Neovisni novinarski portal
13.4.2021.
POLITIKA
Predsjednica i revizionizam: Hrvatska “djevojčica sa šibicama” iza “željezne zavjese”, u Los Alamosu…

Predsjednica i revizionizam:
Hrvatska “djevojčica sa šibicama” iza “željezne zavjese”, u Los Alamosu…

Budimo realni. Hrvatska predsjednica već duže vrijeme lupeta. Gdje god stigne. Zamor materijala ili “prirodni dar”? Naša je šefica potpuno nedorasla funkciji, ali je ” žena, majka, kraljica”, i neuki puk je- ” ima rad”. Što je više izložena napadima kritičara, to je njima milija i srcu priraslija. Ako tako stvari promatrate, gotovo biste mogli pomisliti da je serijska proizvodnja gluposti i učestalo demonstriranje neznanja, svojevrsna predizborna strategija KGK, kojom privlači glasove onih koji nikad nisu marili ni za znanje ni  za obrazovanje, a niti su ih činjenice ikad zanimale. U ovoj zemlji, broj takvih je pozamašan, pa možda predsjednica računa da joj je glupost isplativa…

Zna li KGK što radi, ima li pojma o čemu govori? Teško. Za to bi trebalo puno više lucidnosti i talenta negoli ga naša šefica države ima. Njoj se i prvi predsjednički mandat dogodio slučajno. Da je u HDZ-u bilo zainteresiranih kandidata iz prvog ešalona za koje je postojala makar teorijska vjerojatnost da dobiju izbore, ne bi Kolindu dopala ta uloga. S njom nisu previše računali, pa nisu mogli previše ni izgubiti. Svi drugi prvokategornici jako su se čuvali možebitnog poraza. A u to vrijeme ni reprezentativna postava HDZ-a nije bog zna kako visoko kotirala…

Ilustracija: Predsjednica RH (foto Facebook)

Stipendistica Fullbrighta iza “željeze zavjese”

I, eto nama Kolinde na Pantovčaku. Baš kao što je svojedobno Stipe Mesić trijumfirao iz pozicije potpunog izbornog autsajdera, tako je i KGK u prvom mandatu u predsjedničke dvore upala “ničim izazvana”. Od tada nije prestala zabavljati naciju svojom političkom nezrelošću, neznanjem, tendencioznošću, šarlatantstvom. Ali i zabava dosadi i postane naporna, neprobavljiva.

U subotu je u Washingtonu prilikom primanja Fullbrightove nagrade kao njihova bivša stipendistica, opet izvela amatersku predstavu u kojoj je odradila i režiju i scenario i glavnu rolu. Odigrala je lik djevojke rođene iza “željezne zavjese”, zagledane u zvijezde dok budna sanja slobodu, neka druga sretnija mjesta, čak i jogurt, i plavu putovnicu umjesto mrske, ponižavajuće crvene.

U nedjelju je na premijeri filma o legendi Hajduka, Ivanu Gudelju, nastavila niz ostrašćenih ideoloških opservacija o bivšem sustavu i svojim gorkim iskustvima u njemu. I jugonostalgičarima, ako takvih “nakaza” još uopće ima, nekom izvrnutom logikom priprijetila Golim otokom

Kolinda Grabar Kitarović nije po prvi put u Washingtonu ispalila kako je Hrvatska bila iza “željezne zavjese“. Učinila je to svojedobno i na sastanku Inicijative tri mora prije dvije godine u Varšavi, i za posjeta Češkoj, pa u srpnju ove godine, u govoru na Europskom institutu Sveučilišta u Zürichu, kada je također rekla da je “Jugoslavija kao nesvrstana država bila iza željezne zavjese”. Čini se da joj je to postala omiljena, gotovo opsesivna, “politička poštapalica”, osobito kad se nekomu obraća izvan Hrvatske.

Ali, gle vraga, pa naša je predsjednica, rođena 1968., čak i srednju školu završila u SAD-u, u Los Alamosu, kamo je otišla s mrskim , ponižavajućim crvenim pasošem kojeg danas tako prezire. Pa ako je nesretna djevojka s Grobnika živjela iza “željezne zavjese” kako se mogla školovati u tzv. koljevci demokracije?! Zar je bila disidentica?

Rijeka kao rezerva Partizana i Zvezde ( ?! )

Sad nam još iz Splita, nakon premijere filma o legendarnom Ivanu Gudelju gotovo prijeteći poručuje neka je nitko ne uvjerava u život kakav nije bio, a ako ima još itko nostalgičan za Jugoslavijom, ajde, kaže, idemo uvesti tjedan bivše Jugoslavije.

– Znate tko će najviše profitirati? Ja osobno. Jer, ako kažete bilo što protiv mene, završit ćete na Golom otoku– lupnula je u nastupu nevjerojatne “kreativnosti”. Zašto prijeti Golim otokom, i zašto bi se samo njoj tjedan “juge” najviše isplatio? Zato što bi se kritike na njen račun plaćale “odmorom” na Golom otoku? I to smatra svojim profitom?! S tom ženom zbilja nije sve u redu. Njezino je stanje vrlo ozbiljno.

Od štreberice postala je ponavljačica. A i kad ponavlja gradivo ne uspijeva ga naučiti. Možda bi bilo dobro da, radi objektivnosti, uzme instrukcije relevantnih stranih povjesničara i da konačno nauči povijest vlastite zemlje na čijem tronu prpošno sjedi. Jugoslavija je iza “željezne zavjese” bila dvije godine, do razlaza sa Staljinom 1948. KGK nikad nije stigla živjeti iza “željezne zavjese” , a zašto joj je tako silno stalo da je pred Hrvatskom poviješću spušta, bilo bi doista zanimljivo čuti. Tim više što se čini da njezinoj obitelji u tom surovom komunističkom mraku nije manjkalo baš ničeg, toliko da je sebi mogla priuštiti čak i školovanje u SAD-u!

KGK se u svojim “željeznim uvjerenjima” poziva na Churchila “koji je rekao da se željezna zavjesa spustila od Baltika do trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestolnice srednjoeuropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira- tvrdi- koliko su se stvari mijenjale, bio netko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan”- zaključuje žena čija je cijela politička karijera sluganski vezana za SAD. I još je ogorčena što je kod kuće izazvala salve kritika i podsmjeha, što su njezinim neznanjem mnogi obrisali pod ne štedeći ni njezinog, ni digniteta institucije predsjednika države, kojega je doista svojim neprimjerenim, nedostojanstvenim držanjem i ispadima potpuno srozala.

Crvene cipele u posjeti crnim cipelama (foto twitter)

Površnost

Nije joj bilo dosta bedastoća koje je izgovorila, pa se dohvatila i nogometa, brbljajući nešto o NK Rijeci kao rezervnom klubu Partizana i Crvene zvezde. Radi čega je ona, kao prava osviještena Hrvatica, hrvatska bogobojazna “djevojčica sa šibicama” usred komunističkog mraka, navijala za Hajduk i Dinamo. Kao prave hrvatske klubove. Jer, nogomet tada nije bio tek nogomet, nego pitanje nacionalnog identiteta!

Da bi se post festum riječkog sveopćeg gnjeva posipala pepelom i slala površne, neiskrene poruke o svojoj Rijeci, svojim “bijelima” kojih se, kao ni Rijeke, neće nikad odreći. Ma “krepat, al’ ne molat”. Kako to zvuči lažno kad dolazi od KGK. Žene kojoj vrijeme tek prolazi u politici, koja politiku ne shvaća kao ozbiljan posao, nego tek kao priliku da putuje svijetom i uživa u povlasticama, da sliku svoju još više ljubi i da u tom prizoru što duže uživa. Malo tko je u domaćoj politici tako besadržajan, isprazan, plitak kao naša predsjednica. Ali, eto, bar je oku ugodna, ako sliku uspijete odvojiti od tona…

KGK na površnosti, koja je jedna od njezinih dominantnih karakteristika, zamjera kritičarima. Jer, kaže, njezin je govor u Washingtonu imao toliko sadržajnih poruka, a svi su se fokusirali na tu jednu stvar, pa to je, veli, vrlo, vrlo površno, i to nije dobro za ovo društvo.
KGK nije dobra, ni zdrava za ovo društvo. A kritičari su svakoj demokratskoj državi i svakoj demokratskoj vlasti itekako potrebni.

Komunisti

Ali, nije problem samo u KGK i njezinom opsesivno-kompulzivnom jugokomunističkom poremećaju. Od istog poremećaja, izgleda, boluju i neki suci. Liječnici, povjesničari. Nekmoli političari…

Nije li jedan od vodećih hrvatskih sudaca, nota bene, najozbiljniji kandidat za predsjednika budućeg Visokog kaznenog suda, Ivan Turudić, nakon što se upisao u registar prometnih prekršitelja koji ne staju na upozorenja policije i koji se ne odazivaju na sudske pozive, za svoj i položaj diskreditiranog zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića koji je upravo odstupio nakon skandala, optužio komuniste?!

-Vjerujte, prije 10, 15, godina, a kamoli prije 30 godina- izjavio je nedavno Turudić a propos slučaja Ćelić i svog bliskog susreta s policijskim presretačem kojem je odbio stati- takve stvari ne bi naišle ni na kakvu reakciju, ni na kakvu osudu. Za vrijeme komunizma bilo je načelo ‘pojavu osudi, a druga spasi’. A to nije bilo tako davno i puno ljudi koji su danas kritizirali mene su živjeli u to vrijeme i po tom načelu- izgovorio je javno sudac jedne, navodno, demokratske europske države, članice EU.

Da, baš, komunisti, živi i mrtvi, s iznimkom onih koje je asimilirao HDZ, krivi su za sve u ovom trulom postkomunističkom društvu lupeža i probisvjeta koji su se domogli pozicija, koji nas potkradaju i truju, kontinuirano vraćaju u povijesne rovove i drže u ideološkom zatočeništvu .  Ovo je društvo opako zaraženo i bolesno, a umjesto da bolest liječi, njezin establishment je potiče i širi. Da se Vlasi ne dosjete, da snijeg sakrije tragove…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI