Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
wheels on fire
Pustite svoje dijete da iskuša život!

Pustite svoje dijete da iskuša život!

Pitanje odgoja osoba s invaliditetom smatram posebno važnim. Znam da će se mnogi roditelji pronaći u ovoj kolumni, ali imam najbolju namjeru napisati vam gdje ponajviše griješite u odgoju svoje djece iz perspektive osobe s invaliditetom.

Znam da želite najbolje za svoje dijete ali gdje je granica između pretjerane brižnosti i dobrih namjera? Razumijem da vam je često teško odrediti koliko biti strog ili blag u određenoj situaciji, koliko toga zaista može vaše dijete napraviti samo i u kojoj mjeri mu je zaista potrebna vaša pomoć. Zbog svega toga postoji vrlo izgledna opasnost da svoje dijete odgojite pod staklenim zvonom., potpuno nepripremljeno za stvarni život.

Ako svojem djetetu sve „servirate na gotovo“, ako sve radite umjesto njega, za dogledno vrijeme dobit ćete odraslu osobu koja se neće htjeti, znati, ili moći nositi sa životom. Spremate ga u školu, tamo ga dočeka asistent, pišete s njim zadaće umjesto njega, kupate ga itd. Zbog toga to dijete uopće nema osjećaj da se samo mora pobrinuti za sebe ili se pomučiti oko nečega. I tako iz godine u godine i vi jednog dana shvatite da ste ostarjeli i da ćete za sobom ostaviti frustriranu osobu koja ne zna što je život, ne zna se za ništa sama izboriti, ne zna kuhati, ne zna oprati odjeću itd.

I zato prije nego što kažete „Nemoj sine/kćeri ja ću“ sjetite se kuda to vodi. Sve što osoba može, neka napravi sama, a što ne može, neka pokušava dok ne uspije, jer često nismo ni svjesni vlastitih mogućnosti.

Dragi roditelji nemojte ograničivati svoju djecu, nemojte se bojati da ćete pogriješiti, jer greške su dio života i služe da nešto naučimo iz njih. Nemojte svojoj djeci braniti ljubavne veze iz straha da će biti povrijeđeni, i ako se to dogodi, iz toga će izaći samo jači. Umjesto da im zamjerate jer ne razumiju vašu brigu, radije ih pustite da sami odgovaraju za svoj život i odluke koje donose.

Poznajem mnogo osoba s invaliditetom koje su silno nesretne jer ih njihovi roditelji ograničavaju, jer im ne daju da dišu, i život će im proći u dokazivanju da su sposobni sami se brinuti za sebe. Vi nemojte biti takvi roditelji, umjesto toga budite roditelji koji će biti potpora i koji će im omogućiti da otkrivaju svijet i pomiču svoje granice.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI