Neovisni novinarski portal
26.2.2020.
brejkingnjuz
Samo mijena i Jandroković su stalni - foto: arhiva

Vic dana – G. Jandroković (HDZ) čestita ‘neovisnost’:
Hrvatska može biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin

Samo mijena i Jandroković su stalni - foto: arhiva

 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković (HDZ) kojega neki od milja zovu Njonjo, a poznat je i po visokoj prilagodljivosti te tijesnoj bliskosti bilo kojem predsjedniku/ici HDZ-a (Sanader, Plenković… itd.), uputio je narodu uobičajenu prigodnu tra-lala čestitku sa standardnim floskulama o samostalnost, suverenosti i dugogodišnjoj težnji itd. u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada. Čestitka započinje klasičnim pozdravom Hrvaticama i Hrvatima, a onda usput i građankama i građanima RH, tj. Japancima, Srbima, Rusima, Mađarima itd.

-Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti, u ime Hrvatskoga sabora i osobno. – veli Jandroković.

Baš korektno od Jandrokovića što čestita ‘neovisnost’ i Hrvaticama i Hrvatima u inozemstvu, jer ih je baš tamo svakim danom sve više,  ponajviše zahvaljujući činjenici što istom već desetljećima upravljaju baš  Jandroković i njegovi kompanjoni, uz prešutnu podršku mlitave, mlake i beskrvne tzv. oporbe.

-Dan 8. listopada 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Ovom odlukom, uz Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. godine, Hrvatska postaje suverena, samostalna i neovisna država pokrenuvši postupak za međunarodno priznanje – nastavlja čestitar Gordan J., sa recikliranom  pričom o trajno upisanom datumu, a za kojega i dan danas dobar dio Hrvatica, Hrvata i građana Hrvatske nema pojma na što se zapravo odnosi.

-Hrvatski sabor je ovim državnim aktima potvrdio dugogodišnju težnju hrvatskoga naroda da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj-veli dalje predsjednik Hrvatskog sabora. 

G.J. s nekadašnjim čelnikom HDZ-a T.K. – foto: arhiva

Čekaj malo… suverena, samostalna, neovisna…? Kako da ne. Sa glavninom strateških poduzeća, banaka itd. prodanih inozemnim tvrtkama, s iznajmljivanjem hrvatskih šuma, planina, pašnjaka naftnim korporacijama na 99 godina, uništenom poljoprivredom, štetnom  eksploatacijom vrijednih sirovina, priobalja, tetošenjem stranih trg0vačkih lanaca, bjesomučnim uvozom hrane… mi smo sve samo ne neovisni. Dan neovisnosti sigurno se sutra neće slaviti u Dublinu, Munchenu i  Stockholmu. Tamo je 8. listopada radni dan.

A kod nas je neradan i multiprivilegiranim i preplaćenim saborskim zastupnicima sa sramotno visokim plaćama i povlaticama –  svima njima s Jandrokovićem na čelu.  Sutra ne rade, a sabornicu su velikodušno prepustili hrvatskim građanima proglasivši tzv. dan otvorenih vrata.

Razdragana družina – samo mijena i Jandroković su stalni – foto: arhiva

Dakako, u čestitci se obavezno progovori i o domoljublju, a kojeg su Jadroković i ekipa vrlo efikasno poljuljali i kod najzagriženijih Hrvatoljuba, a kod mnogih od nas koji su 1991. godine nosili puške, a ne tambure po Americi, te se nisu tih ratnih godina kao neki čestitari bavili privatnim biznisom nego su čučali na hladnoći i pod paljbom, dok su drugi, uglavnom i danas utjecajni političari, raspačavali i među sobom dijelili najvrijednije hrvatske tvornice, poduzeća itd.

-Za takvu Hrvatsku, mnogi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijeli su domoljubno i časno velike žrtve u Domovinskom ratu i na tome ćemo im zauvijek biti zahvalni. A baština i vrijednosti Domovinskog rata, kao polazne točke suvremene hrvatske države, obvezuju nas da ih čuvamo i prenosimo mlađim naraštajima. Danas kada osnažujemo budućnost naše domovine, moramo biti svjesni da ona ovisi samo o nama samima – o našoj samosvijesti, snazi, domoljubnom osjećaju, odlučnosti, odgovornosti i slozi – poučava nas domoljublju Jandroković, jedan od nakupine koja domoljublje simuliraju držeći šape na predjelu srca dok svira himna.

Na kraju svoje srceparajuće čestitke predsjednik svih sabornika s plćama od oko 15 i više tisuća kuna, plus dodaci za odvojeni život, dnevnice, putni troškovi… nam na kraju svečano poručuje kako, pazi ti to, Hrvatska ‘može biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin’.

S tom sviješću, i uz usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti, Hrvatska može trajno ići prema naprijed i biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin. A to je zemlja koja trajno osnažuje svoj identitet, tradiciju, temeljne vrijednosti i svoje institucije. Zemlja koja, u skladu s načelima solidarnosti i pravde, poštuje svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te štiti obitelj, mlade i najslabije osobe. Kao i zemlja gospodarske perspektive i sigurnosti koja ima jasnu i prepoznatljivu ulogu u današnjem međunarodnom poretku, u kojem brine o svojim nacionalnim interesima. Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske! – zaključuje Jandroković G. (52).

Solidarnost, pravda… štite obitelj… mlade… ? O čemu ovaj priča?

Može li doista Hrvatska ‘biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin’.

Naravno da može.

No jedino da prethodno sa svih važnih funkcija u državi odu oni koji su je, zna se, ovakvom i načinili.

Ilustracija

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI