Neovisni novinarski portal
8.4.2020.
priroda i društvo
Foto: Nacionalni park Paklenica

Subotnji izlet:
Nacionalni park Paklenica slavi 70. rođendan i časti besplatnim ulazom

Foto: Nacionalni park Paklenica

Besplatan je ulaz ove subote 19. listopada u Nacionalni park Paklenica i špilju Manita peć. Povod  je 70. obljetnica proglašenja tog područja iznimne ljepote nacionalnim parkom.

Glavni razlog zbog kojeg je veličanstveni prostor Velike i Male Paklenice 19. listopada 1949. godine proglašen nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije. Zajedno sa autohtonim šuma crnog bora i nekoliko tipova bukovih šuma, zaštićeno je cijelo to područje bujičnih tokova potoka Velike i Male Paklenica odnosno njihovi prepoznatljivi kanjoni okomito urezani u južne padine Velebita te okolni prostor u ukupnoj površini od 95 kvadratnih kilometara.

Foto: Nacionalni park Paklenica

Na području Paklenice su i najviši vrhovi Velebita – Vaganski vrh (1757m/nv) i Sveto brdo (1753 m/nv), prostrana špilja Manita peć, najveća i najpoznatija velebitska stijena Anića kuk i mnoge druge prirodne ljepote i znamenitosti. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

Foto: Nacionalni park Paklenica

Ime Paklenica najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, tzv. „pakline“, koju je lokalno stanovništvo koristilo za zacjeljivanje rana, za osvjetljenje te za premazivanje drvenih brodova.

Foto: Nacionalni park Paklenica

Povodom 70. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Paklenica, 19. listopada 2019. organiziran je Dan otvorenih vrata te će ulaz u Park i u špilju Manita peć za sve posjetitelje biti besplatan. Špilja Manita peć bit će otvorena od 10:00 do 13:00 sati, a bit će i događanja. Za najmlađe posjetitelje organizirana je lutkarska predstava s početkom u 10:00 sati u posjetiteljskom centru “Podzemni grad Paklenice”. Kazalište lutaka Zadar održat će svoju najnoviju predstavu „Bio jednom jedan…“, a predstava je primjerena za djecu od 3-12 godina. Priča o konopcima je priča o otkrivanju svijeta koji nas okružuje. Priča o prijateljstvu, odrastanju, sastajanju i rastajanju, priča o pomicanju vlastitih granica, prevladavanju straha od nepoznatog i prepuštanju snazi mašte i kreativnosti koje i običnom konopcu mogu udahnuti život.

Foto: Nacionalni park Paklenica

Zaljubljenike u svemir iz Nacionalnog parka Paklenica pozivaju da u 20:00 sati dođu na ulaznu recepciju u Maloj Paklenici gdje mogu poslušati predavanje astronoma Ante Radonića “Svemir i kretanje čovjeka”. Predavanje je organizirano u suradnji s Histeria Novom, školom prirodnog pokreta. U slučaju lošeg vremena, predavanje će umjesto u Maloj Paklenici biti održano u dvorani kod Uprave Nacionalnog parka u Starigradu-Paklenici.

Foto: Nacionalni park Paklenica

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI