Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
glazba je zvonka radost
Foto: Nula 1993. i članovi Nule Frua, Mitre, Roša, Jorde i Meniga 2019.

‘Pobjedimo laž’:
Antologijsko Nulino ostvarenje sa audio kazete nakon kvarat stoljeća dobiva vinilini i CD oblik

Foto: Nula 1993. i članovi Nule Frua, Mitre, Roša, Jorde i Meniga 2019.

Prošlo je kvarat stoljeća otkako je kultni šibenski hardcore punk bend Nula na audio kazeti objavio ‘Pobjedimo laž’ i došlo vrijeme da to antologijsko ostvarenje rane faze domaćeg undergrounda dobije svoj vinilni i CD oblik, s pratećim digitalnim formatima i originalnom knjižicom s tekstovima pjesama i ilustracijama. Za sve one koji žele financijski podržati financiranje te inicijative, nezavisna diskografska kuća PDV Records iza koje stoji nekadašnji Nulin bubnjar Vedran Meniga za mjesec studeni najavljuje crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo.

‘Pobjedimo laž’, drugi Nulin demo materijal snimljen je krajem 1993. godine dok su Šibenikom odjekivale sirene za uzbunjivanje i detonacije granata, u podrumskim prostorijama obiteljske konobe koja je tih ratnih dana služila i kao sklonište. Snimljen je uživo, na opremi upitnog porijekla i kvalitete, a početkom iduće godine objavljen kao album na audio kazeti, uz šesti broj fanzina ‘Glans Penisis’.

Reizdan je 1997. godine za nezavisnu izdavačku etiketu Humanita Nova, a doživio je i licencna izdanja u Češkoj, Poljskoj i Japanu i bez pomoći interneta prolazio bespućima kanala DIY scene.

U sedamdesetak minuta Nula je na album ugurala čak trideset pjesama sa beskompromisnim anti-ratnim i anti-establishment porukama iz kojih isijava sva nagomilana frustracija generacije koja osjeća da su joj ugrožene najbolje godine. Bend je bio tada u kreativnom naponu snage te značajno pridonosio povezivanju nezavisne scene i stvaranju prostora za njezino djelovanje u ratom rastrganoj zemlji.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI