Neovisni novinarski portal
25.2.2021.
(NE)RED
Stop bacanju pokvarenih tostera i miksera u smeće: U Rijeci otvoren Riperaj, a Europska komisija će priječiti prodaju namjerno ‘nepopravljivih’ frižidera, fenova…

Stop bacanju pokvarenih tostera i miksera u smeće:
U Rijeci otvoren Riperaj, a Europska komisija će priječiti prodaju namjerno ‘nepopravljivih’ frižidera, fenova…

Inžinjer ste elektrotehnike, ali vam se pokvario  fen, odnosno sušilo za kosu? Pokušavate ga popraviti - ne ide. Kineski proizvođač ne da. Možete ga otvoriti jednino čekićem. Ništa, u trgovinu po novi, a stari u smeće... 

Inžinjer ste elektrotehnike, ali vam se pokvario  fen, odnosno sušilo za kosu? Pokušavate ga popraviti – ne ide. Kineski proizvođač ne da. Možete ga otvoriti jednino čekićem. Ništa, u trgovinu po novi, a stari u smeće…

Gomile miksera, telefona, tostera i ostalih kućanskih aparata svakodnevno se baca u smeće. Sveg zbog potpuno suludog pogodovanja proizvođačima tih uređaja. Proizvođači nisu predvidjeli da spretniji član obitelji ili susjed rješi problem za pola sata, a vaš mlinac za kavu potraje 60 godina. Čin se kako se ta idiotska praksa nastoji suzbiti, ili makar smanjiti. Naime, Europska komisija ratificirala je nove standarde za kućanske aparate koji će od proizvođača zahtijevati dulji rok trajanja proizvoda i jamstvo o nabavi rezervnih dijelova kako bi se smanjila količina otpada i zaštitio okoliš.

-Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i strojeva za pranje suđa i rublja. U izmijenjenoj će verziji standarda proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupnje uređaja. – vele u Europi. 

Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda, kao što se to radilo desetljeća… Prema procjenama Europske unije, te bi mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 46 milijuna tona godišnje.

“Brojke govore same za sebe: te mjere mogu uštedjeti europskim kućanstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske”, istaknuo je u Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, kako prenosi Hina.

Krajnji efekt trebala bi biti manja količina starih uređaja na otpadu i manja potrošnja prirodnih resursa i manja emisija štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja.

“Naša energetska efikasnost i strategija eko-dizajna bit će sve važniji instrumenti na putu prema ostvarenju zacrtanog dugoročnog cilja o potpuno dekarboniziranoj Europskoj uniji do 2050. godine”, poručuje povjerenik EU-a za mjere zaštite klime i energiju Miguel Arias Canete.

No čini se kako je ta EK-mjera manjkava, jer se ne odnosi na telefone kojih je svakim danom na svijetu sve više. Nema kuće u kojoj po ladicama ne čuči pet, šest uređaja koji ne služe ničemu jer nam ih proizvođači radije prodaju nove, nego da na stariijima popravimo npr. bateriju i obnovimo im softver i tako spriječimo gomilanje smeća i smanjimo trošak i usput besmisleni profit megakompanija.

-Nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopova čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim ‘kočnicama’ za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom ‘kulture bacanja’ – vele u EK-i.

Inače, i prije nego li se toga dosjetila Europa, u nas već ima pametnih ljudi koji već dulje vrijeme pokušavaju isto bez izglasavanja novih zakona i propisa. U Rijeci, primjerice:

-Neispravni mali kućanski uređaji, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeća (od koje se ne možete rastati a ima potencijal!) pa čak i igračke – sve će se to u buduće moći popraviti ili prepraviti u Riperaju – radionici za popravak starih predmeta; koja je inače prvo takvo mjesto u Hrvatskoj! Riperaj je jučer otvoren za javnost, a riječ je o projektu KD-a Čistoća i Grada Rijeke koji ima nekoliko ciljeva – popravkom smanjiti količine otpada, razvijati i širiti znanje u određenim strukama (električari, krojači) ali i promicati socijalnu koheziju u lokalnoj zajednici povezivanjem različitih ljudi. Radionica se nalazi u Ulici Ivana Zajca 20/b, njezino radno vrijeme bit će radnim danom od 9 do 13 sati odnosno 17 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati. Građane će u prostoru čekati domari Tomislav i Zdravko, koji će ih savjetima »voditi« u popravljanju predmeta, a na usluzi će im biti bogata paleta alata i razne opreme. I što je sve jako, jako važno – sve to će biti besplatno – javlja Novi list. 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI