Neovisni novinarski portal
8.3.2021.
PROSVJED / smeće
Zelena akcija o Izmjenama Uredbe o otpadu: Ministarstvo i Ćorić pljačkaju građane!

Zelena akcija o Izmjenama Uredbe o otpadu:
Ministarstvo i Ćorić pljačkaju građane!

Aktivisti udruge Zelena akcija su jutros ispred sjedišta Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Zagrebu održali prosvjedni performans na kojemu su reagirali na Izmjene Uredbe o otpadu, te su poručili javnosti kako: Ministarstvo i Ćorić pljačkaju građane! Rastegli su transparente i donijeli kartonsku figuru ministra Ćorića s predimenzioniranom glavom.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izmjenama Uredbe o komunalnom otpadu prisiljava gradove i općine da fiksni dio računa za otpad više ne naplaćuju po osobi, već po kućanstvu, bez obzira koliko osoba u njemu živi, ističu u Zelenoj akciji. S obzirom da je taj dio računa trenutno niži što je manji broj osoba u kućanstvu, ove izmjene Uredbe značile bi nepravedno poskupljenje domaćinstvima s najmanje ukućana. Primjerice, jednočlana i dvočlana domaćinstva plaćat će isto kao i ona deseteročlana, upozoravaju.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije upozorili su na to danas na performansu ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike izvjesivši transparent s porukom „Nova naplata otpada – pljačka građana“. Simbolično su prikazali vagu koja je u balansu iako je na jednoj strani samo jedna vreća smeća, a na drugoj puno veća hrpa. Uz to su istaknuli poruku: „Vaga laže kako Ćorić kaže!“.

-Izmjene Uredbe dodatno degradiraju ionako loše postavljen model naplate koji propisuje da fiksni dio računa, kojeg samostalno određuju komunalna poduzeća, iznosi znatno više od varijabilnog kroz koji građani i građanke mogu smanjiti račune odvajanjem više otpada i predajom manje količine smeća. „Umjesto da izmjenama Uredbe propiše da je fiksni dio cijene niži od varijabilnog, ministar Tomislav Ćorić ide u suprotnom smjeru. Time opet pokazuje da mu nije stalo do smanjenja količine proizvedenog smeća – izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Zelenoj akciji se na performansu pridružio Siniša Radiković, direktor Pre-Kom-a iz Preloga, najuspješnijeg komunalnog poduzeća u Hrvatskoj. Izrazio je ogorčenje takvom odlukom ministra Ćorića:

-Ova dopuna uredbe je nova glupost u režiji Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Ono nas prisiljava da donesemo nepravedne Odluke i Cjenike na štetu najnezaštićenijih jednočlanih i dvočlanih domaćinstava i malih poduzeća. Smatramo da su vrhunski rezultati koje postižemo u gospodarenju otpadom dovoljan argument da upozorimo Ministarstvo kako mora ispraviti navedenu nepravdu, na korist naših, ali i svih drugih  građana i građanki Hrvatske – ustvrdio je Radiković. 

-Podsjetimo, ovo je jedna u nizu loših odluka ministra Ćorića kojima nastoji kazniti one koji proizvode najmanje smeća. Nedavno je pokušao novčano penalizirati uspješne gradove i općine, što je velikim pritiskom udruga, medija i komunalnih poduzeća zaustavljeno. Ove neprihvatljive izmjene Uredbe očita su kulminacija nebrige i nesposobnosti ministra Ćorića. Zahtijevamo da zbog konstantnog nanošenja štete okolišu ministar bude razriješen s dužnosti. Tražimo i da Ministarstvo povuče ove štetne izmjene te uspostavi pravedniji model naplate odvoza otpada“, zaključio je Košak iz Zelene akcije.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI