Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
POLITIKA
Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić premješten na drugo radno mjesto, “po kazni”…

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić premješten na drugo radno mjesto, “po kazni”…

Otkako je razotkriven, svi su se silno upinjali uvjeriti javnost kako je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić iznimno dobar policajac, k tome sudionik domovinskog rata, hrvatski domoljub par excellence, čime se pokušavalo relativizirati ozbiljnost prometnog prekršaja u kojemu je uhvaćen. Pogotovo, sumnje da je cijeli slučaj, zlorabeći vlastiti položaj i ovlasti, htio zataškati i njegove tragove eliminirati. A onda je Ćelić, kad se prašina gotovo slegla, podnio ostavku na odgovornu dužnost, de facto drugog policajca u zemlji. Zapravo, to i nije ostavka, nego premještaj na drugo radno mjesto javno diskreditiranog policajca, “po kazni”. Ali, prekršajno nije do danas procesuiran. Baš kao ni drugi razotkriveni visokorangirani policijski prekršitelj Darko Car, načelnik PU krapinsko-zagorske…

Je li ostavkom, svejedno da li je dobrovoljna ili od nadređenih iznuđena, zapravo Ćelić priznao sve za što ga se od prvog dana javno teretilo: i prekršaj i zloupotrebu položaja u svrhu zataškavanja i prikrivanja krimena?
Ćelić je, naime, prokazan da je u naselju nedaleko Zadra gdje je dozvoljena brzina 50 kilometara na sat, obijesno prašio preko 160 km na sat, što je evidentirano i zapisnički i video snimkom nakon što ga je presretač zaustavio.

No, zamjenik glavnog ravnatelja policije, navodno je, kako su tvrdili mediji, odmah intervenirao kod načelnika Postaje prometne policije u Zadru i tražio da se svi tragovi prekršaja unište i slučaj zataška. Vjerojatno bi se tako i dogodilo da informacija o tome nije dospjela u medije. Ćelić je priznao da je prekršaj počinio, ali je odlučno demantirao bilo kakav kontakt sa zadarskim policajcima nakon tog događaja, a radi eventualnog prikrivanja i uništavanja dokaza. No, obavljeni nadzor ga je višestruko kompromitirao. Ali, usput otkrio i neke druge visokopozicionirane policajce čiji su prekršaji zatajeni od javnosti…
Pa su, uz Ćelića, “ostavke” podnijeli i načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car i načelnik Postaje prometne policije Zadar Luzarijo Kulaš.

Ima puno razloga vjerovati da nije bilo otkrića RTL-a, koji je Ćelića prvi javno diskreditirao zatajenim prometnim prekršajem, vjerojatno nikad protiv zamjenika glavnog ravnatelja policije prijava ne bi bila ni podnesena. U tom slučaju, po svoj prilici ne bi bio razotkriven ni načelnik PU krapinsko-zagorske…

U zadarskoj Policijskoj postaji, javlja N1, stručni tim policijskih službenika, obavio je izvanredni nadzor, u koji ih je uputio glavni ravnatelj policije Nikola Milina kako bi, sedam mjeseci nakon počinjenja prekršaja, utvrdili činjenično stanje. Trebalo je provjeriti medijske napise o zataškanom prometnom prekršaju Josipa Ćelića i njegovom drastičnom prekoračenja brzine prilikom vožnje kroz naseljeno mjesto nedaleko Zadra. U nadzoru su obavljeni razgovori s policijskim djelatnicima koji su bili upoznati sa slučajem, ili u njega na bilo koji način involvirani. Utvrđeno je da su policijski službenici, 12. ožujka ove godine, nakon što je Ćelić uhvaćen u prekršaju, predali prekršitelju Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila kojeg je osobno potpisao, a uz zapisnik su priložili i evidentirali snimku Ćelićevog prekršaja. No, postupka protiv zamjenika glavnog ravnatelja nije pokrenut, nego je to učinjeno post festum, tek kad je priča, nakon sedam mjeseci, iscurila u javnost.

Utvrđeno je također da je nakon prekršaja Ćelić komunicirao sa načelnikom zadarske Policijske uprave, iako nije potvrđeno da je tražio od načelnika da se njegov prekršaj ne sankcionira, a snimka ukloni, kako su to javljali mediji. Snimka prekršaja je, pokazat će se u nadzoru, i dalje u prostorijama nadležne policijske postaje, nije ni izgubljena ni otuđena.

Ali, kad tjerate vuka, često iz šume istjerate i lisicu za koju i niste znali da se tu krije, pa je tijekom nadzora pokrenutog zbog slučaja Ćelić, otkriven još jedan slučaj nepostupanja policijskog rukovoditelja nakon utvrđenog prometnog prekršaja. Naime, 9.ožujka 2019. u prekoračenju brzine kretanja osobnim vozilom, kod mjesta Sabunike, uhvaćen je načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car, koji je vozio brzinom od 122,5 kilometara na sat, odnosno 50,3 kilometra iznad dopuštene brzine. Zapisnik o prekršaju policija je napravila naknadno, a postupak pokrenula tek nakon nedavnih medijskih napisa u slučaju Ćelić.

Sve u svemu, nadzor proveden zbog jednog visokorangiranog policajca u prekršaju istjerao je na čistinu još jednog policijskog načelnika u prekršaju i čak petoricu službenika PU zadarske: dvojicu policijskih službenika koji su postupali, te tadašnjeg i aktualnog načelnika Postaje prometne policije u Zadru, za koje se sumnja da su možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti neizvršavanjem, nesavjesnim, nepravodobnim ili nemarnim izvršavanjem službenih obveza, dok se za petog policijskog djelatnika PU Zadarske sumnja da je počinio tešku povredu dužnosti opisanu kao “neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva”, priopćila je policija.

Ćelić je podnio glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se iz osobnih razloga premjesti na drugo radno mjesto, što je Milina prihvatio, kao i zahtjev za premještajem načelnika PU krapinsko-zagorske. A premještaj na drugo radno mjesto zatražen je i za načelnika Postaje prometne policije Zadar Luzarija Kulaša, ali ne na osobni zahtjev, nego na zahtjev načelnika PU zadarske Antona Dražine.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI