Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
showbiz(arre)
Tzv. 'Prljavci' i predsejdnica države zajedno s Poveljom RH (foto predsjednica.hr)

Zaustavite Zemlju, silazim:
Predsjednica države tzv. Prljavcima dala Povelju RH za promicanje domoljublja

Tzv. 'Prljavci' i predsejdnica države zajedno s Poveljom RH (foto predsjednica.hr)

Zaustavite Zemlju, silazim… nije mi do ničeg, odlazim – kaže se među ostalim u refrenu jedne pjesme glazbene nakupine Prljavo kazalište. Pretpostavlja se kako autor stihova pritom nije imao viziju masovnog odlazak građana Hrvatske u druge zemlje trbuhom za kruhom i glavom bez obzira. No u svakom slučaju, u našoj novoj rubrici SHOWBIZ(ARRE) donosimo vijest kako je predsjednica države Hrvatske Kolinda G.K. Prljavom kazalištu odnosno tzv. Prljavcima, kako ih neki od milja zovu, uručila Povelju RH za promicanje domoljublja.

Kako se obrazlaže, u povodu obilježavanja četrdeset godina glazbene karijere i uspješnog trajanja na glazbenoj pozornici, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske uglednom glazbenom sastavu Prljavo kazalište.  

‘Uspješno trajanje na glazbenoj pozornici?’

Kako nadahnuto.

Pripadnici nakupine Prljavo kazalište na Pantovčaku (foto predsjednica.hr)

-U tih četiri desetljeća rastao i stasao veliki broj mladih koji su vjerovali kako je sve „lako kad si mlad“, ali  nam je svima posebno bliska ona osobna posveta majci koja se iz svojih okvira tihog opraštanja prelila u gotovo nacionalnu budnicu, u izraz osjećanja koji su uzavreli na vašim legendarnim koncertima na zagrebačkom glavnom trgu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe, a u oproštaju s onima koji su za našu Domovinu dali svoje živote, prekrivenih na odlasku hrvatskim zastavama, bila je i tuga vaših stihova sa svim suzama koje smo za njih isplakali – reče pritom predsjednica Hrvatske.

– Povelju Republike Hrvatske vam stoga dodjeljujem za izniman doprinos u promicanju domoljublja, vašeg humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, u povodu vaše 40. obljetnice – zaključila je Predsjednica, izrazivši uvjerenje kako ćemo još puno godina uživati u njihovoj glazbi.

Za kraj evo i početnih stihova i refrena pjeme u kojoj se zaziva zaustavljanje Zemlje:

Je’n, dva, tri
Jedni viču hej, to je komunist
drugi viču a, anarhist
jedni viču hej, citaj Borbu
drugi viču citaj Mladinu
Jedni viču hej, slusaj Brenu
drugi viču hapsi Boru.
Ma koga da, slušam ja
u ova šugava vremena
Zaustavite zemlju, silazim
nije mi do ničeg, odlazim
Zaustavite zemlju, silazim
nije mi do ničeg, odlazim
ja baš odlazim…

Tzv. ‘Prljavci’ i predsejdnica države zajedno s Poveljom RH (foto predsjednica.hr)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI