Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Foto: TRIS/A.Tešić

Stočari sa krša:
‘Dosta nam je praznih obećanja, je li problem javno reći da smo dovedeni na rub egzistencije i osuđeni na propast?’

Foto: TRIS/A.Tešić

Prazna politička obećanja i općepoznata mjesta o nužnosti očuvanja života na opustjelim krškim područjima, izrečena na prvoj međunarodnoj konferenciji o kršu koja je u fokus stavila krške pašnjake i potrebu njihove posebne zaštite kao jedinstvene i neprocjenjive prirodne baštine, nisu impresionirala stočare koji na tom kršu iz dana u dan nastoje preživjeti. Žele i očekuju promjene i reformu, a ne bacanje pijeska u oči i boje se da su umjesto obećanog im napretka osuđeni na stagnaciju i propast.

Glavna zvijezda Prve međunarodne konferencije o kršu – Projekt Krš, događaja u organizaciji Styrijinog poljoprivrednog portala Agrobiz.hr na kojem se razglabalo o oživljavanju zamrlih krških područja i rijetke stočarske proizvodnje, bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Osim par uobičajenih fraza o ivrijednom krškom području, njegovim potencijalima i težini tamošnjeg života, pobrojala je ministrica postojeće potpore kojima država europskim novcem pomaže poljoprivrednicima na kršu i najavila neke nove.

-Kroz program ruralnog razvoja uloženo je do sada preko dvije milijarde kuna, a posebno podupiremo ekološku poljoprivredu na krškim područjima. Radimo na strategiji razvoja poljoprivrede, a akcijski plan s posebnom naglaskom na razvoj krša će biti prezentiran ove ili slijedeće godine. Nastojat ćemo pokrenuti projekte za mlade, a danas mogu najaviti dugoočekivani natječaj za zakup šumskog zemljišta na deset godina u svrhu pašarenja – najkonkretnije je od svega što je stočarima koji životare na kršu imala poručiti ministrica.

Foto: Hrvatski krški pašnjaci

Riječ je o zakupu državnog šumskog zemljišta kojim upravljaju Hrvatske šume, praksi koja se provodi godinama, a ispaša stoke samo je jedna od aktivnosti za koju se dodjeljuje šumsko zemljište koje nije privedeno namjeni, uz odmor, rekreaciju i sport, postavljanje pomičnih naprava, reklamnih panoa, tendi, privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije. Spomenula ga je zato jer se sa raspisivanjem natječaja kasni zbog poslovično usporene administracije kojoj vjerojatno treba par mjeseci da se snađe u proljetos donesenim promjenama i donese pravilnike. Stočara na kršu ali i drugim terenima najviše se tiče promjena da je broj godina na koji će se šumsko zemljište dobivati u zakup za ispašu stoke udvostručen sa pet na deset godina, da moraju imati napisani program korištenja šumskog zemljišta i biti registrirani vlasnik ili posjednik stoke. Učinjeno je to kako bi se stalo na kraj praksi da šumsko zemljište u zakup dobiju i oni bez ijednog grla stoke i da se dijele šumska zemljišta koja niti su namijenjena niti prikladna za ispašu, a koja su služila uglavnom  za izvlačenje poticaja.

Foto: Hrvatski krški pašnjaci

Među rijetkim poljoprivrednicima koji su govorili na konferenciji bio je uzgajivač goveda iz Zagvozda Robert Čagalj koji je zavapio da bi tragično nerazumijevanje krša u zemlji u kojoj je sve manje stočara i sve više uvoza hrane iz inozemstva moglo dovesti do katastrofe.

-Nepojmljivom autodestruktivnom logikom plasiramo piletinu iz Poljske i janjetinu iz Rumunjske, opiremo se ekološkoj proizvodnji dok naši ljudi napuštaju svoje sredine i idu u Irsku i Austriju. Poljoprivrednici su suočeni sa trajnim uništenjem i ovo je iskren stav poljoprivrednika o omči oko vrata – zavapio je poziv upomoć stočarima na kršu uzgajivač goveda iz Zagvozda.

Prazna politička obećanja i općepoznata mjesta o nužnosti očuvanja života na opustjelim krškim područjima nisu impresionirala poljoprivrednike okupljene u udrugu Hrvatski krški pašnjaci sa sjedištem u Drnišu. Pitaju se kako je to ministrica poljoprivrede zamislila razvoj krških područja dok su na snazi pogubne uredbe i pravilnici koji su mnoge poljoprivrednike sa krških područja iscrpili i doveli na rub egzistencije.

Foto: Hrvatski krški pašnjaci

-Iskreno nas zanima kako ministrica može obećati nove natječaje, a vrlo dobro zna da se po sadašnjem kriteriju Hrvatskih šuma ne može dati 90 posto krških područja u zakup. Obećala je ministrica da će ići revizija šumsko-gospodarskih osnova i da će se te šumsko-gospodarske osnove mijenjati u pašnjačke površine. Obećala je ministrica da će se to realizirati do nove godine, ali još se ni ne pomišlja s t time krenuti. Bitno da je to obećano, ali hoće li se ispuniti nije ni bitno, najvjerojatnije neće – poručili su iz udruge Hrvatski krški pašnjaci.

Podsjetili su i na još neka neispunjena ministričina obećanja:

Obećala je ministrica puno toga: plaćanje dosadašnjeg korištenja šumskog zemljišta je dogovoreno pa je dogovoreno pogazila. Obećala je ministrica da neće biti brisanja 340 000 hektara poljoprivrednog zemljišta od 31.12.2019., za koje se nema čist vlasnički ili posjedovni list, a izgleda da će biti brisanja. Obećala je ministrica da će mijenjati loš i protuzakonit pravilnik o evidenciji poljoprivrednog zemljišta, pa opet ništa od toga. Obećala je ministrica da će mijenjati štetnu i pogubnu uredbu o davanju u zakup državnog šumskog zemljišta, međutim ni od toga ništa. Obećala je ministrica mijenjati zakon o poljoprivrednom zemljištu, ali ni tu nema pomaka – nabrajaju krški stočari neka od ministričinih obećanja.

Foto: TRIS/A.Tešić

Kažu kako žele i očekuju promjene i reformu poljoprivredne politike, a ne obećanja bez pokrića i konferencije na kojima se javnosti i dalje baca pijesak u oči.

-Zar je problem stati pred javnost i reći surovu istinu? Zar je problem reći da smo dogovorili sa Europskom komisijom isplatu potpora za samo 900.000 hektara. Zar je problem reći da se ne dozvoljava upis novih površina, jer te novoupisane površine nema tko plaćati? Sa EK nisu dogovorene, a RH ili ne može ili ne želi. Zar je problem reći javno da se ni ne pomišlja u idućem referentnom razdoblju upisati i prijaviti EK znatniji broj poljoprivrednih površina?! Zar je problem reći javno da su hrvatska poljoprivreda i njeni poljoprivrednici osuđeni na stagnaciju i propast?! – otvoreno pitaju ministricu iz udruge Hrvatski krški pašnjaci.

Foto: TRIS/A.Tešić

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI