Neovisni novinarski portal
11.7.2020.
aktivisti
Foto: Pokret za sekularnu Hrvatsku

Pokret za sekularnu Hrvatsku:
‘Želimo prestanak netransparentne i često koruptivne podjele našeg novca između crkvenih institucija i političara’

Foto: Pokret za sekularnu Hrvatsku

Građanska inicijativa Pokret za sekularnu Hrvatsku poziva sve građane – i vjernike i one koji to nisu – koji smatraju da ‘Vatikanski ugovori’  negiraju odredbu Ustava RH kojom su vjerske zajednice odvojene od države, da dođu i podrže Prosvjed ‘RASKID!’. Podsjećaju da je Hrvatska, ma koliko se to zna činiti drugačije, sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije, poput svih ostalih organizacija, moraju poštivati državne zakone.

Pokret za sekularnu Hrvatsku želi, dakle, sekularnu RH, bez okova ugovora sa Svetom Stolicom, a ne nikakvu paralelu s državama u kojima glavnu riječ vode rigidini vjerski zakoni, poput nekih država Bliskog Istoka. Sve one koji su to možda zaboravili podsjećaju da živimo u demokraciji, a da je demokracija vladavina izabrane većine, ne većine definirane vjerom, rasom itd. te da je demokracija ujedno i vladavina prava, jednakosti, onako kako to i Ustav nalaže

Neophodno je, kažu,  poslati odlučnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima. Pri tome žele jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske i oni to pravo bezrezervno podržavaju.

Netransparentna i često koruptivna podjela novca

Oni žele prestanak prakse netransparentne i često koruptivne podjele novca poreznih obveznika između crkvenih institucija i političara s kojima su interesno povezani. Nedopustivo je, kažu, da je RH kao jedna od najsiromašnijih članica EU među zemljama s najvišim državnim izdvajanjima za Crkvu.

Žele i obrazovanje u službi promicanja znanstvenih istina i kritičkog razmišljanja a ne vjerske indoktrinacije. U našim školama, podsjećaju, djeca i dalje sjede na hodnicima za vrijeme nastave vjeronauka, a u udžbenicima koji se tiskaju o trošku državnog proračuna širi se mržnja prema građanima druge vjere, kao i prema građanima koji se uopće ne izjašnjavaju kao vjernici.

Sloboda vjerovanja i sloboda od vjerovanja

Žele i društvo u kojem su svi građani ravnopravni pred zakonom i uživaju kako slobodu vjerovanja, tako i slobodu od vjerovanja.

Zahtijevaju da se svećenici pedofili najoštrije progone kao i svi drugi građani ove države, a ne da kao do sad osuđeni zlostavljači maloljetnika održavaju pripreme za krizmu kao i mise u katedrali.

-Mi, građani ove zemlje (koji još nisu otišli u Irsku…) koji ne uživamo nikakvu državnu financijsku potporu za širenje svojih stavova, također želimo da naš glas JASNO čuju i drugi građani i predstavnici vlasti! Živimo i radimo u ovoj državi, punimo njen proračun pa kao njeni građani imamo pravo JAVNO i bez zadrške izražavati svoje stavove! Iznimno je VAŽNO da se uključite, i da zajedno, jasno i nepokolebljivo – s osjećajem za pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost kažemo DOSTA! Zahvaljujući ovim ugovorima država svake godine uzima od svih građana nekoliko stotina kuna i bespogovorno ih daje onima koji već ionako imaju previše, daje ih Katoličkoj crkvi, dozvoljavajući pritom indoktrinaciju svoje djece kroz većinu obrazovnih predmeta. Državne institucije koje bi trebale štititi sve građane, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost ili ne pripadnost, ne čine ništa po tim pitanjima. Vatikanski ugovori su “sporazumi” koji našu državu obvezuju na služenje u financijskim, teritorijalnim i zakonskim obvezama iznad naše volje, ostavljajući nas bespomoćnim i uzimajući našu zemlju od nas. Mi smo ljudi, i sami raznoliki. Budući da svaki narod ima pravo uspostaviti slobodu življenja prema vlastitoj volji naroda, i mi žudimo za tim ciljem. Kao građani koji teže uspostavi slobodnog društva u našoj zemlji i svijetu u kojem svako ljudsko biće može slobodno živjeti, molimo vas da nam pomognete u ovom zadatku – poruka je organizatora prosvjeda za raskid Vatikanskih ugovora okupljenih u građanskoj inicijativi Pokret za sekularnu Hrvatsku te udruga Protagora, LiberOs i Ateisti i agnostici Hrvatske.

Pozvani premijer i predsjednica

Na prosvjedu će govoriti i političari koji podržavaju  inicijativu i koji su, u ime svojih stranaka, i do sada o tome javno govorili i poduzeli određene korake u Saboru RH u smjeru rasprave o ovoj inicijativi. Poseban poziv upućen je i onima drugačijeg svjetonazora, na javnoj funkciji, poput predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja tvrdi da je predsjednica svih građana i premijera Andreja Plenkovića koji tvrdi da se zalaže za prava manjina. Prosvjed podržavaju brojne osobe iz javnog života kao i mnogi građani i građanke RH, svi oni koji su i do sada javno ukazivali na potrebu odvajanja crkve od države i na potrebu revidiranja i raskidanja vatikanskih ugovora.

Prosvjedni skup “Raskid7!” održat će se  19. listopada 2019., s početkom okupljanja u 11:55, na lokaciji u blizini Europskog trga u Zagrebu (križanje Bakačeve i Cesarčeve, kod makete grada Zagreba).

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI