Neovisni novinarski portal
5.6.2020.
POLITIKA
Dalija Orešković

Predsjednička kandidatkinja, Dalija Orešković, u objavi na Facebooku:
Nije rat uništio život ovog kraja, nego pohlepa onih koji vladaju Likom nakon rata…

Dalija Orešković

Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, najavila je kandidaturu za predsjednicu Republike. No, realno, Dalija zasad nema kampanju, osim što povremeno dobije priliku da u medijima komentira aktualna događanja u zemlji, a takve bi prilike imala i da ne namjerava sudjelovati u utrci za Pantovčak. Jer, besumnje ima što reći, a dokazala je i da je relevantno ime hrvatske politike. Zbog toga, pa i radi ispravljanja neke vrste nepravde prema kandidatima koji se ne smatraju favoritima u ovoj utakmici, donosimo najnoviju objavu Dalije Orešković na Facebooku, kao svojevrstan prilog njezinoj osebujnoj kampanji.

-Na današnji dan, 13. listopada 1991.g., u Širokoj Kuli, rodnom mjestu mog oca, dogodio se ratni zločin u kojem su domicilni četnici tzv. SAO Krajine izvršili masovni pokolj nad 40 hrvatskih civila, u svrhu etničkog čišćenja.
Dvadeset i osam godina je prošlo. Najmlađa među mučki ubijenima, Verica Nikšić, danas bi bila otprilike mojih godina. Ovisno o prilici, državna, regionalna ili lokalna vlast na današnji dan polaže vijence žrtvama u spomen. Imam li ih pravo optužiti da za mrtve, kao niti za Liku općenito, zapravo ne mare?
Postoje riječi koje se ne mogu objasniti onome tko ih ne osjeća. Tuga, ljepota, spokoj i bijes. Ovo je njiva kojoj se vraćam otkako znam za sebe. U Lici ne raste mekana trava. Zemlja je tvrda, puna krškog kamenja. Zrak je drugačiji, oštar, moćan. U predvečerje se osjeti miris majčine dušice i mente. Hladnoća noći, čak i prije zime, jača karakter. Nije za mekušce. Kud god da pogledam, vidim sjećanja iz djetinjstva i ljude kojih više nema. U Lici je sve nekako prostodušno i grubo. Ne sramim se priznati da sam zarobljena u ljubavi koju prema ovom kraju osjećam.
Mrtvima želim mir u vječnosti. Kao i svaki put, i ove ću im godine zapaliti svijeću. Neke žrtve nemaju svoj grob. Kosti moje tetke nikada nisu pronađene. Razasute su negdje po ovim livadama. Bila je stine građe, ali energična i puna duha. Oštre pameti i britka jezika. Hrabra. Hrabrija čak i od mog tate i ostale braće. Općenito su žene u Lici, barem u mojoj obitelji, silom prilika jače.
Da je ona živa, svima bi poručila: “Ne, gospodo draga, nije rat uništio život i budućnost ovog kraja. Već pohlepa onih koji nad Likom vladaju nakon rata!”. Kako bi ih samo protjerala, uz pokoju psovku, kakav je već red i običaj, uz jasnu poruku: „Nosite se vi i vaši vijenci s mog vječnog praga!“
Vječnu zahvalnost dugujemo onima koji su Liku branili čista srca, kao i onima koji su za nju dali svoje živote- napisala je u svojoj prigodnoj i emotivnoj objavi predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković.

Tko zna, možda će se jednog dana sve kampanje voditi isključivo na društvenim mrežama, kako to već danas čine Mislav Kolakušić, Ivan Pernar i dobrim dijelom Katarina Peović. Je li u njihovom stilu odlučila svoje izborne šanse testirati i čelnica Starta, Dalija Orešković?

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI