvatskim bjeguncima, hrvatskog državljanina B.D. (1981.) koji je u četvrtak uhićen na području Novog Sada.

B.D. je 2005. godine u manje od mjesec dana, sa supočiniteljima, dvaput počinio razbojništvo u istoj poslovnici banke u Šibeniku, usred bijela dana, sa plastičnim pištoljem. Oba puta je pobjegao i vješto se skrivao do 2012. godine, kada je nakon sedam godina bijega uhićen u Bosni i Hercegovini i izručen u Republiku Hrvatsku.

Zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 2 mjeseca zatvora te je upućen na izdržavanje kazne u Kaznionicu Lepoglava.  Nakon godinu i pol dana uspio je pobjeći iz najstrože čuvanog Odjela Kaznionice, ali je istoga dana u popodnevnim satima pronađen i vraćen u kaznionicu.

U travnju 2014. godine premješten je iz Kaznionice Lepoglava u Zatvor u Puli na izdržavanje preostale kazne zatvora iz kojeg je nakon samo 4 mjeseca pobjegao, preskočivši zid i od tada je bio u bijegu.

Ovaj bjegunac se nalazio se European most wanted listi od 2016. godine, odnosno od samog početka lansiranja liste, na kojoj su objavljeni najtraženiji bjegunci Europe, s obzirom da se radilo o izrazito opasnom i nasilnom bjeguncu.

Od 2014. godine aktivno se tragalo za njim te je ostvarena kontinuirana operativna policijska suradnja sa FAST jedinicom Republike Srbije i Jedinicom za ciljane potrage MUP-a RS (BiH) te FAST jedinicama Republike Slovenije, Austrije, Kraljevine Švedske, Nizozemske i US Marshals Service, a s ciljem lociranja i njegovog uhićenja.

Operativnom policijskom suradnjom i pravovremenom razmjenom informacija prikupljena su saznanja da bi se B.D. mogao skrivati na području Republike Srbije ili Bosne i Hercegovine. Usmjerenom razmjenom informacija i intenzivnim mjerama traganja B.D. lociran je na području Republike Srbije, gdje je i uhićen.

Foto: MUP

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI