Neovisni novinarski portal
6.6.2020.
PROSVJED
Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Zagrebu (foto: Facebook Zaklada Solidarna)

Pravda za djevojčice:
Tisuće prosvjednica i prosvjednika u 15 gradova (i još tisuće nezainteresiranih u okolnim kafićima)

Prosvjed 'Pravda za djevojčice' u Zagrebu (foto: Facebook Zaklada Solidarna)

-Hvala svima na dolasku na prosvjed! Ovo je tek početak naše zajedničke borbe za prevenciju te sustavnu zaštitu SVIH osoba koje su preživjele seksualno nasilje! – zahvalili su organizatori današnjih prosvjeda nazvanih ‘Pravda za djevojčice’ koji se održali ili se se još održavaju u 15 hrvatskih gradova, te su okupile tisuće prosvjednika s transparentima ili bez njih.

Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME su priredili prosvbjed u Zagrebu te dali podršku u drugim gradovima u kojima su ih priredile tamnošnje građanske inicijative. Dakako, u Zagrebu se na Tomislavom trgu okupio najveći broj ljudi, no na tim mjestima se nije moglo uočiti utjecajnih političara. Njih takvo što ne zanima, čini se. U Šibeniku su se,primjerice, na prosvjedu pojavili županijski vijećnici Iris Ukić Kotarac i Stipe Petrina, ujedno i jedini oporbeni političari koji se ponašaju kao oporba.

Na žalost, ne zanima prosvjed ni apatični i nezanteresirani dio građanstva koji je subotu oko podneva radije sjedio po okolnim terasama kafića, čudeći se prosvjednicima.

-Šta je ovo? – čudio se jedan prolaznik prolazeći pored prosvjeda kod zgrade šibenskog suda.

– Prosvjed – odgovorila mu je radnica iz pekare.

-Zašto? Radi onoga što je ukra sendvič? – pitao je isti.

-Nije, nego radi one silovane… – stigao je odgovor s vrata pekare.

*Fotografije: TRIS i facebook Zaklada Solidarna

Prosvjed ‘Pravda za djevojčice’ u Šibeniku (foto TRIS/G. Šimac)

Hvala svima na dolasku na prosvjed! Ovo je tek početak naše zajedničke borbe za prevenciju te sustavnu zaštitu SVIH osoba koje su preživjele seksualno nasilje!

 

Tags:

VEZANE VIJESTI