Neovisni novinarski portal
22.9.2020.
crkveni kutak / KULTURA
Civitas Sacra, sakralni šibenski muzej, na raspolaganju i za prezentacije lonaca i masažnih fotelja?!

Civitas Sacra, sakralni šibenski muzej, na raspolaganju i za prezentacije lonaca i masažnih fotelja?!

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova u Šibeniku, poznat kao Civitas Sacra- Sveti Grad, obilježio je polugodišnji mini-jubilej od otvaranja, i navodno, u tom razdoblju zabilježio šest tisuća posjetitelja. Na svečanosti otvaranja prije šest mjeseci, koju nisu propustili ni hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova ministarska svita, dovršenje projekta slavilo se kao trijumf revitalizacije sakralne baštine i prvorazredni doprinos obogaćivanju šibenske i hrvatske turističke i kulturne ponude. No, je li projekt Civitas Sacra, vrijedan oko 37 milijuna kuna, od čega 31 milijun “europskog novca”, opravdao svoje otvaranje i namjenu radi koje je palača Galbiani ispražnjena od dotadašnjih ( komercijalnih ) sadržaja?

Centar ‘Civitas Sacra’ zauzima nekoliko etaža obnovljene palače Galbiani u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, na kojima posjetitelji imaju priliku upoznati povijest gradnje šibenske katedrale, vidjeti razaranje njezine kupole u Domovinskom ratu, eksponate iz riznice Šibenske biskupije, i to uz pomoć multimedijalne tehnologije. Svojevrstan je kuriozitet mogućnost da vidite kako se vaše ime ‘kleše’ u kamenu, ili kako bi vaša glava izgledala da ju je na katedrali isklesao sam Juraj Dalmatinac. Besumnje inovativno, originalno i zanimljivo.

Prezentacija lonaca

Ali, ako imate u vidu blasfemičan podatak da je danas ovaj skupi sakralni objekt, izgrađen javnim novcem ( i onaj europski je javni novac !), na raspolaganju i za održavanje prezentacija kuhinjskog posuđa i ostalih akviziterskih putujućih tričarija, što biste mogli do li konstatirati da Centar zbog financijskih razloga prostituira svoju pretpostavljenu, projektiranu funkciju. Priznat ćete, posve je neprikladno da se u takvom objektu prezentiraju lonci i masažne fotelje, ma koliko bi najam Biskupiji dobro došao. Ali, Civitas Sacra je dobio podršku Ministarstva kulture i Vlade da bi aplicirao na europske fondove, zbog sasvim druge namjene, zbog svoje specifičnosti i relevantnosti kulturnog, baštinskog sadržaja kao i njegove sinergije s turizmom.

Da ne bi bilo nikakve zabune, autorica ovog teksta je i sama dobila na kućnu adresu pozivnicu za prezentaciju, kao i dobar broj Šibenčana, koju je tvrtka International line d.o.o. iz Osijeka namjeravala održati u dvorani Interpretacijskog centra Civitas Sacra. Zbunjeni takvom zloupotrebom Centra, zatražili smo očitovanje Ministarstva kulture a propos nakane da se u objektu prodaju lonci. Biskupiju nismo ovog puta smetali svojim upitima jer već neko vrijeme odbijaju, makar i iz puke pristojnosti, odgovoriti na bilo koji upit, zbog, kako su nam svojevremeno napisali, našeg dosadašnjeg pisanja o Crkvi s kojim nisu bili zadovoljni. Uzgred, naše tematiziranje Crkve je kritičko, ali nikad neistinito.

 Intervencija Ministarstva kulture ( ? )

U Ministarstvu smo na nezgrapnu nakanu Biskupije upozorili glasnogovornicu Mariju Šiško Omrčen, koja je informacijom o prodajnim prezentacijama posuđa u Interpretacijskom centru Katedrale sv. Jakova bila šokirana koliko i mi. Obećala je i pisano očitovanje, ali očigledno se odlučila za aktivan angažman, a nama prešutila obećani komentar Ministarstva.

Jer, nakon razgovora s glasnogovornicom Šiško Omrčen, dogodio se neočekivani obrat. Na sam dan prezentacije, pozvani sudionici okupili su se ispred ulaza u Centar, da bi tek koji minut prije zakazanog početka, bez pravog obrazloženja bili upućeni na drugu lokaciju. Hotel Jadran. Zašto, pitali smo organizatora, predstavnike tvrtke International line.

-Ne znam točno, nešto su nam rekli da imaju problema sa strujom- odgovorio je nemušto prezenter.
Teško da je bila struja razlog iznenadnog dislociranja danima prije zakazane prezentacije, ali, Biskupiji na volju…
Tek, prezentacije u prostoru Civitas Sacra nije bilo, ali očigledno je da Biskupija traži način kako naći dodatna sredstva za održavanje toga skupog objekta, pri čemu, izgleda, nema nekih ozbiljnijih kriterija pri odabiru korisnika. Što je sljedeće?

S druge strane, voditeljica Centra Ana Klarić za šibenski portal je izjavila kako su iznimno zadovoljni i brojem posjetitelja i društvenim značajem. Ergo, ako se pita voditeljicu, cilj je ispunjen, funkcija skupog, luksuznog objekta zadovoljena, a grad Šibenik bogatiji za jedan novi kulturno-povijesni, baštinski sadržaj.
Ipak, ova medijsko-zaposlenička apologija interpretacijskog centra Civitas Sacra, kako vidimo, nije baš utemeljena na činjenicama.

Glavobolja biskupa Rogića

U krugovima bliskim Šibenskoj biskupiji, nositelju projekta, kažu da je Centar trenutno izvor najveće glavobolje biskupa Tomislava Rogića. Koliko god je to bio skup projekt, toliko je danas i neisplativ. Servisira ga desetak zaposlenika koji, naravno, od ulaznica po cijeni od 50 kuna, ne uspijevaju pokriti troškove Centra, pa, prema informacijama iz pouzdanih izvora, prihodi od naplate karata za razgledavanje Katedrale sv. Jakova, dobrim dijelom odlaze za pokrivanje rashoda Interpretacijskog centra. Ranije su se ulaznice u Katedralu namjenski preusmjeravale u obnovu ovog zaštićenog UNESCO-vog spomeničkog objekta, i ponešto za uređenje drugih crkava u gradu Šibeniku. Danas, međutim, tim se novcem uglavnom plaća održavanje i trošak projekta Civitas Sacra.

U Centru pripremaju nove programe koji bi trebali privući Šibenčane, da i oni koriste blagodati ovog spomeničkog zdanja, za koje su tijekom ljetnih mjeseci domaći i strani turisti iskazivali veliko zanimanje. Kako za multimedijale sadržaje tako i za izložene relikvije, i nezaobilazne suvenire u prizemlju objekta.

Ali, sve to ne donosi dovoljno novca da bi Centar bio samoodrživ, pa se računa da će značajnije komercijalne efekte imati restoran Galbiani s dnevnom ponudom marendina po popularnim cijenama. Eto, ako nema posuđa, svejedno ima hrane. Svakovrsne. Sveti Grad, kako vidimo, i nije baš toliko svet…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI