Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
UMJETNOSTI
Foto: Muzej odbačenih predmeta, Ana Katulić

Propitivanje vrijednosti:
Velika Gorica dobiva pop-up Muzej odbačenih predmeta

Foto: Muzej odbačenih predmeta, Ana Katulić

Velika Gorica dobiva Muzej odbačenih predmeta. Neće to, doduše, biti pravi muzej sa stalnim postavom nego jednodnevni interaktivni eksperiment u izlogu s idejom širenja priče i u druge gradove.

Muzej odbačenih predmeta projekt je autorica Ane Katulić i Irene Boćkai koje su zamislile da u Velikoj Gorici u petak 25. listopada od devet do 17 sati, u jednom izlogu u središtu grada na adresi Zagrebačka 6 bude otvoren svojevrsni ured za zaprimanje odbačenih predmeta u koji će građani turopoljske metropole i okolice donositi predmete koji za njih nemaju više nikakvu vrijednost.

Ne znači to da su u izlogu zamislile odlagalište i da svatko tko se mislio riješiti starog namještaja i drugog krupnog otpada ili jedva dočekao isprazniti ormare ima priliku iskrcati staru kramu u Muzeju odbačenih predmeta. Ideja je da se donesu minijaturni predmeti, po mogućnosti do veličine dlana, a autorice ovog zanimljivog pop-up koncepta rado bi izbjegle odjeću, obuću i sve one stvari kojih se najčešće rješavamo, osim ako baš nemaju neku posebnu priču. U Muzej odbačenih predmeta najbolje bi  zapravo bilo donijeti predmet koji ima priču, a autorice će na licu mjesta u izlogu procjenjivati ima li traženu ‘muzejsku vrijednost’ te hoće li ga zaprimiti ili ne.

Svi predmeti koji budu zaprimljeni biti će uneseni u virtualni muzej na adresi mop.show, zajedno sa fotografijom svog tada već bivšeg vlasnika i njegovom pričom o tom predmetu. Nakon zaprimanja predmeta u privremenom uredu za zaprimanje odbačenih predmeta istog će dana na istom mjestu u 20 sati biti upriličena izložba odbačenih predmeta kao i interaktivni performans dviju autorica Ane Katulić (Plartforma) i Irene Boćkai (Trećeprostor). Svi predmeti biti će ponuđeni na udomljavanje onima koji im žele dati novu vrijednost, a koncept Muzeja odbačenih predmeta autorice žele uprizoriti i u drugim gradovima. Cilj projekta je propitati kakve vrijednosti kao društvo odbacujemo i ostavljamo iza sebe te ojačati svijest o potrebi smanjenja otpada, ponovnoj upotrebi i priželjkivanom zero waste konceptu.

Foto: Muzej odbačenih predmeta, Irena Boćkai

U Muzeju odbačenih predmeta za sada su tambura, mokasinke, ogledalce, usna harmonika, foto-aparat i laboratorijska kuta.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI