Neovisni novinarski portal
3.6.2020.
HRVATSKA
Da se bolje razumijemo: Srpsko narodno vijeće na ćirilici i latinici poziva na zajedničko gledanje utakmica Dinama i Crvene Zvezde

Da se bolje razumijemo:
Srpsko narodno vijeće na ćirilici i latinici poziva na zajedničko gledanje utakmica Dinama i Crvene Zvezde

Gledajmo zajedno i nogomet i fudbal, poziva dvojezičnim pozivom na ćirilici i latinici Srpsko narodno vijeće na zajedničko gledanje dviju utakmica Lige prvaka – zagrebačkog Dinama protiv Šahtara iz Donjecka i beogradske Crvene Zvezde u srazu sa londonskim Tottenhamom. Nastavak je to kampanje ‘Da se bolje razumijemo’, započete na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, uručivanjem ćiriličnog teksta gradskog statuta gradonačelniku Ivanu Penavi koji ga je bacio na pod. U pozivu na zajedničko gledanje nogometa i fudbala ne manjka aluzije na nasilni slučaj iz Uzdolja kod Knina u kojem je grupa splitskih Torcidaša upala u kafić znajući da se unutra gleda  prijenos utakmice Lige prvaka Crvena Zvezda – Young Boys i napala okupljene Srbe.

‘U srijedu gledamo zajedno u 21 sat nogomet i fudbаl’, piše dvojezično na ćirilici i latinici na novom plakatu Srpskog narodnog vijeća koje traži podršku poštovanih sugrađana ‘na vašim materinjim ili bilo kojim drugim jezicima i pismima’. Nastavak je to kampanje za veću vidljivost i normalizaciju javne upotrebe ćiriličnog pisma i srpskog jezika. Kampanja koja bi trebala trajati do kraja godine služi  opismenjavanju sugrađana, osobito onih koji šalju nepotpisane prijetnje, kao i za ohrabrivanje onih kojima je dosta straha. Krenula je iz Vukovara i ostala zapamćena po bacanju na pod ćirilićnog teksta gradskog statuta u izljevu netrpeljivosti gradonačelnika Ivana Penave i odluci Gradskog vijeća da za ravnopravnu upotrebu jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru nisu stvoreni preduvjeti.

‘Srpsko narodno vijeće ovom kampanjom poziva na dijalog, na razumijevanje, na usuglašavanje i na mir. Ćirilica je pismo koje šaljemo hrvatskoj kulturi odnosno koje, nakon njezina nepotrebna čišćenja, vraćamo hrvatskoj kulturi. Pismo ne može biti manjinsko i ne može biti simbol destrukcije. Nastajalo je i srastalo s pismenošću i kulturom mnogih naroda pa tako i srpskog. Stoljećima je trajao taj proces kao što Srbi stoljećima žive na prostorima današnje Republike Hrvatske. U našoj kampanji posegnut ćemo za najboljim primjerima razumijevanja i suradnje obaju naroda. Podsjetit ćemo na dobra povijesna iskustva, ali i komentirati društveno-politička dešavanja u našoj zemlji’ – priopćava/saopćava SNV uoči utakmica Lige prvaka i dvojezično poziva na zajedničko gledanje nogometa i fudbala.

Baš na dan kada Crvena Zvezda ponovno igra utakmicu Lige prvaka, Županijski sud u Šibeniku vratio je sedmoricu osumnjičenika za napad na Srbe u kafiću u Uzdolju u istražni zatvor na još dva mjeseca. Preinačena  je time odluka suca istrage  koji ih je krajem listopada pustio da se brane sa slobode. Grupu od ukupno 16 pripadnika splitske Torcide tereti se da su se sa više osobnih automobila dovezli do sela  u okolici Knina, da su maskirani fantomkama upali u kafić znajući da se unutra gleda utakmica između beogradske Crvene Zvezde i Young Boysa iz Berna i napali tamo zatečene Srbe. Tereti ih se da su vrijeđali  vlasnicu i goste govorom mržnje na nacionalnoj osnovi, palicama lakše ozlijedili njih petero i uništavali inventar, te da su bili naoružani letvama, palicama i metalnim šipkama, a jedan da je imao i mačetu,

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI